Boštjan Reberšak. Foto: Radio Prvi
Boštjan Reberšak. Foto: Radio Prvi

"Peter je ves čas sanjal o zlati olimpijski kolajni, z ekipo jo je osvojil v Pekingu, in takrat je bilo čutiti veliko olajšanje. Zdi se mi, da se nihče drug ni tako veselil tiste kolajne kot on." Od takrat je, kot je povedal sam, le še užival, je v oddaji Ob osmih dejal Boštjan Reberšak. "Vedelo se je, da bo vztrajal do domačega svetovnega prvenstva v Planici. Potem pa je lani v Planici padel na treningu in vse se je zasukalo. Takrat je Prevc rekel, da bo vztrajal tako dolgo, da se bo lahko dostojno poslovil od vseh. In to bo letos v Planici."

Peter Prevc: "Uspehi nosijo bremena …"

Peter Prevc od sebe zahteva ogromno, ni polovičar. "Nikoli ni razmišljal o tem, da bo samo opravil trening. Vedno je od vseh zahteval kar se da profesionalen odnos. Seveda tudi od sebe. Zato je v svetovnem pokalu tudi uspešno vztrajal 15 let." Ko je rekordni sezoni 2015/16 sledila kriza, je bil pritisk javnosti velik. "Nekateri so že namigovali, da je najbolje, da konča, ampak je vztrajal." Takrat se je ubadal z zoprno poškodbo gležnja. "Peter je na začetku svoje kariere skakal brez skakalnih zagozd, ki so zdaj postale nekakšna rutina. Imel je zelo gibljive gležnje, zato ni potreboval pomoči potiska v počepu. Ko pa je bil operiran na gležnju, se je ta njegova gibljivost nekoliko zmanjšala. Ogromno napora je zato vložil, da jo je ohranjal."

Prevc je okoli sebe zgradil najboljšo ekipo na svetu

Peter Prevc je prispeval k prav vsem dvanajstim slovenskim zmagam na klasičnih ekipnih tekmah. "Se mi zdi, da mu je kar godilo, da smo mu rekli kapetan te ekipe. Okoli sebe je zbral ekipo, ki je lahko najboljša na svetu. To mu je na koncu ogromno pomenilo." To so s svojimi čustvenimi izjavami včeraj pokazali tudi njegovi sotekmovalci Timi Zajc, Lovro Kos in Anže Lanišek. Tri različne generacije in trije različni tipi skakalcev. "Timi Zajc, na primer, je športnik, ki je v letih, pri katerih je zdaj, osvojil neprimerno več kot Peter Prevc v istih letih. A mu manjka karizme, mirnosti … Zajc je bil tudi eden izmed pobudnikov, da so pred leti zamenjali trenerja (oditi je moral Gorazd Bertoncelj). Nato so Zajcu dodelili Petra Prevca kot cimra." Petrov odhod bo torej pustil veliko vrzel, meni Reberšak. Čas bo pokazal, ali jo lahko zapolni kateri izmed njegovih kolegov v ekipi.

Letošnja Planica bo za Petrove navijače nepozabna

Peter Prevc je doslej vedno dobro skrival svoja čustva, kot tudi svojo zasebnost in družino. Je pa kljub temu k skokom, še posebej v Planico, privabil veliko gledalcev. In tako bo tudi letos. "Planica bo zagotovo nepozabna. Marsikdo se bo prišel poslovit, predvsem od Petra," je prepričan Reberšak. Organizatorji so že dali v predprodajo nekaj cenejših vstopnic. No voljo so do petka.

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

Boštjan Reberšak: Peter Prevc bi lahko bil dober športni direktor