Slovenija

Poudarki

  • Veliki koaliciji z SDS-om ni naklonjen
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 70 glasov Ocenite to novico!
Borut Pahor
Borut Pahor je prepričan, da si nekateri na levici ne želijo njegove ponovne izvolitve za premierja. Foto: Reuters
       To me je ganilo. Ljudje so pobožali mojo dušo in sem jim hvaležen za to.       
 Borut Pahor o aplavzu na obletnici priključitve Primorske
Evro
Za Pahorja je obstanek v evroskupini prioritetna naloga. Foto: EPA
Borut Pahor in Janez Janša.
Koaliciji z Janševim SDS-om Pahor ni naklonjen. Foto: BoBo
       Slovenija ni na finančni periferiji te evroskupine, lahko pa se v tem znajde, če se bo ta politična kriza zaostrovala in če bodo uspeli na volitvah tisti, ki bodo dajali lažne obljube o tem, kaj je mogoče storiti.       
Simona Dimic in Borut Pahor
Simona Dimic je močno spodkopala ugled Pahorjeve vlade. Foto: BoBo
       Dobra stran krize, verjetno edina dobra stran gospodarske in socialne krize, je, da je prekinila neki tok razvoja Slovenije, ki je šel v napačno smer.       
VIDEO
Intervju z Borutom Pahorjem

Dodaj v

Pahor: Na levici obstaja strah, da bom znova postal premier

Intervju: odhajajoči premier Borut Pahor
2. oktober 2011 ob 22:54,
zadnji poseg: 3. oktober 2011 ob 16:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ker je dregnil v vplivna omrežja, so si ta prizadevala, da bi ga prikazala kot nesposobnega, trdi Pahor. Zgodovinski tok je takšen, da podpira njegovo ponovno izvolitev za premierja, je prepričan.

Borut Pahor se je v oddaji Intervju razgovoril o svojem mandatu, napakah, priložnostih in izzivih. Meni, da ne držijo očitki, da ni kos izvršilnemu položaju, kar je, tako Pahor, dokazal sporazum s Hrvaško. Slovenija se je v tem surovem času tudi odrezala precej bolje, kot bi verjetno se, če bi v pisarni predsednika vlade sedel kdo drug, pravi Pahor.

Zakaj se je raje odločil za nehvaležen položaj premierja, in ne za kandidaturo za lažji položaj predsednika republike? "Med drugim sem dejal, da se odločam za to, ker je to težje, in vedno sem na prelomnicah v svoji politični karieri izbral težje, in ne lažje službe. Verjetno bi mi bilo kot predsedniku države lažje …

Vendar pa vam moram povedati, kot predsednik države ne bi mogel v 664 dneh, kolikor je trajal proces urejanja odnosov, urediti, in to trajno in pošteno, odnosov s sosednjo Hrvaško," je prepričan premier vlade, ki opravlja tekoče posle.

Združene države Evrope?
Ob tem dodaja, da bi znova raje sedel na položaju premierja "in naredil drugi polčas tega velikega premika z začetka krize leta 2008", za kar je prepričan, da ima vizijo in energijo. Zanj ni presenečenje, da vladajoča opcija nima velike podpore, saj je tako povsod po razvitem svetu, kjer politične elite niso izpolnile pričakovanj ljudi.

Ponovil je, da je zanj pomembno, da Slovenija ostane v isti skupini držav kot Francija in Nemčija, saj bo prej ko slej sledilo poenotenje evrske skupine držav v organizacijsko tvorbo s skupno fiskalno politiko.

Trenutni položaj 17 različnih fiskalnih politik, je pojasnil Pahor, namreč ni vzdržen in Slovenija bi se v tem primeru morala odreči svoji fiskalni davčni politiki oz. predati še dodaten del svoje suverenosti.

