Slovenija

Poudarki

  • Iz Prve jutranje kronike
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 34 glasov Ocenite to novico!
Denar
V Občini Žužemberk je župan omogočil zaslužke nekdanjima podžupanoma in ni povedal, da na razpisu kandidira podjetje, v katerem je zaposlen. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Šarec
Župan meni, da ugled občine ne bo trpel. Foto: BoBo

Dodaj v

Občinska korupcija? Izigravanje pravil v Kamniku in Žužemberku

Od deset do 120 tisoč evrov razdeljenih "po domače"
10. oktober 2012 ob 07:10,
zadnji poseg: 10. oktober 2012 ob 11:38
Kamnik - MMC RTV SLO

Protikorupcijska komisija je v Kamniku naletela na primer, ki bi bil lahko šolski vzorec izigravanja pravil spoštovanja konkurence. Koruptivno je po ugotovitvah komisije ravnal tudi župan Žužemberka.

Franc Škufca, ki vodi občino Žužemberk, je po ugotovitvah komisije za preprečevanje korupcije nekdanjima podžupanoma omogočal izplačevanje plačila za opravljanje podžupanske funkcije in sejnin za udeležbo na sejah občinskega sveta, pri čemer je obšel zakon o lokalni samoupravi.

"Pozabil" povedati, da je v podjetju zaposlen?
Tako je podžupanoma omogočil neposredno premoženjsko korist za 10 tisoč evrov. Komisija je v njegovem dejanju prepoznala znake korupcije. Župan se je med kršitelji znašel še zaradi mogočega konflikta interesov, saj je s podjetjem FS, d. o. o. , v katerem je tudi sam zaposlen, sicer preko javnega razpisa, sklenil pogodbo za 120 tisoč evrov, komisije, ki je izbirala ponudnika, pa o svoji vlogi v podjetju ni obvestil.

Šolski primer izigravanja pravil v Kamniku
V Kamniku pa naj bi direktorica Zavoda za turizem Andreja Eržen podjetju Ir Image vnaprej zagotovila posel za izdajo mesečnega koledarja. K temu je sicer povabila še dva, in sicer podjetje Tim plus in podjetnika Renata Bratkovića, zadnji pa je bil po naključju tudi zaposlen v podjetju, ki je dobilo posel, je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj.

Prijaviteljem je padlo v oči tudi to, da je urednik Kamniških novic že 9. marca sporočil, da je njihov ustanovitelj Ir Image dobil posel, čeprav je bila odločitev sprejeta šele šest dni pozneje. Med nepravilnostmi, ki jih preiskuje protikorupcijska komisija, je tudi razdelitev promocije turističnega projekta Srca Slovenije na osem delov, s čimer so se izognili zakonskemu določilu o javnih naročilih. Direktorica je že maja odstopila z vseh občinskih funkcij, domnevno zaradi osebnih razlogov, župan Marjan Šarec pa pravi, da vse to ne bo škodilo ugledu občine Kamnik. Gre za vsoto 20 tisoč evrov.

L. D., A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Oxy
# 10.10.2012 ob 07:28
Ivan Serpentinšek (Šarec) bi reku: Protikorupcijska komisija je tko k avto - strošek, ampak bit pa mora!
Domoljub
# 10.10.2012 ob 07:26
Baba je ko k mobitel, ga daš na tih pa še zmeri trese.
genniuuss
# 10.10.2012 ob 07:15
babe.,
če greš z babo na tako prireditev je glih tko,
ko da greš na morje pa cel teden dež pada.
sonet7
# 10.10.2012 ob 07:30
Baba... Pa jo noge bolijo, pa jo zebe, pa jo scat, ....
frgo
# 10.10.2012 ob 07:47
baba je k šporhet... sej je fajn, da bi okrog s sabo vlaču pa ni glih
multinet
# 10.10.2012 ob 07:36
Menedžer leta bi rekel: 'korupcija ni moja skrb' in mirno odkorakal po nagrado.
Rdeča zvezda
# 10.10.2012 ob 07:53
Sem se na eni igri u babo obleko, pa me je prec scat prtisnl.
and13
# 10.10.2012 ob 08:34
Ampak kot vedno ima medalja dve plati. Če bi bila naša zakonodaja bolj življenska, bi bilo verjetno tudi izigravanja manj In če bi bili Slovenci manj vajeni izigravanja, bi bila lahko zakonodaja bolj življenska.

