Slovenija

Poudarki

  • Pahor: Želel bi si, da bi se Golobič posvetoval z menoj
  • Erjavec: Očitno se nadaljuje proces razpadanja vlade
Gregor Golobič
Gregor Golobič zapušča vlado. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
       Zdi se mi, da je bilo v preteklosti veliko boljših trenutkov, ko bi Golobič lahko storil, kar je napovedal.       
 Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem
Zalokar Oražmova se z Golobičevo potezo ne strinja. Foto: MMC RTV SLO
       Sem predsednik vlade. Mandat mi je bil podeljen in delo bom opravljal, dokler mi ne bo odvzet. Vlada je operativna in fokusirana na pokojninsko reformo ter zakon o preprečevanju dela na črno, t. i. arhivski zakon pa je nekoliko drugotnega pomena.       
 Borut Pahor
VIDEO
Golobič napovedal odstop

Dodaj v

Ostati, oditi, pred referendumom ali po njem? Golobič se je odločil, stranka še ne.

Bo zato iz parlamenta morala Zalokar Oražmova?
21. april 2011 ob 14:50,
zadnji poseg: 21. april 2011 ob 21:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Minister za visoko šolstvo in predsednik stranke Zares Gregor Golobič bo odstopil s funkcije ter se preselil v parlament. Za Poglede Slovenije je dejal, da bo to storil pred referendumom.

Golobič je to povedal zbranim novinarjem pred Vlado RS. Najverjetneje bo odstopil po referendumu. Premier Borut Pahor je Golobičev odstop komentiral z besedami, da bi si želel, da se prvak Zaresa posvetuje z njim. "Prosil bi ga, da odločitev preloži na čas po referendumu."

Pavlinič Krebs: Do referenduma bomo vztrajale
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je po kolegiju, na katerem so pretresali tudi izjavo Golobiča, da naj se ministrice iz kvote Zaresa odločijo, ali bodo ostale na položaju, povedala, da so vse tri ministrice pripravljene odstopiti, če bi to povečalo zaupanje v vlado in prekinilo blokado sprejemanja odločitev, ki trenutno paralizira državo. Svojo odločitev bodo premierju sporočile, ko se bo stranka odločila, kaj je najboljše, da se olajša pot Sloveniji.

Tu je s prstom pokazala na opozicijo, ki po njenih besedah z referendumi onemogoča reforme. "Če hočejo predčasne volitve, jih bodo dobili, upam pa, da jih bodo ljudje spregledali," je dejala Krebsova in ob tem opozorila, da se nihče ne zaveda, da se bo nova vlada spopadala z istimi blokadami.

Dodala je, da bodo do referenduma o pokojninski reformi zagotovo še vztrajale na svojih položajih. "Delovala bom v podporo države, se pravi tudi s podporo predčasnim volitvam, s podporo rekonstrukciji vlade, da bodo lahko spremembe sistema šle naprej," je svoje stališče razložila ministrica. Ministrici za kulturo in gospodarstvo Majda Širca in Darja Radić komentarja po kolegiju nista želeli dati.

O odstopih ministrov je Pahor dejal, da imajo ti pravico, da se odločijo in to svojo odločitev sporočijo javnosti, preden jo njemu. Z Golobičem sta dobro sodelovala, je dejal. "Želel bi si, da vsaj do 6. junija ostane z nami in skuša narediti vse za uspeh reforme. Bolj sem razočaran, ker na zadnjo sejo ni bilo ministrice Trobec Bučanove. Tu je šlo konec koncev za stvar olike, ne politike."

Zalokar Oražmova: Nerazumna in konfuzna poteza
Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem je dejala, da v nasprotju z drugimi kolegi v poslanski skupini ne razume te poteze. Kot pravi, še nimajo odgovora, ali stranka ostaja v koaliciji in kaj bo z drugimi ministri. "Na neki način se mi zdi poteza malo nerazumna in konfuzna. Zdi se mi, da je bilo v preteklosti veliko boljših trenutkov, ko bi Golobič lahko storil, kar je napovedal," meni.

Če se bo Golobič vrnil v poslanske klopi, pomeni, da bo kot nadomestna poslanka brez mandata ostala prav Zalokar Oražmova. "Glede na trenutno situacijo bo to zame prej olajšanje kot pa kakšno spodrinjanje. Upam, da ni edini razlog, da sem nekoliko manj poslušna in da prihaja v zadnjih mesecih do določenih konfliktov tako z njim kot do določenih razhajanj s stališči stranke, ampak meni tako razmišljanje ni blizu, zato upam, da to ni motiv, ki ga je vodil," je povedala.