Milijarde za socialni mir
Dotaknil se je tudi eksplozije slovenskega javnega dolga, ki se je v treh letih podvojil. Na vprašanje, kam je šlo teh osem milijard evrov, je Pahor odvrnil, da za dva namena, in sicer spodbujanje znanosti, razvoja in konkurenčnosti ter za ohranjanje socialne povezanosti, ki jo po njegovem mnenju Slovenci jemljejo za samoumevno. A vseeno je treba nadaljevati politiko, ki bo šibke sloje čim manj obremenjevala.

Zavedam se, pravi Pahor, da ne zapuščam briljantne dediščine, in obenem poudarja, da bo vprašanje javnih financ zelo pomembno za prihodnjega predsednika vlade. "Zelo težko je biti politik v času krize, ker ljudem ne moreš obljubiti boljšega življenja," je dejal. Meni, da smo se skozi najtežje prebili, a nas čakajo drugačni izzivi.

Slovenija ni družina, ki potrebuje gospodarja
Prav tako je prepričan, da so proti klientelizmu in korupciji storili več, kot se morda vidi. A, tako Pahor, Slovenije nikoli ni videl kot velike družine, ki potrebuje gospodarja, temveč kot državo, ki potrebuje predsednika vlade, ki se svoje moči zaveda, a je ne zlorablja.

"Prav gotovo bi bilo za neko javno atmosfero, ki je in še vedno hrepeni po zadoščenju nad tem, da so nekateri dobili nepravično več, kot so si zaslužili … dobro in koristno, politično oportuno, če bi zlorabil oblasti in kakor koli ukazal ... da morajo mimo njihove avtonomije sprejemati odločitve, da bi bilo tej želji, javnosti in moji, zadoščeno," je prepričan premier.

Dodaja, da je to pristojnost pravosodja, a si želi, da bi to delalo hitreje, in hkrati poudarja, da ne odgovarja za sodstvo. To je po njegovem mnenju pomembna podrobnost. Kriza je prinesla preobrat v napačnem razvojnem toku države, ki je posameznikom in skupinam prinesel pretiran vpliv glede na položaj, pravi Pahor.

Pahor: Omrežja smo pretrgali
Zato so se tudi lotili temeljitih reform, kar pa je po Pahorjevih besedah zmotilo ljudi iz omenjenega kroga, ki so si prizadevali njega in njegovo vlado prikazati kot nesposobno, ob čemer je zavrnil namigovanja, da je bil proti tem posameznikom nemočen.

"Mi smo mnoga ta omrežja pretrgali in zaradi tega tudi toliko, kako bi rekel, nevidnega zadovoljstva ob mojem odhodu," zatrjuje predsednik vlade. Prepričan je, da so utrdili temelje socialne pravičnosti in pravne države, kar pa se bo še pokazalo.

"Jaz mislim, da v moji vnovični napovedi tekme za položaj predsednika vlade na levici v določenem delu levice ne vlada strah pred tem, da jaz ne bi uspel, ampak vlada neki strah, da bi znova uspel," meni Pahor.

Janševa napaka – ustanovitev lastne elite
Prepričan je, da je "zgodovinski tok tak, da pravzaprav odgovarja na vprašanja in na naše ambicije (stranke SD op. a.), ki jih imamo v zvezi z vodenjem Slovenije v naslednjih letih". Veliki koaliciji SD + SDS ni naklonjen, saj izkušnje od drugje kažejo, da takšne koalicije niso uspešne.

Meni, da ima v nasprotju z Janezom Janšo izkušnje z rokovanjem s krizo in da bo ljudem odkrito povedal, da jim ne bo izboljšal življenja, temveč se bo potrudil, da bodo čim manj trpeli za posledicami poglabljajoče se krize.

Janševa napaka je bila po njegovem mnenju ta, da ni prekinil tega nevarnega procesa večanja vpliva posameznikov in skupin, ampak je poskušal ustvariti svojo elito. Hkrati pa je Pahor priznal, da se, čeprav je vedel, da ga obkrožajo »termiti«, ni odzval.