Dejstvo je, da predpisi, kinpr. za nakup miške predvidevajo javno naročilo in vsaj tri ponudbe, verjetno niso ravno najekonomičnejši, ko pa se pri miški navadiš izigrat sistem, ni problem še pri drugih zadevah.
Arnolfus
# 10.10.2012 ob 09:40
Ha ha, ne morem verjet kako bedasta zgodba.

TAKO DELAJO VSI ZAVODI ŽE 20 LET. V našem podjetju vsak dan dobimo kakšna povpraševanja državnih zavodov za ponudbe. Pa v 10 letih nismo nikoli bili izbrani. Vse poteka na podlagi poznanstev in kasnejših "provizij". VSE.

In zdaj ste "odkrili" en primer korupcije. Takih korupcij je vsak dan za cel cajtung. Samo kaj, ko pri nas nimamo raziskovalnih novinarjev. Vsi sedijo v toplih pisarnah in spuščajo preko google translate tuje članke.
Ribanjok
# 10.10.2012 ob 08:13
Baba, toj ko ku žoga, kjo enkrat napičš jo morš ceu živlene pumpat.
STANE
# 10.10.2012 ob 08:42
Nam ni pomoči.Dejstvo je,da največkrat v zameno za dobljeni posel,romajo kuverte ...
STANE
# 10.10.2012 ob 08:38
Koruptivno ravnanje postaja pri nas nacionalni šport,ki smo ga zamenjali z smučanjem...
Pametno,pri novem športu služiš, pri drugem pa sam zapravljaš...
stewie
# 10.10.2012 ob 07:50
Baba nonstop jamra: "Nikol mi ne rečeš, da me maš rad!", pa ji povem: "To sem ti že enkrat povedal, da te mam rad, ko bo pa kaj drugače, boš pa že še zvedva."
snupy11
# 10.10.2012 ob 07:47
Kamničani smo volili sempertinška dobili pa Šarca, ogromna razlika.
shr00mz
# 10.10.2012 ob 07:29
Ne mešajmo njega in lika, ki ga je igral.

Povejmo še, da gre pri tem za vsote do 20 tisoč evrov, kar ne bi bilo veliko, če ne bi bilo takšno ravnanje razširjeno vsepovsod.

in to je rak rana Slovenije :/
klopca
# 10.10.2012 ob 09:02
Šarca, Hribarja,- ekipo radia ga, ga (7 poslancev) bi lahko imeli v parlamentu, bi imitirali,- govorili, razpravljali, odločali namesto 90ih poslancev (Janša, Jankovič, Erjavec, Turk, Kučan, Grims, Serpentinšek, Milka, Sagadin, Potrata, Artur, Salome, Stanovnik, Golobič, Greta, Ališič, Jerovšek... pa še iz Bruslja bi prišli, Rop, Peterle, Zver, Cvikl... koliko bi se prišparalo pa ljudi nasmejalo) malo za hec pa malo zares...
Ulikses_
# 10.10.2012 ob 08:58
cerera

a če moškemu rečeš dec pa ni primitivno? gre za 2 besedi, ki spadata v enako skupino pogovornih izrazov oz. spadata na isti nivo izražanja.

razlika je samo v tem, da se znamo moški iz teh stvari kdaj pohecat, ženske pa pač ne.
fil94
# 10.10.2012 ob 08:48
G.Bruno: "Kaj je fantje ? Ni bilo nič seksa danes ?"