Poudarila je, da glede na to, kar se dogaja, ne ve, kakšne bodo naslednje poteze stranke. Meni, da je v tem trenutku preveč nerazumnih potez, ki niso prava sporočila za državljanke in državljane, ki po njenem mnenju vidijo, da je politika popolnoma izgubila kompas.

Izpostavila je tudi, da njeni kolegi menijo, da bo Golobičeva napoved odstopa pripomogla k večjemu ugledu in prepoznavnosti stranke, sama pa se s tem ne strinja ter trdi, da bodo take poteze vodile prej v nasprotno smer.

Kek: Še vsak odhod iz vlade je bil 'nagrajen' s padcem podpore
"Pri tej načelni potezi, ko je Golobič dejal, da je prav, da se s funkcij umakneta tudi Pahor in Kresalova, nismo razpravljali o 'ratingih'. Glede na dosedanje izkušnje še vsak odhod iz vlade ni bil nagrajen z dvigom, ampak padcem. Tukaj se ne razmišlja o koristi. Pred nami je izredno pomembna pokojninska reforma, ki jo je še v normalnem stanju težko sprejeti, takem pa še težje. To, kar je vodilo Golobiča, da je pozval k odstopu Pahorja, Kresalovo in sebe, je bil razmislek o tem, kako ustvariti neko normalno platformo, ki bi zvišala možnosti za uspeh pokojninske reforme," je zatrdil Franci Kek in hkrati Golobičevo napoved označil za pravo potezo.

"Ne vem," se je glasil njegov odgovor na vprašanje, kaj meni o tem, da bi stranka zapustila koalicijo. Dodal je še, da o tem ne razpravljajo.

"Se strinjam, ga pozdravljam. Sem ga tudi pričakoval in mislim, da je pravilna ter odgovorna poteza," pa se je glasil komentar Tadeja Slapnika.

Juri: Še en dokaz, da Golobič ne 'blefira'
Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri pa je novinarjem povedal, da Golobičevo odločitev podpirajo, saj gre po pozivu drugim koalicijskim voditeljem, da se umaknejo, za pokončno držo.

Izpostavil je, da stranka zagotovo ostaja v koaliciji, ker gre za odgovorno ravnanje. Ob tem je poudaril, da so tudi drugi poslanci stranke z razumevanjem sprejeli Golobičevo odločitev, mnenje Zalokar Oražmove pa je označil kot nereprezentativno. Pozdravili pa so tudi izjavo Türka.

Juri je po sestanku poslanske skupine še pojasnil, da so Golobičevo odločitev v določeni meri pričakovali, glede na to, kar je predlagal pred dnevi, niso pa vedeli, da se bo to zgodilo danes. Kljub temu njegovo odločitev, kot pravi, pozdravljajo in menijo, da je to še en dokaz, da Gregor Golobič ne 'blefira'.

Svetlik: Golobič je bil zavzet, da "se gre po tej poti"
Minister za delo Ivan Svetlik je za MMC pojasnil, da so se na redni seji vlade pogovarjali, da je vse "normalno teklo", in na koncu so tako sklenili, da gredo "aktivno branit reformo". Zatrdil je, da je bil minister Golobič "zavzet, da se gre po tej poti". Golobičevo napoved o odstopu Svetlik tako komentira z besedami: "Verjetno gre za njegov premislek, kaj on predstavlja v javnosti, v stranki in podobno, in verjetno bo skupaj s svojimi sodelavci v stranki iskal rešitev, ki bo za stranko po njegovem mnenju boljša, kot je zdaj."

Svetlik je aktualno politično dogajanje označil kot "politično igro, kakršna obstaja, in demokracija, kot je naša, morda še ne dovolj zrela, pogostokrat teče mimo tega, kar bi dejansko morala početi, to je, da bi reševala probleme". "In potem gre na koncu samo še za to, kdo bo koga in kdo bo na vrhu ter kdo bo prevzel oblast. Kaj pa ob tem ponuja, je pa vprašanje, ki je resno in bi se morali volivci ob tem tudi spraševati."

Žarnić za zdaj ostaja na položaju
Glede menjav na drugih ministrskih mestih pa je Pahor povedal, da minister za okolje Roko Žarnić za zdaj ostaja na položaju, novega ministra brez listnice, ki bi nadomestil Dušo Trobec Bučan na čelu službe vlade za lokalno samoupravo in razvoj, pa ne bo imenoval. Začasno bo Trobec Bučanovo - z njo je odstopil tudi državni sekretar Damijan Pavlin - zamenjal Boštjan Žekš.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki ga je premier Pahor pooblastil za začasno vodenje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, svojo nalogo vidi predvsem v opravljanju tekočih zadev. Natančneje pa se bo s svojimi nalogami seznanil v petek ob obisku na ministrstvu.
Žekš pričakuje, da bo v tej vlogi največ mesec dni. Kot pravi, je pomembno, da tekoče zadeve potekajo nemoteno, nenazadnje tudi s finančnega stališča, da se evropska sredstva pravočasno in tekoče porabljajo.