Premier in Borut Pahor sta eno
Na vprašanje, zakaj ni odločneje udaril po mizi v primeru laži Gregorja Golobiča o deležu v podjetju Ultra in pri nepravilnostih vodje kabineta Simone Dimic, je Pahor odvrnil, da bi ravnal isto.

"Ne delam razlike med tem, da sem osebnost in predsednik vlade … Če bi enemu naredil krivico pri tem, da bi ga obsodil za nekaj, česar ni kriv, bi se počutil močno moralno zavržnega," je pojasnil svojo takratno odločitev.

Pri plačah v javnem sektorju Pahor meni, da imamo dve možnosti: nagrada za tiste, ki dobro delajo, s čimer se ohrani masa plač ali pa se ta zmanjša in se tiste, ki ne delajo dobro, odpusti. Če bi dobil mandat, bi o tej temi začel tudi pogovore s sindikati, je dejal.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Slavec
# 02.10.2011 ob 22:57
Borut,

da si delal vse narobe
branil lumpe in hudobe
da si nas zadolževal
ti ni niti malo žal?!
Dare40
# 02.10.2011 ob 23:01
Pahor lepo te prosim: Ne zapuščaš briljantne dediščine, ampak katastrofalno.....Zgleda se nikoli ne bo spustil na realna tla....
kunta kinte
# 02.10.2011 ob 22:56
nič bat,ni šanse
AlFe
# 02.10.2011 ob 23:01
Pri plačah v javnem sektorju Pahor meni, da imamo dve možnosti: nagrada za tiste, ki dobro delajo, s čimer se ohrani masa plač ali pa se ta zmanjša in se tiste, ki ne delajo dobro, odpusti. Če bi dobil mandat, bi o tej temi začel tudi pogovore s sindikati, je dejal.

Gospod Borut, prepozno. Imel si možnost to početi pa nisi. Povrh vsega pa še ne ločiš med javnim sektorjem in javno upravo.
Polymath
# 02.10.2011 ob 23:04
Pahor ,,, če še ne veš ... mi, državljani republike, te ne maramo ... ne pa neki politiki, ki ste vsi isti ...
novdarko
# 02.10.2011 ob 23:12
Janša reši nas!
andreas
# 02.10.2011 ob 23:12
Naj mu nekdo pove, lepo prosim, da pod oblaki, v katerih živi, obstaja realnost.
Če se že nima namena spustiti na trdna tla, naj se vsaj zaveda, ta nekaj pod oblaki je - pa če hoče verjet ali ne.
yanker
# 02.10.2011 ob 23:14
8 milijard evrov, je šlo za spodbujanje znanosti, razvoja in konkurenčnosti ter za ohranjanje socialne povezanosti ... A to je šlo za ohranjanje socialne povezanosti Tovšakove, Zidarjev, Šrotov in podobnih?
Gravesen
# 02.10.2011 ob 23:14
Bulšit! Zakaj pa bi bilo levico strah da bi biu spet premier a!? Saj je prau lepo živela in se okoriščala, ali za tvojim hrbtom ali pa direktno pred tvojimi očmi!
veza
# 02.10.2011 ob 23:04
Pa da je dosegel uspeh s Hrvati in z AUKN! Pa pokaži rezultate, s Hrvati bomo tako popušili, da bo veselje!
In pokojninska reforma- pa kaj bi rešila, problem so tajkunski krediti, ki se jih ni lotil!
Janša je moral poskusiti uničiti stara mafijska jedra, to pa lahko narediš edino tako, da jih uničiš z ustanovitvijo novih!
Tu pa ima Pahor prav, vrgli so ga "svoji", Janša in ostala opozicija ga ne bi mogli! Glas proti so mu dali "njegovi" in pika! Kako pa misli s temi "svojimi" ponovno vladati, če slučajno zmaga, tega ni povedal, pa tudi Ambrožič ga o tem ni povprašal, Ambrožič je za staro šaro!!!
bad brains
# 02.10.2011 ob 23:26
blefer.
Jožeine
# 02.10.2011 ob 23:14
Ja to je pa res, ti bodo še enkrat nasedli: Pahor, Dimic, Golobič, Kresal in ostala kompanija... To je pa resnično moštvo za velike poraze. Fuj, riba pri glavi smrdi!
navigator007
# 02.10.2011 ob 23:40
Načeloma podpiram idejo, da Pahor popelje SD na naslednje volitve. Še bolj podpiram idejo, da gre levica na naslednje volitve z GG ali pa kar s Simono. Rezultat bo namreč obratno sorazmeren z izbiro imena za vodjo. To je edini način, da se Slovenija zanesljivo končno očisti te gnile dediščine tranzicije in se spremeni v normalno državo, kjer bodo odločale sposobnosti in ne partijska socialna omrežja.
GmO
# 02.10.2011 ob 23:15
Zgodovina Pahorjevanja se bo začela takole: "Za devetimi gorami in devetimi vodami je živel neandrtalec ... in uničil, kar se je uničit dalo ... Hvala Borči!"
LOTR
# 02.10.2011 ob 23:29
Treba mu je pritisnit kazensko ovadbo za nevestno delo v službi in odškodninski zahtevek.
veza
# 02.10.2011 ob 23:20
Pred temi volitvami bom zahteval od vsake stranke, ki bo nastopila, naj točno pokaže svoj program za izhod iz krize in s kom se bojo po volitvah povezovali, vse ostalo je blefiranje in nažiganj v prazno!
Pa s kom misli Pahor vladati, če po kakšnem čudežu (Patria 2008) zmaga!!!!
Borat Sagdijev
# 03.10.2011 ob 00:17
Skunex
# 03.10.2011 ob 02:32
Pahor: Na levici obstaja strah, da bom znova postal premier