:D sodeč po komentarjih je bil, ampak bog ne daj da z babam..
G.Bruno
# 10.10.2012 ob 08:12
Kaj je fantje ? Ni bilo nič seksa danes ?
Peacemaker
# 10.10.2012 ob 09:18
@ulikses po mojem je edini relevanten indikator v vsej zgodbi, ali je bila storitev izvedena korektno in profesionalno

Res je ampak 99% stvari je dogovorjeno...in res je da to spoh ni problem samo po sebi... Ampak ti res verjameš da ima xy župan veze in poznanstva v prav vseh strokovnih krogih????Malo sutra!!! Niso problem dogovorjene zadeve...probelm so dogovorjene zadeve izključno zaradi vez..ki s strokovnostjo nimajo nobene veze... In potem rata stvar draga in je slabo narejena... In tu je razlika me SLO in AUT!
Whitetrasher
# 10.10.2012 ob 09:03
"mislite, da občinski razpisi v Avstriji niso vnaprej dogovorjeni?"

Hm:?Verjetno so ja.Sam tam ne more krast čst vsak cepec kot pri nas.
V Avstriji je lopove vsaj strah in sram.Pri nas pa je to del folklore.
vsak mal krade pa si gledamo čez prste češ"Saj drugače ne gre." in "vsi delajo tako" .
Breathe
# 10.10.2012 ob 11:39
Že nekaj časa je ljubljanska mantra o njihovem gradonaćelniku: Saj krade, ampak je vsaj kaj za Ljubljano naredil., ki je zdaj res lepa.

Namesto da bi govorili: Ljubljana je res lepa, kakšna bi šele bila, če ne bi gradonaćelnik pol pokradel....
DREADLORD
# 10.10.2012 ob 09:18
metla

nisi dojel kaj je bbs povedal. Pod ljubljanska politika ni imel v mislim SAMO Jankoviča, ampak državno sfero politike, vključno s tem kaj je Janša počel v svojem prejšnjem mandatu in tem mandatu Pahorjeve vlade ki si ga ti omenil. Ne tako zvesto navijat no. Dejstvo je pa samo eno in s tem se strinjam, da Slovenci nimamo državotvorne tradicije in s to državo ne vemo kaj početi. Šli smo ven iz Jugoslavije, da bi ustvarili še boljšo družbo, kot smo jo imeli v Jugoslaviji in dejstvo je , da smo se ogrmno ukvarjali z nekimi ideološkimi temami in obrobnimi temami, od katerih nobena ni ključna za razvoj države, premalo smo se pa ukvarjali z ureditvijo države. Zato pa je nastal tak sekret z velikim pomanjkanjem denarja, aferami,... Pa samo ne mi zdaj o neki kvazi levici, ki naj bi bila vsega kriva. Je tudi naša desnica z istim vzorcem obnašanja naredila ogromno škode in to kar je bbs napisal, da je ljubljanska politika zafurala, enostavno drži. In metla ne si domišljat, da slovenski desničarji in levičarji ne sodelujejo pri plenjenju. Še kako sodelujejo. So kot dobri prijatelji, ki se samo ne razumejo okoli parih ideoloških vprašanj, drugače pa plenjen denar vsem enako diši. In narodu, ki voli take ljudi, enostavno manjka držatvorne tradicije. Zato pa narodi, ki imajo več take zgodovine, hitreje pomečejo take kalibre na smetišče zgodovine ali zapore. Zato me niti ne čudi, da nas bodo hrvati in Srbi prehiteli. Oni so svoje kalibre imeli, ampak ne dvomim, da jih bodo popucali in spravili za zapahe. Že sedaj so v prednosti, ker so vsaj začeli. Pri nas pa kaj? Korakamo dalje. Levi, desni, levi desni,... in poslušamo basni o političnih gonjah. in jim nasedate.
metla
# 10.10.2012 ob 09:08
Whitetrasher

ma dej ne serite s to Avstrijo. Dokler clovek gleda iz daljave, vidi vse zlato. Ko pride blizje pa spozna gnilobo, ki ni dalec stran od slovenske. Razlika je samo ta, da ljudje v Avstriji niso tako skodozeljni eden do drugega in zato se uspejo vsaj malo ogovorit med sabo. V Sloveniji pa se pokrade vse do zadnjega. Avstrija ni nic drugega, kot manjsi dodatek Slovenije, ki mu v tem trenutku in predvsem zaradi zgodvinsko dobre pozicije, se zmeraj uspeva. So pa tako kot Slovenija, dalec od Nemske natancnosti in cistoce.
bbs
# 10.10.2012 ob 08:43
dobro jutro ga Metla!

