Aktivisti gibanj 15o in Mi smo univerza bodo v sredo
Aktivisti gibanj 15o in Mi smo univerza bodo v sredo "okupirali" filozofsko fakulteto. Foto: BoBo
Zasedba univerze
Zasedba se bo začela ob 12. uri. Foto: MMC RTV SLO
Univerza in zasedba fakultete
Filozofska fakulteta pred zasedbo

Med problematiko, ki jo izpostavljata gibanji, je tudi prostorska stiska (konkretno na filozofski fakulteti), izkoriščanje skozi prekerne oblike zaposlovanja, uvajanje plačljivih oblik študija in individualizacijo financiranja doktorskega študija.

Aktivisti so prepričani, da je kakovost študija močno padla z uvedbo bolonjske reforme, poleg tega pa bolonjski proces študentom nalaga nove obveznosti in obvezno navzočnost ter jih tako še bolj obremenjuje. Kot dodatno slabost so izpostavili problematiko preslabega vpliva študentov na dogajanje na fakulteti.

Zasedba naj bi potekala v obliki delavnic, na katerih bodo študentje na predlog dekana fakultete razpravljali o težavah, ki jih pestijo. Če bo treba, bodo v avli fakultete tudi prestali, saj so tu "temperature malenkost prijaznejše kot pred borzo", je za TV Slovenija poročala Anja Huš.

Bolonjska reforma uničila kritičnost?
Organizatorji upajo, da se jim bo pridružilo čim več študentov, ki "bodo želeli na fakultete prinesti nazaj drobec kritičnega mišljenja, ki je z uvedbo bolonjske reforme iz fakultete izpuhtelo". "Okupatorji" nameravajo vztrajati, dokler delavnice in pogovori z vodstvom fakultete ne bodo prinesli sprememb.

Dekan fakultete Andrej Černe je dejal, da se zasedbe ne "boji", saj so del gibanja tudi nekatere njegove "kolegice in kolegi". Černe pričakuje razpravo o težavah, "ki jih študenti izpostavljajo že dalj časa", in odločitev o nekaterih ukrepih. Na vprašanje, zakaj vprašanj niso naslovili že prej, je odgovoril, da so neposredne pozive za sodelovanje dobili šele pred kratkim in ugotovili, da so nekatere težave tudi težave univerze in fakultete, zato so "zainteresirani, da jih rešijo v dobro zaposlenih in študentov".

Okupacija se začne ob 12. uri
Okupacija se bo začela ob 12. uri, predavanja bodo, a verjetno ne bodo potekala brez motenj, saj se nameravajo organizatorji "sprehoditi" po predavalnicah in tako študentom naznaniti "zasedbo" fakultete.

Napovedana "zasedba" filozofske fakultete pa ni prva v zgodovini te institucije, saj so študentje v okviru akcije "Naše gibanje je boj za socializem" pred 40 leti za osem dni zasedli fakulteto.

Univerza in zasedba fakultete
Filozofska fakulteta pred zasedbo