Slovenija
študentski servis
Študentsko delo v zadnjem letu ni upadlo za več kot 15 odstotkov. Foto: BoBo

Dodaj v

Obremenitev študentskega dela v novem letu ostaja enaka

Varovalk, ki jih je zahteval ŠOS, ne bo treba uporabiti
31. december 2015 ob 10:03,
zadnji poseg: 31. december 2015 ob 11:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zadnja ureditev študentskega dela je predvidevala varovalke, če bi študentsko delo upadlo za več kot 15 odstotkov, ker se to ni zgodilo, obremenitev študentskega dela, minimalna urna postavka in višina koncesijskih dajatev v letu 2016 ostajajo nespremenjene.

Po ureditvi študentskega dela v noveli zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je začela veljati februarja letos, so študenti vključeni v pokojninsko zavarovanje, minimalna urna postavka pa je 3,8 evra neto. Skladno s tem sta se ustrezno prilagodila tudi višina in način delitve koncesijske dajatve, ki je namenjena sofinanciranju štipendij.

Na zahtevo Študentske organizacije Slovenije je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v zakon vneslo varovalko, po kateri bi se koncesijska dajatev z novim letom znižala s 16 odstotkov na 9,59 odstotka, če bi bil upad študentskega dela višji od 15 odstotkov. Ker pa se to ni zgodilo, višina obremenitve študentskega dela ostaja nespremenjena.

Celotna obremenitev študentskega dela se je po novi ureditvi za delodajalce z dotedanjih 30,38 odstotka dvignila na 33,74 odstotka. Od študentskega dela pa je treba po novi ureditvi plačati koncesijsko dajatev v vrednosti 16 odstotkov in dodatno koncesijsko dajatev za študentske domove v vrednosti dveh odstotkov.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Veseli Smrk
# 31.12.2015 ob 10:54
Težko je verjeti kakšen nesmisel so študentski servisi. Gre samo za polnjenje žepov mladih povzpetnikov in njihovih starešin. Pri severnih sosedih lahko tudi študentje delajo, pa ne rabijo študentskih servisov. Od svoje urne postavke direktno, brez posrednikov, ki si polnijo žepe, prispevajo del za zavarovanje.
Da bi imeli tako enostaven sistem pri nas... UTOPIJA.
tanj
# 31.12.2015 ob 10:36
Za izkoriščanje in pranje denarja je ta anomalija še vedno super, zato ni prišlo do upada.
martin112
# 31.12.2015 ob 10:13
In za koliko procentov je študentsko delo upadlo?

Novinarji...
luckyss
# 31.12.2015 ob 10:58
Študentje bi morali študirati, delovni ljudje pa preko štipendij omogočati njihov študij..
Trenutno delavci ne delajo in študentje ne študirajo...
karantanc9
# 31.12.2015 ob 10:31
Malo delo uvest. Torej omejit ure ali pa zaslužek, pa otežit delodajalcom , da izkoriščajo mlade diplomante in jih silijo v kupovaje fiktivnih statusov.
RUNAČ
# 31.12.2015 ob 11:26
Še ena velika caka je pri tem študentskem delu. Kar ti odvedejo se šteje za pokojninsko dobo, ne pa za delovno. Sam bi lahko od letošnjega poletnega dela imel 3 mesece delovne dobe, v bistvu pa imam sedaj 3 mesece vplačane pokojninske dobe, ki mi itak ne bo nikjer koristila.
luckyss
# 31.12.2015 ob 11:05
Moram se dopolnit..
Trenutno delavci študirajo kako bi prišli do dela..
jakosol
# 01.01.2016 ob 11:48
Študentsko delo ukiniti, ker predstavlja nelojalno konkurenco na trgu dela. Imamo veliko drugih oblik dela, po katerih lahko delajo študenti in dijaki (pogodba o delu, avtorska pogodba, honorarno delo, podjemna pogodba, vrednotnice). Od študentskega dela imajo največ koristi servisi, ki pobirajo mastne provizije, da potem prekupčujejo z nepremičninami in ''perejo'' umazan denar. Tudi razne študentske organizacije in društva imajo prste vmes.
deadcool
# 31.12.2015 ob 15:14
to študentsko delo bi se moralo res omejiti nekako, če študiraš itaq nimaš časa biti na šihtu več kot 100 ur, se pravi je to z novim zakonom in minimalno urno postavko 380e na mesec plačila, kar je čist dovolj, dobiš še štipendijo in imaš 500e na mesec. js ko sm delu faks sm bil skor vsak dan zjutraj na faksu, popoldne pa na šihtu, tko da sem šel zjutraj ob 6:30 v lj, prišel domov okrog 3h-4h in šel naprej na šiht do 10h, umes kakšen dan nisem šel delat, ker nism mel časa in nikoli nisem presegel 100 ur na mesec,potem so me na šihtu spraševali če bi se zaposlil, ampak ker sem hodil na faks sem rekel da zaenkrat še ne, potem dva meseca za tem pustil faks, ker mi ni zneslo bit vsak dan od 6:30 do 22:30 od doma in potem še učit in če bi pustil šiht bi imel tistih 120e na mesec kar je premalo tko da sem pustil faks, prosil da me zaposlijo in so se že začele komplikacije, ker seveda me niso več hotl zaposlit, da bi delal naprej prek študenta, potem so mi oblubljali da po novem letu, je prišlo novo leto spet ni blo nič, potem je prišel nov zakon, so me hoteli pustiti še na minimalni urni postavki in sem jih poslal nekam in šel, tko da zdej nimam nobenga dohodka več, smo strošek 40e za zdravstveno zavarovanje, k mi država ne plača niti obveznega zdravstvenega zavarovanja, kljub temu da nimam nobenih dohodkov. uglavnm hotu sm samo povedat, da če študiraš več kot 100 ur na mesec ni mogoče da delaš, pa še če jih toliko narediš nimaš časa da bi se učil toliko kot bi se moral, edino če najdeš delo kjer se lahko učiš na delovnem mestu.
KavčarSfotelja
# 31.12.2015 ob 12:16
In zakaj minus? Ne lažem!
Mindmaster
# 31.12.2015 ob 13:06
Nikec3