sram me je da bomo morali najkasneje feb13 zaprositi za mednarodno pomoč. Sram me je da je ljubljanska politika zadolžila moje otroke za 14 mrd eur (in jim s tem vzela prihodnost). Sram me je da se ljubljanski politiki samo mečejo polena pod noge pri vodenju države, ne glede na koleteralno škodo za mlado generacijo ...

zakaj pa smo nagnali srbohrvaško JLA iz Slovenije? zakaj smo šli ven iz ponorele Jugovine? da bi imele prihodnje generacije vsaj priložnost.

Slovenci smo padli na izpitu vodenja države v kriznem obdobju. Smo kot Grki na žalost ...

čeprav zdaj Štrukelj dela pozitivno, bo masovni štrajk, investiorji v usd slo obveznice se bodo ustrašili, in game over. Dejansko je ta napovedan masovni štrajk dober za prihodnje generacije, bo prišla troika, posekala javni sektor in pripadajoče norce, ter lažni nacionalni interes. Po tem čiščenju bo mlada generacija zadihala ...
cerera
# 10.10.2012 ob 08:40
and13

mislim, da kar se tiče zakonodaje se iščejo luknjice in luknje, tako je bilo in tako bo, ker je to človeška narava, da moramo kej po svoje iskat in iskat toplo vodo.

Zakaj toliko birokracije, zakaj toliko popravkov zakonov.......ker krpajo luknje in luknjice... potem se najdejo nove špranje iz katerih nastane luknja in ponovno poostrijo in ponovno se krog zavrti....
Ljudje imamo eno pravilo ki pravi zakoni so zato da jih kršimo.... če se to zgodi v naravi, se stvar začne rušit.... pri nas pač zaflikaju liknjico in mi spet odkrivamo toplo vodo.... in na koncu se čudimo birokraciji.... žal pa mi mali mikro tega niti ne delamo, se učimo od velikih, veliki pa sam to meljejo... in takim so turki rezali prste...žal so turki v Turčiji... naši pa naši tu doma in nimajo več prstko amap so se v hobotnice spremenili.... prstki..
Peacemaker
# 10.10.2012 ob 08:16
Koruptivno ravnanje v Kamniku ... je ponarodelo
fajn naslov...jaz bi ga zgolj spremenil v:

uptivno ravnanje v [*] ... je ponarodelo

* vstavi poljubno občino, ministrstvo, zavod, agencijo, ....
enbody
# 10.10.2012 ob 07:51
Na koncu lahko reče, saj je bila samo šala.
mostnica
# 10.10.2012 ob 12:17
Iskreno nas zanima, zakaj take stvari pregleduje brezzoba protikorupcijska komisija in ne redno sodstvo, ki lahko takoj ukrepa in tudi kaznuje? Je Slovenija že tako na psu s pravosodjem?
Racionalist
# 10.10.2012 ob 12:06
Tako se to dela v občinah in v podjetjih v državni lasti, kjer se dela izbirajo na podlagi 3 ponudb.
Prvi da izjemno visoko ponudbo en podjetnik, potem pa data še višjo ponudbo še 2 njegova kolega. Prvi dobi veliko denarja za malo dela, njegova kolega pa sta podizvajalca.
skretpapir
# 10.10.2012 ob 07:46
ir image tudi izdaja kamniške novice, pač sej to je že v navadi v slo da se menimo vnaprej..zato tudi tuji poslovneži ne marajo poslovati s slovenci, ker v slo so sami runkelni..poslovanje je samo 1 stvar, ki pa je za mnoge važna, za tiste ki gledajo malo bolj dolgoročno..
medo357
# 10.10.2012 ob 12:48
Odpira se Pandorina skrinjica korupcije in vseh drugih slovenskih »nesreč«.
zapatist
# 10.10.2012 ob 10:37
bilo kuda, korupcija svuda
Gringos
# 10.10.2012 ob 10:03
Človek ne more verjet ? Kdo pri nas še ne krade ali goljufa ? Vse je pokvarjeno do opbisti !
bbs
# 10.10.2012 ob 09:25
hojla ga Metla?

