Celotno javnost v zavodu pozivajo, naj bo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, torej današnji dan, zaznamovan kot dan brez prometnih nesreč. Foto: Reuters
Celotno javnost v zavodu pozivajo, naj bo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, torej današnji dan, zaznamovan kot dan brez prometnih nesreč. Foto: Reuters

V Sloveniji je osrednja prireditev ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč v soboto potekala v ljubljanski mestni hiši, kjer so predstavili pesniško zbirko Opus Jeseni iz zbirke Darilo življenju avtorice Brede Marije Kovše, ambasadorke Zavoda Varna pot, in prižgali svečko miru.

Že v četrtek so počastili tudi prvo obletnico odkritja spomenika v spomin žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah. V soboto je v ljubljanski stolnici v ta namen potekala spominska maša, danes pa bo na Ptujski Gori še maša, posvečena policistom, ki so v prometni nesreči umrli.

Zavod Varna pot ob današnjem dnevu predsednika republike Boruta Pahorja, poslanke in poslance, diplomate in druge politične institucije tako poziva k podpori projektu, verske voditelje pa k nagovorom o strpnosti v prometu.

Spominski dan na žrtve prometnih nesreč od leta 2007 tudi pri nas
Prvo organizirano zaznamovanje spomina na žrtve prometnih nesreč je leta 1993 organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Poznejše dejavnosti je podprlo tudi Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč, ki so žrtvam posvetile evropski dan spomina.

V letu 2005 so gibanje podprli Združeni narodi, leta 2007 pa je Svetovna zdravstvena organizacija tretjo nedeljo v novembru imenovala za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Od tega leta spominski dan zaznamujemo tudi v Sloveniji, in sicer v koordinaciji Zavoda Varna pot.