Slovenija

Poudarki

  • Komisarka: Slovenija bo spodbuda za druge
  • Iz teorije v prakso - Osnovna šola Savsko naselje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 16 glasov Ocenite to novico!
Mitja Jermol, Jernej Pikalo, Androulla Vassiliou in Fred Mulder
"Postavili bomo strukturo, ki bo zajemala razne projekte, ki jih že izvajamo oziroma jih bomo še izvajali. Ministrstvo je odgovorno za vzpostavljanje infrastrukture, da šole dobijo hiter internet, primerne računalnike, tablične računalnike, da se vzpostavijo primerne učne vsebine, e-učbeniki, e-učilnice, za izobraževanje učiteljev in za povezovanje dobrih praks," je napovedal minister. Foto: Matija Ovsenek, IJS
Mitja Jermol, Jernej Pikalo, Androulla Vassiliou in Fred Mulder
Evropska komisarka je poudarila, da se mladi lahko hitro učijo uporabe novih tehnologij, učiteljem pa je treba dati samozavest za uporabo novih tehnologij pri poučevanju. Poleg dobave računalnikov in tablic je treba po njenih besedah tudi ustvariti kakovostno vsebino. Vesela je, da je iniciativo na tem področju prevzela Slovenija. Foto: Matija Ovsenek, IJS
       To je tudi raziskovalni projekt – vključeni ne bodo le izvajalci, torej učitelji in šole, ampak tudi raziskovalne organizacije, da vidimo, kaj to odprto izobraževanje sploh prinaša. Preveriti želimo pluse in minuse takšnega delovanja, nato pa deliti izkušnje z drugimi. Prepričan sem, da bodo zelo hitro druge države temu poskušale slediti. ZDA in Japonska so na tem področju naredile veliko večje korake, Evropa pa se mora zdaj približati.       
 Minister Jernej Pikalo
Mitja Jermol, Jernej Pikalo
"Odprli smo cesto, da se lahko za takšne projekte pride do sredstev, zdaj pa so vsi vabljeni, da kreirajo ideje," pravi Mitja Jermol, vodja centra za prenos znanja pri Inštitutu Jožefa Stefana. Foto: Matija Ovsenek, IJS
Projekt Sanjsko igrišče Osnovne šole Savsko naselje - učenci so narisali svoje ideje. Foto: Osnovna šola Savsko naselje
Projekt Sanjsko igrišče Osnovne šole Savsko naselje
Skupaj z arhitektom ideje učencev dobivajo konkretno obliko. Foto: Osnovna šola Savsko naselje

Dodaj v

Odprto izobraževanje - Slovenija želi voditi pot v inovativnost in povezovanje

Evropska komisarka Androulla Vassiliou v Ljubljani
23. april 2014 ob 15:04,
zadnji poseg: 23. april 2014 ob 16:21
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Postati želimo vzorčna država na področju odprtega izobraževanja, v šole vpeljati modernejše tehnike in se tako odzvati na potrebe trga," so napovedi ministra Pikala na konferenci odprtega izobraževanja.

Evropski izobraževalni sistemi pogosto zaostajajo za tistimi v ZDA, na Japonskem ali v Južni Koreji, različne analize kažejo, da tudi učenci, dijaki, študentje na posameznih področjih dosegajo slabše rezultate. Evropska unija se zato trudi pognati iniciativo, ki so jo poimenovali Odprto izobraževanje, v sklopu katerega bi izboljšali izobraževalne sisteme na vseh ravneh.

"Če nam je všeč ali ne, je tehnologija z nami vsak dan in se zelo hitro razvija. Evropa zaostaja za ZDA, Japonsko, Korejo, zato smo se lani lotili razprave o odpiranju izobraževanja, da bi ljudem lahko ponudili vsa znanja, ki jih potrebujejo, da so konkurenčni v svetu," je ob obisku Mednarodne konference o odprtem izobraževanju OCWC Global 2014 v Ljubljani poudarila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Inštitut Jožefa Stefana orje ledino
Konferenco so pripravili Laboratorij za umetno inteligenco na Inštitutu Jožefa Stefana, spletišče VideoLectures.Net in neprofitna organizacija Knowledge 4 All Foundation, ki so idejo odprtega izobraževanja začeli uvajati tudi v prakso. Mitja Jermol, vodja centra za prenos znanja pri Inštitutu Jožeaf Stefana, pojasnjuje, da ne gre samo za uvajanje novih tehnologij, ampak so se povezali z vsemi ravnmi izobraževanja v Sloveniji – z vrtci, šolami, univerzami ter se obrnili tudi na zainteresirane družbe v gospodarskem sektorju. Nastali so zametki konkretnega sodelovanja pri didaktičnih konceptih, poslovnih modelih in motivacijskih elementih.

