Po
Po "tej neljubi epizodi" si Tomčeva želi, da bo to oseba, ki bo utrjevala ugled Slovenije tako doma kot mednarodno. Foto: BoBo

SDS-ova evropska poslanka Romana Tomc meni, da je prepričljiva zavrnitev Bratuškove posledica njenega nastopa na ponedeljkovem zaslišanju v Evropskem parlamentu. Bratuškova je imela po oceni Tomčeve enkratno priložnost, da pokaže strokovnost, splošno razgledanost in evropsko usmerjenost, a je ni izkoristila. Bratuškova je s svojo nekompetentnostjo sebe in Slovenijo postavila v izjemno neprijeten položaj, je prepričana Tomčeva.

Poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec pa je ocenil, da zavrnitev Bratuškove za ugled Slovenije ne pomeni nič hujšega. "Gre za politično funkcijo, ki je bila podkrepljena s slabo izbiro kandidatke, kar kaže na to, da bi morali spremeniti način predlaganja evropskih komisarjev," je dejal. Zdaj pa bi morala ukrepati slovenska vlada, čeprav je prepozno in gre za saniranje škode, ki bi jo predsednik vlade Miro Cerar lahko že preprečil, je še poudaril.

Predsednico NSi-ja Ljudmilo Novak medtem veseli, da so v Evropskem parlamentu "vendarle spregledali prozornost Alenke Bratušek". Ob tem je Novakova še izrazila upanje, da bodo zdaj prisluhnili strokovnim kandidatom, kot sta evropski poslanec Lojze Peterle ali nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, sicer doktorica znanosti s področja jedrske tehnike.