zakaj je BBS glasoval proti upokojenski reformi?

ker bi samo prizadelo upokojence, javni sektor pa ne. Jansi sektor je ohranil POPOLNOMA vse privilegije, ki jih plačujejo ubobožani davkoplačevalci ali prihodnje generacije.

protestiral sem proti javnemu sektorju, njihovim ponorelim voditeljem in splošni pameti v sloveniji, za katero še vedno raste denar na bankomatu.
metla
# 10.10.2012 ob 09:02
Haha bbs,kje si bil pa lani in predlani, ko se je sel Pahor socialno drzavo brez podna in zadolzil Slovenijo za 3x? Konev koncev, kje si bil leta 2008, ko je prisel na oblast sveti trio plus Erjavc in v kompletu zavrnil 54 protikriznih ukrepov predlaganih s strani janseve valade? Namesto ukrepov, so se ukvarjati z izbrisanimi, kadrovskim cunamijem, prestavili NPU v podnajemno stavbo, za katero je kolega od Kresalove mastno sluzil, lansirali v enem letu in pol vec kot 20 afer kot mascevanje Jansi. Ma kaksna kriza?? Svetemu triju se je po domace j***o za krizo in probleme. Oni so si lepo sposojali denar, natepavali cucke in drmali Erjavca za smeti. Po dveh letih in pol cakanja in sposojanja denarja je pa Barbiki zmanjkalo denarja in je na hitro spacal neke "protikrizne ukrepe" za kamuflazo...

Lepo se je povedalo, da bo moral nekdo zapitek placat. Tudi Ljubljancani ga bodo morali oz. ga ze preko komunalnih storitev, elektrike, parkirnin itd. Tako draga kot je Ljubljana za bivanje, ni niti München!

Torej kaj zdaj joces? A zdaj ti je pa tezko biti Slovenc?? Je treba glavo uporabit in malo razmislit, komu dat glas na volitvah!
Bambola
# 10.10.2012 ob 14:11
Tudi kurji tatovi in tatice izpraznijo javni kurnik. Če so se po odkritju korupcije prisiljeni umakniti iz raznih uprav in zavodov, pa nekateri takoj ustanovijo razne privat firme za svetovanje in podobno, ter za prodajanje megle še naprej izsesavajo proračunski denar.
Jezni Smrk
# 10.10.2012 ob 12:16
Sovražim trpeči ugled občine.
vipmit
# 10.10.2012 ob 11:50
Koruptivno ravnanje v Kamniku ... je ponarodelo


To je pa zato, ker je zelo enostavno pisati zakone iz pisarne. Pogled in Ljubljane na ostalo periferijo je zelo lep!
Zakonodaja celo sili v korporativno dejanje, da se nek projekt izvede zaradi neživljenjskih državnih birokratov!!! Potrjeno iz lastnih izkušenj.
manrose.
# 10.10.2012 ob 11:02
Novinarska neprofesionalnost: govoriti o osebah, ki so vpletene v korupcijo, in zraven prilepiti fotografijo nekoga, ki nima veze s tem primerom.

Na naslovnici zgleda tako, kot da bi Šarec ravnal koruptivno.
Gringos
# 10.10.2012 ob 10:04
napaka - mora biti obisti !
G.Bruno
# 10.10.2012 ob 09:44
bbs
Jansi sektor je ohranil POPOLNOMA vse privilegije, ki jih plačujejo ubobožani davkoplačevalci ali prihodnje generacije.

Janšin sektor je ohranil POPOLNOMA vse privilegije, ki jih plačujejo ubobožani davkoplačevalci ali prihodnje generacije.

