Na ministrstvu poudarjajo, da je razprava že doslej trajala eno leto. Foto: BoBo
Na ministrstvu poudarjajo, da je razprava že doslej trajala eno leto. Foto: BoBo

Predsednik Programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) Miran Zupanič je po sestanku z ministrom za kulturo Tonetom Peršakom o medijski strategiji njegovo odločitev označil za oporečno, čemur je pritrdil tudi v. d. generalnega direktorja RTV SLO Marko Filli.

Omenjena strategija namreč opredeljuje vizijo razvoja medijskega prostora do leta 2024, posebej pa tudi vizijo razvoja RTV SLO. Do osnutka sta bili kritični obe novinarski organizaciji ter RTV SLO.

Po mnenju Zupaniča je zadnja različica dokumenta preveč nedorečena, kritičen je bil tudi do načrtovanega zmanjšanja pristojnosti programskega sveta zavoda, ki naj bi se po novem imenoval strokovni svet. Filli meni, da dokument ne vsebuje dovolj natančnih opredelitev ključnih vprašanj, kot je financiranje RTV SLO, in hkrati prinaša podrobnosti, ki bi bolj spadale v zakon.

Ministrstvo: Sledimo javnemu interesu
Na ministrstvu so glede tega pojasnili, da postopek pripravljanja medijske strategije poteka že leto dni. Začel se je z javnimi razpravami, vključeval je raziskavo o odnosu uporabnikov do medijev, njen sestavni del so tudi obširna izhodišča za osnutek medijske strategije. "Osrednje vodilo ministrstva za kulturo pa je zagotovitev javnega interesa na področju medijev," so zapisali.

Dodali so, da so vse odzive preučili in pripravili novo besedilo strategije, ki ga zdaj še dokončno usklajujejo z deležniki. "Ministrstvo, vlada in državni zbor bodo v vsakem primeru morali predstaviti, dokončno uskladiti in nazadnje predvidoma sprejeti tako ali drugače kompromisno rešitev, ki nikoli ne bo v enaki meri po volji vseh," so še pojasnili.