Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je zanikal vpletenost v posle s Patrio, je pa dejal, da so na ministrstvu takrat skušali lobirati številni ljudje iz različnih podjetij. Foto: EPA
Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je zanikal vpletenost v posle s Patrio, je pa dejal, da so na ministrstvu takrat skušali lobirati številni ljudje iz različnih podjetij. Foto: EPA
Afera Patria: Vpleten tudi Vizjak?

Tednik Mladina je namreč v novi številki objavil elektronska sporočila, ki jih je Vizjaku pisal direktor Rotisa, Ivan Črnkovič. Iz obtožnega predloga izhaja, da naj bi Črnkovič in Tone Krkovič štiri mesece, preden je obrambno ministrstvo za posel z osemoklepniki izbralo Patrijo oz. Rotis, obiskala tedanjega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka. O tem obstajajo zapiski v Črnkovičevem koledarju in elektronska sporočila, ki se navezujejo na proizvodnjo oklepnega vozila in na Rotis kot pravega ponudnika.

Vizjak je navedbe tednika za TV Slovenija že odločno zanikal. "Je pa res, da so skušali številni ljudje lobirati, tudi iz Sistemske tehnike," je dejal Vizjak in na vprašanje Petre Bezjak, ali so na ministrstvo prišli tudi iz Rotisa, dejal, da je "možno". "Prihajali so različni ljudje za različne namene," je povedal Vizjak, ki po njegovih besedah ni imel vpliva tudi na razpisno komisijo, ki je bila na obrambnem ministrstvu. Prav tako je zatrdil, da ga kriminalisti v zadevi Patria niso zaslišali.

Erjavec: Nikoli nisem srečal Cekute in klical Zagožna
V obtožnem predlogu sicer še piše, da naj bi decembra 2005 nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca obiskal Jure Cekuta. Kot so ugotovili kriminalisti, je Erjavec po končanem srečanju poklical Jožeta Zagožna, Zagožen pa Walterja Wolfa. Srečanje s Cekuto Erjavec zanika, prav tako pa tudi klic Zagožnu. "Ni res, da bi kadar koli kontkatiral dr. Jožeta Zagožna, ko sem bil na obrambnem ministrstvu," je zatrdil Erjavec, ki je telefonske izpiske, ki naj bi dokazovali klic, označil za ponarejene. Erjavec je še povedal, da je v času ministrovanja preveril, kolikokrat je bil Cekuta na obrambnem ministrstvu, in ugotovil, da naj bi to bilo vsaj dvakrat, a nikoli pri njemu.

Mladina že pretekli teden dvignila prah s poročanjem o aferi
Tednik Mladina je sicer že pred tednom dni poročal, da je vrhovno državno tožilstvo v zadevi Patria vložilo obtožne predloge zoper Jožeta Zagožna, Janeza Janšo, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Janša, Krkovič in Črnkovič so očitana jim kazniva dejanja zavrnili in izrazili ogorčenje nad tem, da je časnik objavil vsebino obtožnice, ki je sami nimajo.

Sicer pa so se na izjave Janeza Janše o tožilki Branki Zobec Hrastar, ki je vložila obtožne predloge v zadevi Patria, odzvali tudi v Društvu državnih tožilcev. Ti pričakujejo, da bodo nosilci političnih funkcij zakonodajne in izvršilne oblasti s svojim odnosom do pravosodnih organov zgled spoštovanja pravne kulture, tudi kulture javnega dialoga. Društvo v zvezi s tem pričakuje, da bodo vsi ljudje, ne glede na morebitno osebno prizadetost, v javnih ocenah spoštovali človeško dostojanstvo državnih tožilcev kot nosilcev funkcije pregona in njihovo osebnost kot tudi osebnosti njihovih družinskih članov.

Višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je Janševe navedbe o zlorabi tožilske funkcije zavrnila in zapisala, da obtožnica zoper Janšo ni bila vložena, je pa bil vložen obtožni predlog zoper pet fizičnih oseb na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Afera Patria: Vpleten tudi Vizjak?