Dodaja še, da sam sicer ni strokovnjak za to področje, a namerava sodelovati s tistimi, ki se na ta vprašanja spoznajo. Svojo vlogo pa vidi kot nekakšno pomoč instituciji, "ki je v bistvu dobra, saj je do sedaj lepo in uspešno delovala, so se pa pojavile težave, ki jih je treba rešiti na čim manj boleč način".

Pahor: Če bo pokojninska reforma neuspešna, se bo morala s tem ukvarjati prihodnja vlada
Pokojninska reforma je signal finančnemu sistemu, da Slovenija okreva. "Naj ne gre za odločitev o vladi. Odgovorni politični akterji naj se zavedajo, da krize v vladi ni." "Politična stabilnost je pomembna za stabilnost finančnih trgov. Vladne krize ni. Ta bo nastopila, ko bo vlada ugotovila, da dela ne more več opravljati v korist ljudi, ki so jo izbrali. Kljub nizki priljubljenosti sem mnenja, da to še vedno dela," je dejal Pahor.

"Zaradi prislovične preudarnosti Slovencev kljub pričakovani majhni verjetnosti za sprejem reforme računam, da bo prevladala zdrava pamet. Nimam nobene želje oklepati se oblasti. Do zadnjega trenutka bomo to delo opravljal skladno s prisego, ki sem jo dal: v dobro ljudi, brez upoštevanja partikularnih interesov." Če bo reforma neuspešna, se bo s tem morala ukvarjati naslednja vlada, je dejal Pahor. "Tisti, ki nameravajo prevzeti odgovornost v prihodnje, se morajo zavedati, da čas teče. Morajo se zavedati, da morda ne bodo vladali suvereno. Da bodo vladali, kot vladajo v Atenah ali v Lizboni."

Pojasnil je, da zakonov niso pisali za posamezne družbene ali socialne skupine - v nasprotju s Portugalsko, ki trenutno nima vlade s polnimi pooblastili, kar zmanjšuje njeno pogajalsko moč z mednarodnimi finančnimi institucijami. "Ker je pokojninska reforma reforma, ki ne odloča o usodi te vlade, ampak te države, o vašem standardu in standardu vaših otrok, vas pozivam, da glasujete za pokojninsko reformo ter državo odrešite skrbi, kaj se bo zgodilo v primeru predčasnih volitev."

B. R., A. Mu., L. D., Andrej Čebokli, Aleksander Kolednik, Katja Pirnat
Prijavi napako
Komentarji
penal
# 21.04.2011 ob 14:52
Manever iz obupa, zimzelenega kameleona!
abeta
# 21.04.2011 ob 14:52
pejt raje delat nekam
Kejkoo
# 21.04.2011 ob 14:55
Preverite pisarno potem, da ne bo kaj ukradel.
kristian.kozelj
# 21.04.2011 ob 15:00
Stara mornarska modrosti... Iz potapljajoče ladje najprej pobegnejo podgane.
toncek87
# 21.04.2011 ob 14:54
ne iz obupa, zaradi točk. samo škoda, da ljudje pozabijo na vse maslo, ki ga ima na glavi in vidijo samo marmelado, ki jo namaže čez... žalostno, kako kratek spomin imajo...
domobrán
# 21.04.2011 ob 14:54
Dodaj je, da je kriv Janez Janša. :)
hydrogenium
# 21.04.2011 ob 14:54
Vse se bo sesulo, odstopajo ministri, podira se ''zlati'' trojček ... gospodarstvo pa plava v rdečih številkah!
šmajser
# 21.04.2011 ob 14:52
Rep med noge ?
mihatirs
# 21.04.2011 ob 14:52
zdj tekmujejo kdo bo prej pobegnu! ah ja
čungalunga007
# 21.04.2011 ob 14:59
Evo ga specialni mešalec megle STRIKES AGAIN!
mihatirs
# 21.04.2011 ob 14:52
Počelo je počelo
Elemental
# 21.04.2011 ob 14:57
So what...žepi so itak polni.
domobrán
# 21.04.2011 ob 14:56
Ni zanimivo. Kdo si je ogledal Boter in omladinci itak ve, kaj bo sledilo. Beg v S. Korejo, murgeljski genaral se bo pa skril med vrtne palčke.
ziggys
# 21.04.2011 ob 14:56
cigojner je dobo kaj je isko. marš govedo.
Doctor
# 21.04.2011 ob 14:55
Hahaha ... Dejanje iz obupa, očitno se zaveda, da so mu ure v parlamentu štete in bi rad nekako rešil situacijo. Golobič, tvoja stranka nikoli več ne bo videla parlamenta, če odstopiš ali ne, si naredil že dovolj sranja.
so what!
# 21.04.2011 ob 15:14
Najbolj ga pa pihne Pahor. :)