Podprlo jih je tudi ministrstvo za šolstvo. Po besedah ministra Jerneja Pikala se je Slovenija odločila, da bo te ideje kot prva spravila v realnost ter postala vzorčni primer države razvoja odprtega izobraževanja. "Izobraževanje želimo odpreti za nove načine in tehnologije ter se še bolj povezovati s trgom. Opening up Slovenija ne pomeni le dostopa do virov, temveč vertikalno povezovanje različnih ravni izobraževanja, od vrtca naprej. Na ta način bomo dvignili tudi produktivnost okolja za učitelje, učence, študente, raziskovalce. V naslednjih letih bomo tako ustvarjali bolj kakovostne vsebine," načrte opisuje minister.

Iz teorije v prakso
Zdaj tako poteka več projektov, kjer se načela povezovanja in odpiranja izobraževanja udejanjajo v praksi. Ena izmed šol, ki so dejavno pristopile, je Osnovna šola Savsko naselje v Ljubljani. Izvajajo projekt sanjski stroj, ki je sicer nastal v Belgiji, dobro pa se je prijel tudi pri nas. Po Jermolovih besedah otrokom v vrtcu in prvih razredih dajo nalogo, naj opišejo in skicirajo sanjski stroj. S temi načrti na srednjih šolah in fakultetah poskušajo izpeljati konkretne projekte in otroci sodelujejo z dijaki, študenti, mentorji skozi celoten proces ustvarjanja nekega robota, naprave.

"Takšni projekti nam omogočajo, da pri otrocih zelo hitro začnemo spodbujati ustvarjalnost. Če otrokove ideje nekdo v srednji šoli ali na fakulteti realizira, ga to neverjetno pritegne, skupaj z njim pa tudi njegove vrstnike, saj vidijo, da se da ustvarjati," pozitivne učinke izpostavi ravnateljica te šole Verica Šenica Pavletič. Ob tem projektu so tudi sami zasnovali več svojih lastnih. Ustanovili so razvojni demonstracijski center ter se lotili projektov na tudi na področju tehniškega pouka, domovinske vzgoje, pa povezovanja slovenske in tuje kulture.

Sodelovanje z zunanjimi strokovnjaki
V 7. razredu, kjer imajo pri predmetu tehnika projektiranje, so k sodelovanju povabili zunanjega strokovnjaka arhitekta, ki skupaj z otroki projektira njihovo sanjsko igrišče. "Tudi tukaj vidim idejo odprtega izobraževanja, da zunanji strokovnjaki nadgradijo šolsko delo. Tehnika tako ni več nezanimiv predmet, ampak je postala čas ustvarjalnosti, kjer igrišče po njihovih idejah pred njimi tudi nastaja," opisuje ravnateljica.

"Ko se pogovarjam s svojimi kolegi ravnatelji, se jim ideje zdijo zelo zanimive ter se želijo pridružiti. Trenutno delamo zelo entuziastično, imamo podporo staršev, ki si prav tako želijo, da se v šolskem sistemu stvari razvijajo in nadgrajujejo. Veseli me, da nas podpira tudi ministrstvo, skupaj z razvojem idej pa bo vidno tudi, ali bodo potrebne kakšne spremembe na zakonodajni ravni," še dodaja Verica Šenica Pavletič.

"Priložnost, da se postavimo na zemljevid sveta"
Da bi ob odprtem izobraževanju radi imeli tudi odprto zakonodajo, je izpostavil tudi Mitja Jermol, kako bodo to dosegli, se sicer še dogovarjajo, vsekakor pa je pobuda, ki so jo poimenovali Opening up Slovenija, v pomembnem delu tudi raziskovalna. "Celotni sistem – od formalnega do neformalnega izobraževanja – je ključ za razvoj projekta. Ponuja se nam priložnost, da postavimo Slovenijo na zemljevid sveta," je prepričan.