Borut, tega se vsi bojimo.
mbvana
# 03.10.2011 ob 11:14
@papiga; 3. oktober 2011 ob 09:46:

Za začetek: rast mojih prihodkov za časa Janševe vlade je bila 20 - 30 % letno! Po padcu leta 2009 (za več kot 50 %) sem ponovno prišel na zeleno vejo, a sem prihodkovno še vedno krepko pod nivojem iz 2008.

Sicer se mi čudno zdi, da ti odgovarjam glede referendumov, saj sem glasoval za pokojninsko reformo in za malo delo, vendar njuna zavrnitev ne pomeni prav nobene katastrofe. Sploh malo delo, ki je imelo kar nekaj hudih kiksov, na katere pa sem računal, da se bodo takoj po sprejemu zakona popravili. Pokojninska reforma, kakršna je bila predlagana, ne bi smela iti sama v odločanje. Zraven bi morali temeljito popraviti tudi politiko socialnih transferjev in delovnih razmerij. Predlagana pokojninska reforma je imela kar nekaj hroščev, ki bi najbolj prizadeli tiste, ki že zdaj nimajo veliko - predvsem invalide.

Če Janša pride na oblast, bo pač prevzel odgovornost za vodenje države. In če bo to tako slabo, kot v primeru Pahorja, bo letel. Morda tudi on predčasno.

