Aleš Hojs ugotavlja, da se pri ugibanjih o tem, kaj bi njegova izvolitev pomenila za stranko, vse osredotoča na to, ali bo NSi bolj sodelovala s SDS-om ali ne, a je to po njegovem brezpredmetno. Foto: BoBo
Aleš Hojs ugotavlja, da se pri ugibanjih o tem, kaj bi njegova izvolitev pomenila za stranko, vse osredotoča na to, ali bo NSi bolj sodelovala s SDS-om ali ne, a je to po njegovem brezpredmetno. Foto: BoBo
Matej Tonin, Ljudmila Novak
Matej Tonin in Ljudmila Novak v NSi-ju predstavljata eno strujo, Hojs pa drugo. Foto: BoBo
Za predsednika NSi bo kandidiral tudi Hojs

Za STA je pojasnil, da se je za kandidaturo na kongresu odločil, "da se znotraj stranke pokaže, kdo so tisti, ki prihodnost stranke vidijo drugače, kot jo vidi vodja strankine poslanske skupine Matej Tonin". Pravi, da ne gre za to, ali ga pri zdajšnjem vodenju stranke kaj moti ali ne, ampak za to, da "znotraj demokracije vedno ponujamo koncepte". "Gre za to, da imam pač drugačna stališča, o katerih se bodo ljudje lahko odločili," še pravi.

Sam sicer misli, da se pri ugibanjih o tem, kaj bi njegova izvolitev pomenila za stranko, vse osredotoča na to, ali bo NSi bolj sodelovala s SDS-om ali ne, a je to po njegovem brezpredmetno. "Predvsem bi moja potrditev pomenila, da bi stranka imela veliko jasnejša stališča do vseh vprašanj, kot jih ima trenutno," dodaja.

Pred odločitvijo za kandidaturo podpore v stranki ni posebej preverjal. To sta, kot je dejal, počela Tonin in glavni tajnik Robert Ilc, ki sta po njegovih besedah preverjala podporo zdajšnji predsednici Ljudmili Novak. Kot kandidata za predsednika ga je sicer, kot je povedal, predlagal eden ali več občinskih odborov, kateri, pa ne ve natančno. Sam se zaveda, da so njegove možnosti za izvolitev majhne: "Kljub temu pa je prav, da je alternativa ponujena".

Novakova: Nič ni narobe, če so stališča različna
Ljudmila Novak
se je na Hojsove besede in njegovo napoved kandidature odzvala kratko in jedrnato: "Vsak lahko kandidira za predsednika stranke. To je odraz demokratičnosti delovanja stranke. Nič ni narobe, če so stališča znotraj stranke o nekaterih temah različna, a dejstvo je, da mora biti vodstvo skupaj s temeljnimi usmeritvami stranke enotno. Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je pomemben del vodstva NSi-ja."

Tonin pa je v sporočilu za javnost dodal, da v predsedniški tekmi podpira Novakovo, "ki stranko gotovo modernizira po zgledu nemških in nizozemskih krščanskih demokratov". Ob tem dodaja, da je v Sloveniji uspešnost krščanskih demokratov odvisna predvsem od enotnosti NSi-ja, dodaja pa še, da bo "slovenska pomlad zopet uspešna, ko bo dozorelo spoznanje, da nas različnost pogledov bogati pri ustvarjanju prijaznejše in ustvarjalnejše Slovenije."

Volilni kongres NSi bo 29. novembra. Kandidacijski postopki so odprti do 24. novembra. Na kongresu vlaganje kandidatur ni več mogoče.

Za predsednika NSi bo kandidiral tudi Hojs