Z njim se strinja minister Pikalo, ki je izpostavil, da želijo povečati dostopnost do novih orodij izobraževanja, ustanoviti eu-inkobator ter s celovitim vlaganjem v človeške vire pospešiti razvoj in konkurenčnost Slovenije. To je tudi raziskovalni projekt – vključeni ne bodo le izvajalci, torej učitelji in šole, ampak tudi raziskovalne organizacije, "da vidimo, kaj to odprto izobraževanje sploh prinaša. Preveriti želimo pluse in minuse takšnega delovanja."

"To ni projekt za pol leta, za eno vlado, temveč za desetletje. Slovenija je z njim začela prva, a zagotovo ne bo edina. Potrebujemo še kakšno državo v projektu, ki ima morda drugačen izobraževalen sistem, da si bomo lahko delili izkušnje."

Slovenija bo spodbuda za druge
Da bo slovenska iniciativa spodbudila druge države, si prav tako želi komisarka Androulla Vassiliou. Poudarja, da mora biti izobraževanje dostopno vsem in z novo tehnologijo je to veliko lažje zagotoviti tudi tistim, ki živijo v oddaljenih krajih, ki imajo kakšne omejitve, ki morda delajo, a se želijo izpopolnjevati. Veliko pa je pri vsem tem odvisno od učiteljev. Sodelujoči na konferenci so zato spodbudili učitelje, da sprejmejo izziv in se pogumno lotijo novih projektov z novimi tehnologijami in povezovanji.

Ana Svenšek
Prijavi napako
Komentarji
Mirko69
# 23.04.2014 ob 18:23
Levičarji zopet sanjajo. Moja nečakinja živi na Švedskem in ko je njena hčera zbolela in en teden ni obiskovala pouka (5 razred), si je vsak dan na šolskem portalu kasneje ogledala video predavanje učiteljice, to isto predavanje, kot so jo spremljali njeni sošolci. To imajo že v 5 razredu osnovne šole, kaj šele v srednjih in višjih šolah. In kje smo mi g. Pikalo ?! Med oblaki z nekimi idejami o odprtem šolstvu.
Hudomuh
# 23.04.2014 ob 17:20
Jejhata, kakšen flanc.
Takih pravljic je vsaka vlada trosila ničkoliko. Dandanes nihče več ne pade na takšno leporečje. Niso potrebne strašne novinarske konference, niti okrogle mize. Potrebno je le dvoje - vizija in denar. Ker politika ne premore ne enega ne drugega, je to pahorjansko blebetanje nekje v slogu rekla "sanja svinja..."
Primorje Ena
# 23.04.2014 ob 17:22
Slovenija si marsikaj zeli ,kar pa uresnici (NIC) je druga zgodba.
fah-q
# 23.04.2014 ob 16:16
"Postati želimo vzorčna država na področju odprtega izobraževanja, v šole vpeljati modernejše tehnike ter se tako odzvati na potrebe trga," so napovedi ministra

Naša firma hoče postati vodilni razvojni laboratorij na področju smartphonov....Zaenkrat smo sicer še v garaži in se ne ukvarjamo niti z elektrotehniko,kaj šele smartphoni ampak smo mali muc z velikimi idejami...
:)
Alchemist
# 23.04.2014 ob 16:14
Kot že zadnjih 20 let ....veliko besed in nula dejanj. Znamo samo še govorit, odgovornosti za izvedbo določenih projektov pa ne sprejme nihče.
balistik1
# 23.04.2014 ob 15:14
"Postati želimo vzorčna država na področju odprtega izobraževanja, v šole vpeljati modernejše tehnike ter se tako odzvati na potrebe trga," so napovedi ministra Pikala na konferenci odprtega izobraževanja.
Smo že vzorec za dežele srednje azije !
aanton
# 23.04.2014 ob 18:14
g. Pikalo, kdaj boste procesirani, po tem ko so vas na komercialni tv dobili na laži? še imate morebiti kakšno pot v LA?.........
slovenec5
# 23.04.2014 ob 18:07
Bla, bla , bla ... le to znajo tile aparatčiki... in zase poskrbet.
Danger_Mouse
# 23.04.2014 ob 15:20
Po besedah ministra Jerneja Pikala se je Slovenija odločila, da bo te ideje kot prva spravila v realnost ter postala vzorčni primer države razvoja odprtega izobraževanja. "Izobraževanje želimo odpreti za nove načine in tehnologije ter se še bolj povezovati s trgom. Opening up Slovenija ne pomeni le dostopa do virov, temveč vertikalno povezovanje različnih nivojev izobraževanja, od vrtca naprej. Na ta način bomo dvignili tudi produktivnost okolja za učitelje, učence, študente, raziskovalce. V naslednjih letih bomo tako ustvarjali bolj kvalitetne vsebine," načrte opisuje minister.

