V Občini Žužemberk je župan omogočil zaslužke nekdanjima podžupanoma in ni povedal, da na razpisu kandidira podjetje, v katerem je zaposlen. Foto: MMC RTV SLO
V Občini Žužemberk je župan omogočil zaslužke nekdanjima podžupanoma in ni povedal, da na razpisu kandidira podjetje, v katerem je zaposlen. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Šarec
Župan meni, da ugled občine ne bo trpel. Foto: BoBo

ki vodi občino Žužemberk, je po ugotovitvah komisije za preprečevanje korupcije nekdanjima podžupanoma omogočal izplačevanje plačila za opravljanje podžupanske funkcije in sejnin za udeležbo na sejah občinskega sveta, pri čemer je obšel zakon o lokalni samoupravi.

"Pozabil" povedati, da je v podjetju zaposlen?
Tako je podžupanoma omogočil neposredno premoženjsko korist za 10 tisoč evrov. Komisija je v njegovem dejanju prepoznala znake korupcije. Župan se je med kršitelji znašel še zaradi mogočega konflikta interesov, saj je s podjetjem FS, d. o. o. , v katerem je tudi sam zaposlen, sicer preko javnega razpisa, sklenil pogodbo za 120 tisoč evrov, komisije, ki je izbirala ponudnika, pa o svoji vlogi v podjetju ni obvestil.

Šolski primer izigravanja pravil v Kamniku
V Kamniku pa naj bi direktorica Zavoda za turizem Andreja Eržen podjetju Ir Image vnaprej zagotovila posel za izdajo mesečnega koledarja. K temu je sicer povabila še dva, in sicer podjetje Tim plus in podjetnika Renata Bratkovića, zadnji pa je bil po naključju tudi zaposlen v podjetju, ki je dobilo posel, je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj.
Prijaviteljem je padlo v oči tudi to, da je urednik Kamniških novic že 9. marca sporočil, da je njihov ustanovitelj Ir Image dobil posel, čeprav je bila odločitev sprejeta šele šest dni pozneje. Med nepravilnostmi, ki jih preiskuje protikorupcijska komisija, je tudi razdelitev promocije turističnega projekta Srca Slovenije na osem delov, s čimer so se izognili zakonskemu določilu o javnih naročilih. Direktorica je že maja odstopila z vseh občinskih funkcij, domnevno zaradi osebnih razlogov, župan Marjan Šarec pa pravi, da vse to ne bo škodilo ugledu občine Kamnik. Gre za vsoto 20 tisoč evrov.