Novakova in Oman menita, da bi bil dostojen pokop korak k narodni spravi. Foto: NSi
Novakova in Oman menita, da bi bil dostojen pokop korak k narodni spravi. Foto: NSi
Zakon o dostojnem pokopu ima tudi podporo SMC-ja

Naša civilizacijska norma je, da pokopljemo mrtve, zato je lahko zakon o dostojnem pokopu korak k uresničevanju sprave v slovenskem narodu, se strinjata predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman.

Predlog zakona, ki so ga pripravili v NSi-ju, pa ne odpravlja zakona o vojnih grobiščih, temveč problematiko le dopolnjuje, je na novinarski konferenci pojasnila Novakova. Z njim želijo razmejiti pristojnosti ter več pooblastil dati komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki bi jo imenovala vlada. Komisija bi nato pripravila program dela, ga dala v potrditev vladi, le-ta pa bi zagotovila denar za njegovo izvajanje.

Novakova je pojasnila, da se je na temo predloga zakona o dostojnem pokopu sešla že z vsemi poslanskimi skupinami. Po njenih besedah so mu bili naklonjeni zlasti v SMC-ju, v SD-ju in DeSUS-u pa imajo pomisleke, saj da bi bilo morda smiselneje dopolniti obstoječi zakon. Pripombe v NSi-ju pričakujejo do konca meseca, tehtne dopolnitve pa bodo po napovedi Novakove vključili v zakon.

SDS bi razrešil še nekatera druga vprašanja
Na današnjem pogovoru s SDS-om po besedah Novakove razhajanj glede vsebine niso imeli, vendar pa v SDS-u menijo, da bi bilo pred sprejemanjem tega predloga treba razrešiti še nekatera druga vprašanja, povezana s polpreteklo zgodovino, je še povedala Novakova.

Oman je izrazil podporo predlogu zakona, saj bi bil po njegovi oceni korak h končanju "latentne državljanske vojne", je pojasnil. Večinsko podporo predlogu so izrazili tudi v vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Zakon o dostojnem pokopu ima tudi podporo SMC-ja