Pretiranega odpora proti podelitvi dodatnih pooblastil v DZ-ju ni pričakovati. Foto: BoBo/Peter Koštrun
Pretiranega odpora proti podelitvi dodatnih pooblastil v DZ-ju ni pričakovati. Foto: BoBo/Peter Koštrun

Omenjeni člen zakona DZ-ju omogoča, da vojski izjemoma podeli nekatera policijska pooblastila. Andreja Kurent iz zakonodajno-pravne službe DZ-ja je v zvezi s pobudo varuha na seji odbora pojasnila, da predlog za začasno zadržanje po njihovem mnenju ni utemeljen, saj naj ne bi dovolj konkretno opredelil posledic, ki bi se z izvajanjem omenjenega člena lahko zgodile.

Tudi ministrica za obrambo Andreja Katič je dala podobno oceno in pristavila, da bi bile po oceni vlade posledice, ki bi nastale ob morebitni nepodelitvi dodatnih pooblastil vojski, morebiti celo težje popravljive kot posledice, ki bi nastale ob njenem izvrševanju.

Člani odbora so se strinjali z mnenjem vlade in zakonodajno-pravne službe ter njuni mnenji podprli z osmimi glasovi za, nihče pa ni bil proti.

Vlada je ravno v sredo DZ-ju predlagala uveljavitev omenjene določbe. Odbor za obrambo bo dejansko o tem, ali naj vojski podelijo dodatna pooblastila, predvidoma odločal v petek, DZ pa v ponedeljek. Za potrditev odločitve bo potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev, a pretiranega nasprotovanja, razen pri ZL-ju, ni pričakovati.