Delovno vzdušje v vladi je v redu. Vlada dela s polnimi pooblastili.
B in .
# 21.04.2011 ob 15:01
Lisička je k....! Golobič je prav zvita zver. ;)
Griffon
# 21.04.2011 ob 15:03
Kmet, poslanec, minister, predsednik stranke, podjetnik,....

Ni kaj ULTRA zares pošten superman...
plexi
# 21.04.2011 ob 15:01
Takšnega ministra Slovenija še ni in nikdar več ne bo imela. Hvala Bogu!
ziggys
# 21.04.2011 ob 14:56
tooo!
giftman
# 21.04.2011 ob 14:54
Ne bo treba čakat do referenduma o pokojninski reformi, HVALA BOGU!
MatejP
# 21.04.2011 ob 15:07
AHAHAHAH, je revček pogruntal, da bo kot minister čez ene mesec zgubil "kšeft", zato je šel za poslanca, da bo lahko še leto in pol vlekel svojo rit po parlamentu.

ZARES in LDS je treba ruknit iz parlamenta !!! Če ne prej na naslednjih volitvah ... upam samo, da bodo čim prej :-))
Wagra
# 21.04.2011 ob 15:07
Slovenija je odrešena najbolj lopovsega ministra v zgodovini!
Danes je vesel dan za Slovenijo!
sipoj
# 21.04.2011 ob 15:16
Naj odstopi tudi kot poslanec, predsdenik stranke, politik. Naj spoka za zmeraj v pozabo.
drnovsek
# 21.04.2011 ob 15:10
taki kot so golobič, bi morali imeti doživljenjsko prepoved opravljati kakršno koli funkcijo v javni upravi in katerikoli drugi vodilni poziciji. Rešitev je LUSTRACIJA!!!
luka101
# 21.04.2011 ob 15:32
Kakšne stresa Pahor ("... akterji naj se zavedajo, da krize v vladi ni ..."), pa to ni res. Človek je totalno izgubil občutek za realnost.
Črnibog
# 21.04.2011 ob 15:18
"Odstopil sem podal zato, ker želim biti odvisen od davkoplačevalskega denarja še vsaj eno leto...!"
bivši minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter predsednik stranke Zahec Gregor Golobič
V_n_u_k
# 21.04.2011 ob 15:03
A zdaj bo pa v parlamentu afne guncal ? Na kmetijo se naj raje poda na Primorsko !
JPKJ
# 21.04.2011 ob 20:15
Odstopi tudi iz parlamenta, ker nimaš zaupanja !!!
Caetano
# 21.04.2011 ob 15:56
@grozd in B.D. Kučan je Pahorja odpisal, ker je treba nekomu naprtiti odgovornost za slabo vodenje države. Poleg tega je bil Pahor primeren, kot retorik za farbanje bolj sredinskih volilcev, pred volitvami, kot predsednik vlade pa se je izkazal za nekompetentnega klovna, medtem, ko je bil favorit Kučana Golobič, ki pa se je v javnosti nepopravljivo blamiral, ker so ga ujeli pri laganju v glavo. Da bo Pahor doživel destrukcijo vlade od znotraj sem napovedoval že pred meseci.

In to ni nič posebej novega mladeniča. Udbomafija uporablja metode kraje volilcev prek slamnatih mož že vseskozi ( Jelinčič, vodstvo Zelenih, Bavčar, Kacin, SMS, Šrot... ) . Na sredinske volilce so še posebej pozorni in jim dejansko ( iz njihovega vidika ) spretno nastavljajo pasti.
krosnjar
# 21.04.2011 ob 15:26
Enkrat lahko ugibate, kdo leti iz parlamenta iz kvote stranke Zares, ko minister Gregor sede v poslanske klopi.
Zalokarjeva Cveta! Še ena poteza Gregorja iz čiste maščevalnosti, ker si je drznila zahtevati njegov odstop. . .
Leni1
# 21.04.2011 ob 15:22
V naši državi ne moreš kupiti kmetijskega zemljišča, če nimaš statusa kmeta.
Kako pridobiš ta status, dobro ve ta diplomant filozofije.
Rui
# 21.04.2011 ob 15:21
Itak je delal vse drugo kot pa bil minister.

