Foto: Metka Pirc
Foto: Metka Pirc

Po ujmah avgusta lani večina prebivalcev 348 hiš, ki so predvidene za rušenje, prezimuje na drugih lokacijah. Drugi živijo tako rekoč s kovčkom pri vratih, vedno pripravljeni, da ob nevarnosti zbežijo na varno. Za vse je najhujša negotovost, saj ne vedo, ali se bodo lahko vrnili v varne domove oziroma ostali v njih. Prva nakazila za nove domove naj bi po najbolj optimističnem scenariju dobili konec maja.

Boštjan Šefic. Foto: Metka Pirc
Boštjan Šefic. Foto: Metka Pirc

Vsak ima svojo zgodbo in želje

"Vsaka družina, vsak posameznik ima svojo zgodbo, ki je zanj najpomembnejša," je po posamičnih pogovorih s Korošci dejal vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic. Po njegovih besedah je že zdaj jasno, da so želje za prihodnost zelo različne, vendar meni, da bodo – vsaj na Koroškem – rešitve za prebivalce zadovoljive. "Namen osebnega pristopa, ki zahteva ogromno časa, je ljudem z dialogom predstaviti nujnost ukrepov, zato da bomo v prihodnosti manj nervozni ob vsakem deževju, ki bi lahko povzročilo škodo." Prihodnji teden se bo vladna služba za obnovo po poplavah odpravila še v savinjsko regijo, kjer je največ prebivalcev, ki jih bo treba izseliti.

Kot poudarja Šefic, ni nujno, da bo treba porušiti vse hiše, ki so evidentirane. "Direkcija za vode, geologi in drugi strokovnjaki zdaj ocenjujejo objekte in oblikujejo strokovno mnenje, ki bo podlaga za ustrezne protipoplavne ukrepe za zaščito objektov, če bodo ti mogoči." Če to ne bo mogoče, bo potrebna izselitev, saj gre za varnost ljudi in premoženja. "To niso lahke odločitve, ne za državo, še manj za posameznike." Na Celjskem in v Zasavju pa so se pokazale nove potrebe. Šefic v povezavi s tem pravi, da bo morala državna tehnična pisarna za vsak objekt najprej preučiti, ali obstajajo razlogi za uvrstitev na seznam za nadomestitveno gradnjo. V mestni občini Celje so po njegovih podatkih prijavili 59 dodatnih objektov, predloge pošiljajo tudi iz Hrastnika.

Težko pričakovane cenitve in štiri mogoče rešitve

Metodologija, ki jo predlagajo za cenitev objektov, bi bila podobna tisti, ki jo uporablja Družba za avtoceste pri odkupovanju objektov in zemljišč, ko gradi avtoceste. "Ko bo metodologija sprejeta, bo javno objavljena, nato pa bodo cenilci, ki bodo izbrani na razpisu, opravili cenitve."

Ljudem bodo nato na voljo štiri rešitve. Šefic v prvih ocenah ne pričakuje veliko nadomestitvenih objektov. "Starejši se večinsko odločajo za stanovanja, nekateri bodo šli svojo pot in vzeli odškodnine, drugi iščejo nove objekte."

Opozorila pred neutemeljenimi dobički

Težava je, da je na nekaterih področjih povpraševanje veliko, ponudba pa izjemno majhna, je dejal Šefic. "Naš cilj pa je z določenimi potezami preprečiti zlorabo situacije za zaslužke." Razmere bodo spremljali in bodo vladi predlagali ukrepanje, če bi ugotovili, da zadeve uhajajo izpod nadzora.

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih

Boštjan Šefic: Na račun obnove po poplavah ne bomo dovolili neupravičenih dobičkov