Prevod s pomočjo Butalščine za telebane: "S širšo familijo Lukšič in ostalo "akademsko smetano" si bomo razdelili še kakšen milijonček več kot smo si ga pri projektu Državljanska vzgoja.
brane37
# 23.04.2014 ob 16:55
Dokler se samo govori
ne bo rezultatov praksa samo šteje
in ne izrečene besede.
Senca
# 23.04.2014 ob 19:19
a takole nekako?

Open Yale
leond
# 23.04.2014 ob 19:04
MLADIM DAJTE ZNANJE, NA PA MODERNIH TEHNIK G. MINISTER. Sam imam izkušnje s vpeljavo modernih tehnik in sicer z interaktivnimi tablami. Kvaliteta pouka se je na ta način pri 50% učiteljev zmanjšala za 70%.
barezi
# 24.04.2014 ob 13:09
Nesposobneže je potrebno spraviti z oblasti!

FB, SSN
nekdodalec
# 23.04.2014 ob 21:11
"Postati želimo vzorčna država na področju odprtega izobraževanja, v šole vpeljati modernejše tehnike in se tako odzvati na potrebe trga,"

Torej, glede na to, da ne proizvajamo prakticno nicesar vec v nasi drzavi - smo potrosniki in izvajalci nikakor pa ne kreativci in tisti ki patentirajo - bomo to tudi dalje izobrazevali in postali druzba mizarjev in potrosnikov....

Brihtno moram rec!

Nikar intelektualcev - ne smemo misliti in ne smemo se upirati! Od intelektualcev ni financnega presezka - zato moramo postati ze jutri druzba rokodelcev!
PačNekdo
# 23.04.2014 ob 18:13
Ne, bolje je, da omejimo možnost izobraževanja na ozek krog ljudi, ki si ga bo lahko privoščil. To je pot v svetlo prihodnost.

Lej, ti si lahko lažeš kolikor hočeš, ampak dejstvo je, da so vse najboljše univerze na svetu zasebne in ne javne. In če misliš, da bo slovenija s svojimi visokošolskim sistemom, polnim starih senilnih profesorjev, ki še vedno živijo 30 let nazaj v času in se niso sposobni oziroma se nočejo prilagajati sodobnemu načinu poučevanja in napredku, kar naenkrat čudežno napredovala samo zato, ker bo država vzpostavila neke dodatne smernice, ker te isti profesorji in dekani na teh istih fakultetah niso tega sposobni sami izvesti... hja, potem si pa zelo naivna oseba.
No sej me taka mnenja niti ne presenečajo, dovolj je da samo enkrat pogledaš neke študentske "demonstracije" in naključne intervjuje s študenti in lahko hitro ugotoviš, da vse kar znajo reči je "javno šolstvo za vse", ko jih pa vprašajo zakaj so tam pa ne znajo niti enga stavka iz sebe spravt.
johan-kg
# 23.04.2014 ob 15:36
To se mi sliši kot grožnja z novo reformo!
mk89
# 23.04.2014 ob 17:41
Z javnim šolstvom ne bo slovenija NIKOLI vodila poti v inovativnost. Pač tako je.

Ne, bolje je, da omejimo možnost izobraževanja na ozek krog ljudi, ki si ga bo lahko privoščil. To je pot v svetlo prihodnost.
PačNekdo
# 23.04.2014 ob 15:32
Z javnim šolstvom ne bo slovenija NIKOLI vodila poti v inovativnost. Pač tako je.
Kazalo