Sploh se ga ne spomnim, da bi kadarkoli kaj govoril v zvezi svojega ministrovanja....
dusan21
# 21.04.2011 ob 15:17
Konec je - domine padajo. Mislim, da bo tudi Pahor spoznal , da je zadeva brezupna in da lahko vlada le še odstopi.
Vse ostalo je le izguba časa in mlatenje prazne slame.
pozitiva
# 21.04.2011 ob 15:33
Najhuje od vsega je to, da ga ni junaka, ki bi znal našteti 3 stvari, ki jih je gospod Golobič naredil na ministrstvu za visoko šolstvo :)))
Dr.Vannacut
# 21.04.2011 ob 15:26
Clovek niti ni vedel kaj naj dela na njegovem ministrstvu. Edino kar je vedel je to, da si z delovanjem v vladi lahko zagotovi dobre posle.
ma_ri_bor
# 21.04.2011 ob 15:17
kaj ni ta še predvčerajšnjim razlagal kako je kahel začel z predvolilnimi fintami 1 leto prezgodaj itd. in da so to poznani triki...ultra nagnusno.
cerera
# 21.04.2011 ob 20:20
Golobič: Odstopil bom pred referendumom

S takimi in podobnimi izjavami, se dobesedno delajo norca iz ljudi, ki vsakodnevno poskušajo preživeti in od tistega uboge mezde prispevati butalcem, ki sejejo sol.
bryden
# 21.04.2011 ob 20:19
Gregor Golobič morda ne blefira, laže pa dokazano!
kdex
# 21.04.2011 ob 15:57
tega Pahorja res nerazumem! U stožicah se baše s kokicami in se smeje ko mu use razpada okol njega....on se pa veselo smehlja! Na njegovem mestu bi si dau poušter čez glavo k bi šou spat!!! jao me to jezi...
Caetano
# 21.04.2011 ob 15:24
Demontaža Pahorjeve vlade se nadaljuje. Da je Desus soglasno zapustil vlado, da je nastopil zoper vlado Danilo Turk in da je Golobič nastopil za rekonstrukcijo vlade sedaj pa tudi odstopil, kot minister, se je vse zgodilo s soglasjem Kučana in foruma 21. Pahor bo dokončno padel ob zavrnitvi pokojninske reforme in postal dežurni krivec za vladno slabo vodenje države. Da je scenarij približno takšen sem napovedal že pred meseci. Je pa sedaj res odlična priložnost, da na volitvah, ki se bližajo, odrinemo udbomafijo čimbolj stran od oblasti in zaupamo vlado tistim politikom, ki so se že izkazali v težkih okoliščinah ob demokratizaciji in osamosvojitvi.
Deki
# 21.04.2011 ob 15:08
zares je res za hece
pviran3
# 21.04.2011 ob 15:04
Sam še pisarno za seboj pospravi in vse sumpljive papirje poskrije, pa bo šel... :D
Konec despotizmu
# 21.04.2011 ob 20:18
Ne boš samo odstopil, ko v Slovenijo pride pravica, boš romal v sam arest Golobiče! Plačaj davke!
ares2
# 21.04.2011 ob 15:29
ali je ZARES zares odsel....se ne heca....?
krosnjar
# 21.04.2011 ob 15:07
Eh, ob naslednjih volitvah se bo spet ponujal kot Mesija skupaj s Katarino in tisti, ki Janše ne marajo jih bodo spet volili. . .
Idealen scenarij za skorumpiran, nesposoben in osovražen trojček so predčasne volitve. Začasno pride na vlado desnica, potem pa že viden scenarij iz časa Bajukove vlade še kakšna izmišljena afera in l. 2012 bodo spet nemoteno kradli, vladali, uničevali državo in strašili naslednja štiri leta.
sunac123
# 21.04.2011 ob 14:58
golobiča pred sodišče , da mu sodijo za zločine zoper slovenski narod!
AlFe
# 21.04.2011 ob 20:01
Borut Pahor: "Sem predsednik vlade. Mandat mi je bil podeljen in delo bom opravljal, dokler mi ne bo odvzet."

Vemo, gospod Borut, vemo! Vemo, da prostovoljno ne boste zapustili korita!
mv1976
# 21.04.2011 ob 19:53
Golobič, lobiraj za 6 blok na Dobu in se tam vsedi za dalj časa. hvala
sansam
# 21.04.2011 ob 16:03
Kašče so prazne in to je potem logična posledica.
Kazalo