To da nekonu omejiš koliko lahko dela je verjetno kar protiustavno. Mislim resno, od kje vam na kraj pameti pridejo ideje, da bi nekomu govorili koliko naj dela?

Norvezani imajo za studente omejitev 20 ur dela na teden med semestrom. V vseh drugih zadevah so po delovnem razmerju izenaceni z vsemi ostalimi.
jureh
# 03.01.2016 ob 01:19
Če kot podjetnik za neko delo, katerega strošek ocenim na 1000€, zaposlim študenta, le ta dobi 591,40€ ... vse ostalo pobere država in parazitske organizacije ... Bravo Vlada!
karantanc9
# 31.12.2015 ob 13:21
Nikec3... malo premisli, 40 ur delavnik za rednega študenta...

Dokler se da folk "podkupit" s fraj dnevom in gratis sendvičem, da zrušijo zakon, ki jim je v korist bo tako kot je tudi ostalo.
KavčarSfotelja
# 31.12.2015 ob 11:55
Pa vprašanje, če sploh kaj dobiš, ko imaš status. Ko sm še imel status do konca septembra, so me parkrat kje zavrnili. Sem moral pošiljati CV-je, za prevajanje (ker imam 1. stopnjo narejeno iz angleščine in japonščine) so mi pa uvalili nek test slovenske slovnice in pravopisa, kot da nimajo za lektorja, ej. Seveda, dosežem premalo točk/procentov na testu in sem zavrnjen. Me je še bolj potrlo, da še s statusom nisem mogel dobiti dela na svojem področju ali pa npr. na lastnem faksu pri administativni pomoči, ko so rabili (poslal CV, bil zavrnjen).
Zgleda je navoljo samo prekladanje v skladiščih, dostave in kelnarjenje. -.-
kozorog1973
# 31.12.2015 ob 11:23
Moram se dopolnit..
Trenutno delavci študirajo kako bi prišli do dela..


