Protestniki menijo, da so odnosi na Onkološkem inštitutu skrb vzbujajoči. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki menijo, da so odnosi na Onkološkem inštitutu skrb vzbujajoči. Foto: MMC RTV SLO
Stavba C Onkološkega inštituta
Protestniki poleg odstopa ministra zahtevajo tudi zamenjavo vodstva inštituta ter preselitev zdravnikov iz delovnih sob ter prestavitev 10 bolnišnic iz stavbe C. Foto: MMC RTV SLO
Shod v podporo Eriku Breclju

Njegov odstop zahtevajo, ker menijo, da so odnosi na Onkološkem inštitutu skrb vzbujajoči, saj se dogajajo stvari, ki negativno vplivajo na zdravje bolnikov in zaupanje v bolnišnico. Da bi omenjeno odpravili, mora ukrepati vodstvo Onkološkega inštituta in ministrstvo za zdravje, a tega ne storita. Protestniki tako poleg odstopa ministra zahtevajo tudi zamenjavo vodstva inštituta ter preselitev zdravnikov iz delovnih sob ter prestavitev 10 bolnišnic iz stavbe C. Pobudnica shoda Karmen Sedlar je kot najbolj skrb vzbujajoče razmere označila še malomarno gradnjo nove stavbe, domnevne igrice pri nabavi operacijskih miz, legionelo, klimo in zlorabo desetih bolniških postelj.

Eržen: Zahteva nima zveze z realnostjo
Sedlarjeva meni, da se minister Borut Miklavčič ni sposoben odzvati na poziv bolnikov in dodaja, da če državni sekretar namesto njega opravlja delo, naj dobi tudi njegovo plačo in naziv. Dejala je še, da je podpise v podoro kirurgu na OI-ju Eriku Breclju predala ministru Miklavčiču in direktorici inštituta Ani Žličar, a je eden od njiju zlorabil njeno zaupanje in ga izkoristil tako, da je šikaniral in zasliševal delavce na OI-ju.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen pa je dejal, da ministrstvo težko posega v delovanje posameznih organizacij in reševanje medsebojnih odnosov. S temi težavami se bodo morali soočiti sami, je dejal in dodal, da bo ministrstvo vodstvu predlagalo čim hitrejšo rešitev težav. Sam je prepričan, da bodo na inštitutu sami razrešili težave, ki jih je navedla Sedlarjeva, če se bodo izkazale za resnične, poziv k odstopu ministra pa po njegovem mnenju nima nobene zveze z realnostjo.

A. M.

Shod v podporo Eriku Breclju