Božič je praznik Jezusovega rojstva. Foto: BoBo
Božič je praznik Jezusovega rojstva. Foto: BoBo
Anton Stres
Anton Stres poudarja pomen močne vere v Boga. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kristjani ob polnočnicah

"Bolj ko so časi trdi in kruti, bolj močna in trdna mora biti naša vera, da na izviru in na koncu našega življenja stoji ena sama ljubezen, da je to Bog, ki je z nami, ki je z vsakim od nas," je v nagovoru v ljubljanski stolnici dejal ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres.


"Naše človeške, preveč človeške predstave o Bogu, v katerih se nemalokrat nezavedno zrcalijo naše skrite in sebične ambicije po zunanjem blišču, udobju in ošabnem uveljavljanju samega sebe nad drugimi, dejanski prihod Boga med nas razkrinka in razgali v vsej njihovi pritlehnosti in grešnem napuhu," je opozoril Stres. Stres bo danes popoldne ob 16. uri v isti cerkvi daroval še božično mašo.
Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek je polnočno mašo daroval v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru. Med drugim je dejal, da je otrok, v katerega je danes uprt na tak ali drugačen način ves svet, Bog, ki je postal majhen in nebogljen, da bi ga lahko sprejeli v roke, da bi ga sprejela naša srca. Človeška ljubezen potrebuje besedo in dotik in Bog nam je omogočil oboje, je dejal Turnšek.
Glavan: V teh časih sta potrebna veselje in pogum
Razmer doma in po svetu se je v nagovoru zbranim ob polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu dotaknil tudi novomeški škof Andrej Glavan. Izpostavil je sporočili angelov "Ne bojte se!" in pa "Oznanjam vam veliko veselje". Obe sporočili sta nam po Glavanovih besedah potrebni v tem času, ko smo priča negotovosti sveta, nemirom, gospodarski krizi in brezposelnosti, terorizmu in celo podiranju civilizacijskih temeljev, na katere je prisegala moderna doba.

Isto sporočilo je v nagovoru vernikom izpostavil tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je polnočnico daroval v celjski stolni cerkvi sv. Danijela. Dejal je, da je prav božič odgovor na vsa vprašanja, iskanja in hrepenenja ljudi.
Pirih: Treba se je odpovedati brezbožnosti in poželenju
V stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru je polnočnico daroval koprski škof Metod Pirih. Med drugim je dejal, da Jezusovo rojstvo prenavlja vse stvari. Da bi lahko živeli novo življenje Jezusa Kristusa, je po njegovih besedah potrebna odpoved brezbožnosti in posvetnemu poželenju.

Pomožni ljubljanski škof Anton Jamnik pa je polnočno mašo daroval v cerkvi Marije Snežne na Veliki planini. Med drugim je dejal, da ima božična noč nekaj otroškega in je del najglobljih spominov vsakega človeka.
V Evangeličanski cerkvi polnočne maše nimajo, je pa na predvečer praznika v evangeličanskih cerkvah potekalo večerno bogoslužje. Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je imel mašo v soboto zvečer v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah.

Kristjani ob polnočnicah