študenti delajo, sotali pa študiramo akko bi prišli do dela:)
Cvicek
# 03.01.2016 ob 09:30
ukinit bi bilo tudi razne agencije.
sonce12
# 01.01.2016 ob 13:48
Jah pri nas še nekaj časa ne bodo zrihtali tega področja, ker državi odgovarja, da jih čim več nekje nekaj dela,kot pa da so na zavod. Saj to je večni problem po koncu šolanja, nima nič izkušenj delodajalec te najraje oz. edino zaposli kot študenta, ti ne preostane drugega kot to, ali pa da si cifra na zavodu. Problem je itak večplasten, ker so prevelike obremenitve za delodajalca ni zaposlovnja, in ni novih delovnih mest že več let ista zgodba, ki državo ne zanima, ker se ukvarjajo samo z javno upravo in njihovimi zahtvami oz. iskoriščanje. Sicer pa kar zadnje čase ponujajo za delo na servisih je žalostno, res je država kompletno v razsulu kar se tiče trga dela.Odgovarja pa nihče, že nekaj let Kopač-Mrakova naklada o pozitivnisti ampak resnica je ravno obratna, ker nihče ne odgovarja za nič je pač tako kot je
vipmit
# 01.01.2016 ob 10:55
Kaj to anomalijo trga dela v Sloveniji še niso odpravili ?
galoper
# 31.12.2015 ob 17:52
Natančna kontrola bi dokazala, da študenstko delo ni problem, problem so zlorabe v katerih je študentsko delo le krinka za delo redno zaposlenih za dodatni zaslužek, ki je sicer prikazan kot študentski dohodek. Ampak, če bi tu naredili red, bi ŠSi bili ob zaslužek, zato jim ni v interesu, da bi kontrolirali.
Bivši uporabnik
# 31.12.2015 ob 15:33
Država bi morala urediti tudi to področje in omogočiti normalne pogoje dela za študente! Najprej naj se dvignejo kazni in poostri nadzor, potem pa naj vlada oblikuje posebno strokovno komisijo, ki bo preučila področje in oblikovala strokovni odbor, kateri bi se lahko podrobneje seznanil s problematiko in sprejel ustrezno dokumentacijo za izplačilo dnevnic in avtorskih honorarjev za vse sodelujoče.
izo
# 31.12.2015 ob 12:55
dosegli so, da (malo) gospodarstva izbira: status ali davčna blagajna. in nekomu jasno zapet ploska. tretji pa bodo itav v ilegali, ko bo država zbirala račune, ki jih bo vse manj.
zakaj nobena vlada ne more presekat tega s.. s servisi, so tako debele kuverte, ali kako? študentom (plačano, zaradi mene) prakso z delovno dobo, to lahko vse opravi zavod za zaposlovanje, če se če toliko kitijo z ne vem kakšno bolj kot ne virtulano storilnostjo in si nabijajo plačne rezrede. diplomantom in ostalim pa ponudat fer nastopanje na trgu dela, ne pa odžiranje do kosti, še preden človek začne kaj delat. to veljda tudi recimo za te famozne blagajne, ki pod nobenim pogojem ne bi smele biti strošek delavca oz. podjetja. zdej še moramo mi sponzorirat edino delo države: pobiranje davkov??
kozorog1973
# 31.12.2015 ob 11:12
mene bolj kot študenstka dela skrbi za novopečene diplomante, ki nemorejo do dela na podrčju katerega sos e izučili, pa ne mislim tu samo družboslovce , realnost je pač na žalost postala tudi za ostale črno-siva če že ne črna v naši ljubi Sloveniji:)
revolution_SLO
# 05.01.2016 ob 01:22
deadcool: ne govori o štipendijah. Štipendij ne dobijo več niti tisti, kateri imajo tudi enega starša brezposelnega, češ da drugi preveč zasluži, potem pa se na CSD zgovarjajo še na pravilnik o skupnem gospodinjstvu, da bi starš moral v času šolanja (največ do 26. leta starosti) in če je prijavljen na skupni naslov, oskrbovati študenta. Kar pa je v Sloveniji nemogoče, saj starši še sami težko shajajo skozi mesec, sploh če so bolni.

Študij se je sam po sebi degradiral, študenti pa so pač primorani požret vso izkoriščanje delodajalcev in države na račun tega, da preživijo. Nihče si ne želi delat preko študenta, ampak dokler ni dela in o pogodbi lahko samo sanjaš, so primorani tako delati. Naj mi ne govori tisti, ki so mu starši plačevali vse stroške tekom študija, da je treba se študentu le učiti. Tisti, ki hoče bo tudi delal in študiral. Možno je, če si razporediš čas in se usmeriš v to, če seveda izključiš žuranje, takšnega kot ga imajo navadno ostali študenti. Je pa res, da je večina študentov danes tako mevžastih, da niti za delo ne znajo več prijeti. Delo je super in mora biti del študija, da dobiš trdo kožo, pa ni važno kaj delaš. Problem so le študentski servisi, ker so pralnice denarja. Podstavka bi morala biti vsaj 4,5 eur NETO z možnostjo do 3/4 polnega delovnega časa, ter upravljanje napotnic direktno preko države. Dodeliti jim pravice, ker jih sedaj nimajo ter obvezno plačilo za vsako delo, zavarovano z globami proti neizplačilom delodajalcev. Vpis v delovno dobo in dodatno zavarovanje, ne pa v pokojninsko, ki ga tako ali tako ne bodo nikoli videli.
nikhrast
# 31.12.2015 ob 17:15
Pa zakaj drugje po svetu ni študentsko delo problem, pa saj ga sploh ne poznajo.
Študenti pa tako skoraj vsi delajo, posebno poleti, štiri mesece so prosti. V Severni Ameriki skoraj ne dobiš študenta ki ne bi delal, pa saj ne bo zabušaval štiri mesece.
Delo je pa delo, pa si upokojenec, študent, mamica..., delaš nekaj ur na teden ali koliko ur te delodajalec potrebuje, plačuješ pa vse davke in prispevke.
Ekonomija ša tako ne more laufati brez prekarnih delovnih mest, za biznis je potrebna fleksibilnost.
Nikec3
# 31.12.2015 ob 11:01
Malo delo uvest. Torej omejit ure ali pa zaslužek, pa otežit delodajalcom , da izkoriščajo mlade diplomante in jih silijo v kupovaje fiktivnih statusov.

To da nekonu omejiš koliko lahko dela je verjetno kar protiustavno. Mislim resno, od kje vam na kraj pameti pridejo ideje, da bi nekomu govorili koliko naj dela?
Kazalo