Hotel Lev je edini v Ljubljani, ki ima pet zvezdic. Foto: RTV SLO
Hotel Lev je edini v Ljubljani, ki ima pet zvezdic. Foto: RTV SLO
Hotel Union
Za varnost v vseh hotelih, kjer bodo spali udeleženci, skrbi ministrstvo za zunanje zadeve, preostali gosti pa naj ne bi bili dodatno obremenjeni. Foto: RTV SLO

Zaradi varnosti nam v vseh hotelih s štirimi zvezdicami, z izjemo Leva, ki je ocenjen s petimi zvezdicami, niso razkrili niti podatka, koliko gostov bo nastanjenih pri njih niti delegacije katerih držav.

Za varovanje hotela, okolice in udeležencev Ovseja bosta skrbeli ministrstvo za notranje in zunanje zadeve, varnostniki v civilu pa bodo za druge goste v hotelu čim manj moteči.

V vseh hotelih zagotavljajo, da so takšnih visokih gostov vajeni in da zato posebna prilagajanja ne bodo potrebna. Vsi hoteli bodo v času zasedanja, ki se ga bodo udeležile delegacije vseh 55 držav članic Ovseja, skoraj polno zasedeni.

Redne cene sob in apartmajev v hotelih (nočitev z zajtrkom)
Lev

enoposteljna soba - 48.000 SIT
najdražji apartma - 72.000 SIT
Slon
enoposteljna soba - 26.400 SIT
najdražji apartma - 44.400 SIT
Grand hotel Union
enoposteljna soba - 32.640 SIT
najdražji apartma - 147.120 SIT
Domina Grand Media enoposteljna soba - 43.200 SIT
najdražji apartma - 55.200 SIT
(cene veljajo 30. novembra 2005)

Kdo plača nastanitev delegacij?
Prve delegacije so v Ljubljano že prispele, velika večina pa bo 5. decembra zgodaj zjutraj. Delegacije, ki se udeležujejo zasedanja, so sestavljene različno. Običajno so v njih poleg zunanjega ministra oziroma vodje delegacije še njegovi najtesnejši sodelavci in sodelavci, za katere država meni, da so na srečanju potrebni.

Stroške nastanitve, razen vodjem delegacij, morajo plačati države udeleženke. Slovenija bo torej nastanitev plačala le vodjem delegacij, ki jim je dolžna priskrbeti še limuzino, članom delegacije pa mora priskrbeti in plačati le enoprostorno vozilo, s katerim se bodo prevažali od hotela do Gospodarskega razstavišča. Druge stroške morajo kriti delegacije same.

Promocija turističnih znamenitosti Slovenije
Ker pa je takšno srečanje s toliko tujimi udeleženci tudi izvrstna priložnost ne le za politično promocijo Slovenije, ampak tudi za predstavitev njenih turističnih znamenitosti, nas je zanimalo, ali bodo za delegacije, ki bodo v Slovenijo pripotovale kak dan prej, organizirani morebitni izleti ali druge aktivnosti.

Na zunanjem ministrstvu so dejali, da je srečanje izrazito delovne narave, da pa bodo delegacije in novinarje oskrbeli z informacijami o dogajanju v Sloveniji in Ljubljani, za organizacijo morebitnih izletov udeležencev pa so odgovorna veleposlaništva teh držav v Sloveniji ali pa kar novinarji in udeleženci sami.

V hotelih so potrdili, da za spremljevalni program skrbi MZZ v sodelovanju s pooblaščeno turistično agencijo (Kompas). Iz Grand hotela Union so nam še sporočili, da bodo gostom možnosti ogledov in izletov predstavljene na predstavitveni stojnici na Gospodarskem razstavišču in v hotelu.