Oprosti - samo tipkarsko napako ti popravljam :)
muki-1
# 10.10.2012 ob 13:11
Caetano, če bi sploh prebral članek, bi vedel, da je Erženova že odstopila meseca maja.
Caetano
# 10.10.2012 ob 12:53
Tu manjkata dve ključni informaciji. Ali bo član PS Marjan Šarec pozval Erženovo k odstopu? Ali bo župan Škufca, član stranke Zares odstopil?
janefrik
# 10.10.2012 ob 12:38
Šurda
Ker zgleda, da gre za plačljivo novico na financah, vam namignem
samo to, da je Ivan Janez Janša prodajal Planet TV grškem miljarderju !
Kliknite na spletno stran Financ in z malo truda pridete tudi do te novice !
Korupcija pa je zgleda zaščitni znak Slovenije, žalostno a resnično !


Ti si en žalosten komentator kakšne nesmisle pišeš tu gor
http://www.finance.si/jansa_sestankoval_
z_grskim_magnatom_1_588014

Premier Janez Janša in Minos Kyriakou, ki se zanima za vstop v lastništvo Planet TV, sta se sestala prejšnji teden
Premierov kabinet je potrdil sestanek Janeza Janše in Theodora Kyriakouja, direktorja grške medijske multinacionalke Antenna Group, ki naj bi kmalu vstopila v Telekomovo televizijo Planet TV, Grke pa naj bi po nekaterih informacijah zanimala tudi Luka Koper, piše časnik Večer.

Srečanje, ki ga v Janševem kabinetu javno niso napovedali ali naknadno objavili, bilo pa naj bi prejšnji teden, so postavili v širši kontekst premierovega "pridobivanja naklonjenosti tujih investitorjev".

Pogovori menda v zaključni fazi
Antenna Group je sicer del velikanskega imperija grškega milijarderja, Theodorovega očeta Minosa Kyriakouja, ki se je poslovno razmahnil s transportnimi in naftnimi posli. Po neuradnih informacijah Večera naj bi pogovori o vstopu grške firme v TSmedia prehajali v zaključno fazo, ni pa še odločeno, ali bodo Grki večinski ali manjšinski lastnik.

In kaj je zdaj tu tebi sporno razen tega da Janša išče investitorje.....?
Ayrton79
# 10.10.2012 ob 12:34
Ke ste, babe zoprne!?
The_Deer
# 10.10.2012 ob 12:31
Škufca je Zaresov človek. No, sicer pa niti ni tako važno to, v teku je veliko postopkov zoper pripadnike vseh političnih opcij. Mislim, da je že to samo po sebi napredek.
Jethros
# 10.10.2012 ob 12:05
Breathe:
Enako velja za drugo stran, ko zagovarja politično kadrovanje te vlade, ko zagovarja vmešavanje vlade v tožilstvo, policijo, tudi sodstvo..."saj so levi tudi to počeli", je tipičen izgovor, potem se pa čudimo raznim aferam "Prijatelji v stečaju", "založenim depešam Interpola za 14 mesecev", itd...

Ne morem pa mimo MMCjeve pristranskosti. KPK izjavi glede preiskave v Kamniku, ok, super, samo da popucajo lopove...sprašujem pa se, čemu najbolj objektivni in nepristranski medij ni objavil preiskave KPK zoper premierjevega brata.
Niti besedice ni bilo videti objavljene tukaj...glede Jankovićevih pa niso pozabili nič :)
levkup
# 10.10.2012 ob 11:33
@klopca
Podpis !"..............................
MaSiNor
# 10.10.2012 ob 10:30
Družba, kaj vam ni jasno???
Poglejte, kdo je na sliki levo za našim županom??? Predstavnik Marijine družbe za domobrance po svetu... V življenju ni držal lopate, je pa ob ustanavljanju Državnega super holdinga skoraj najglasnejši... O, Bog, saj ne vedo, kaj delajo...

Glede kurupcije pa samo to: Bojda je v Sloveniji SPLOH NI! :-P
Kazalo