Letos je več zanimanja za poklicne srednje šole. Foto: EPA
Letos je več zanimanja za poklicne srednje šole. Foto: EPA


Letos je v primerjavi z lanskim letom več prijav v programe poklicnega in strokovno tehničnega izobraževanja, medtem ko je prijav kandidatov v programe gimnazij letos nekaj manj kot lani. Prvotno število razpisanih mest se bistveno ni spremenilo, za novince je še vedno na voljo 5.025 prostih mest, in sicer v programih nižjega poklicnega izobraževanja še 286, v programih srednjega poklicnega izobraževanja še 2.564, v programih srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja še 1.539, v programih gimnazij še 636 mest, od tega v splošnih gimnazijah 345 in v programih strokovnih gimnazij 291 mest.

Dovolj prostora je še v programih ekonomske in tehniške, pa tudi splošne gimnazije. Čeprav so mesta za program splošne gimnazije na voljo bolj v krajih zunaj večjih središč, je kljub temu še nekaj mest tudi v celjskih in mariborskih šolah, pa tudi v Ljubljani in njeni okolici, so sporočili z ministrstva.

Dovolj mest je tudi v večini programov srednjega strokovnega oz. tehniškega izobraževanja in v programih nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja s področja gradbeništva, kmetijstva, živilstva, lesarstva in elektropodročja.

Med strokovno-tehničnimi programi so sicer najbolj napolnjeni programi medijski tehnik, veterinarski tehnik in farmacevtski tehnik, med srednje poklicnimi programi pa je največ interesa med kandidati za programe računalnikar, bolničar in frizer.

Dodatnih 725 vpisnih mest
Za programe, kjer je število prijav preseglo število razpisanih mest, prostorske in kadrovske zmogljivosti šole pa to omogočajo, so na ministrstvu zagotovili dodatnih 725 vpisnih mest v javnih šolah. Vpis je omejen v štirih programih srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer v programih bolničar negovalec (na treh šolah), računalnikar, mehatronik operater in frizer (na po eni šoli).

Poleg tega je vpis omejen tudi v 15 programih srednjega strokovnega izobraževanja: v programih predšolska vzgoja (na treh šolah), zdravstvena nega (na treh šolah), medijski tehnik (na treh šolah), kozmetični tehnik (na treh šolah), tehnik oblikovanja, fotografski tehnik, tehnik mehatronike (na dveh šolah), veterinarski tehnik (na dveh šolah), strojni tehnik, farmacevtski tehnik, zobotehnik, tehnik laboratorijske medicine, elektrotehnik (na dveh šolah), tehnik računalništva in kemijski tehnik.

V programih gimnazija je vpis omejen na osmih šolah, v športnih oddelkih gimnazije na petih šolah, na umetniški gimnaziji na štirih šolah ter v dveh gimnazijskih programih zasebnih šol.