Papiga, ko govoriš o brezobzirnem pljuvanju in žaljenju, verjetno ne vidiš, da večkrat opisuješ samega sebe.
jcvikl
# 02.10.2011 ob 23:59
govornik za avtoriziran intervju je dober, samo leporečenje je tudi vse. rezultati vladanja so vsem vidni.
veza
# 02.10.2011 ob 23:56
coffee87,
ja in koga potem? Tudi jaz smatram, da bi bilo bolje, da Janša da nekoga drugega za mandatarja, ampak to stvari veliko ne psremeni, ljudstvo naj odloči!
veza
# 02.10.2011 ob 23:50
cheguevara11,
ne vem, če znaš šteti, ampak Pahorja so odstavili "njegovi", brez teh glasov ne bi vlada padla!!
Opozicija pa je že po naravi stvari vedno za zamenjavo vlade!
MikM
# 02.10.2011 ob 23:08
Pahor je v zadnjih treh letih vladanja pokazal, da je za mesto predsednika vlade popolnoma nesposoben !!!
Čas je, da izgine iz javnega življenja in si kot navaden državljan poišče službo na trgu dela.
goko
# 03.10.2011 ob 00:03
Pahor: Na levici obstaja strah, da bom znova postal premier....hehe je tale Borut optimist :)
Miraja
# 03.10.2011 ob 09:05
B.Pahorju: ne na levici v skoraj vseh Slovencih obstaja strah, da boste ponovno kandidirali za predsednika vlade in zato bomo volilinstranko (verjetno SDS), ki bo imerla najvel možnosti za zmago na vočitvah, SD, LDS in Zares pa ste za odstrel !!!
Vprašajte Slovence, će vas želijo še za predsednika vlade: 90 % odgovor bi bil: NE !!!!
Satch2
# 03.10.2011 ob 08:33
Nisem se mogel odločiti ali je nekoliko nor ali samo naiven. Napaka - oboje :-D
Binder Dandet
# 03.10.2011 ob 07:52
Ta njegova odločitev mi pa ni jasna. Dedu se je dokončno zrolalo. V Sloveniji obstaja strah, da boš ponovno premier, ne na levici. Sprijazni se. Nisi material za premierja v zverinjaku slovenske politike, še najmanj v času krize.
sure_fantek
# 03.10.2011 ob 12:52
Pahor: Na levici obstaja strah, da bom znova postal premier

Diagnoza: akutni narcisizem v zadnjem stadiju
Danger_Mouse
# 03.10.2011 ob 08:34
Ker je dregnil v vplivna omrežja, so si ta prizadevala, da bi ga prikazala kot nesposobnega, trdi Pahor. Zgodovinski tok je takšen, da podpira njegovo ponovno izvolitev za premierja, je prepričan.
_____________

Borut, ne laži si, lepo prosim. Narod te ne mara več (tisti, ki so te kdaj...) ravno zato, ker NISI DREGNIL v ta vplivna omrežja. Ta omrežja so te pripeljala na vrh kot svojo marioneto, nato so tri leta tvojega mandata harala in plenila po državi in se nazadnje zaradi gneva med narodom (premier, ki ne loči med zunanjim dolgom in javnih dolgom, med javnim sektorjem in javno upravo itd., itd., itd.) odločili, da te odstranijo. In takrat (po treh letih) si iz razočaranja ali kljubovanja ali ustvarjanja videza (ne vem točno; najverjetneje zadnje) prvič poizkusil dregniti v osje gnezdo, ko si vodstvo AUKN prijavil protikorupcijski komisiji . Prepozno. Žal.
lao wai
# 03.10.2011 ob 05:37
optimist leta . . . . . brez konkurence
ukinitev
# 03.10.2011 ob 15:16
Ma da človek krepne od smeha...
Ta pa res že ne ve več kaj flanca...
Jurček
# 03.10.2011 ob 12:52
@mbvana

Papiga, ko govoriš o brezobzirnem pljuvanju in žaljenju, verjetno ne vidiš, da večkrat opisuješ samega sebe.

Konc koncev je to značilno. Ravno tisti, ki tako radi uporabljajo žaljivke "jajček, kalimero, Ivan Janez ...", imajo polna usta očitkov o pljuvanju in žaljenju SDS in JJ.
Črtomir
# 03.10.2011 ob 11:28
hahaha
spet je preveč skadil in plava v oblakih....
jolika
# 03.10.2011 ob 09:26
Pahor: Na levici obstaja strah, da bom znova postal premier" - ne samo na levici in ne samo na desnici, narod se boji ponovnega načina vladanja kot je bil ta triletni. Pa daj pahor spreglej že, da ti je bil premierski čevelj za nekaj številk prevelik.
Sicer pa pahor, kot pahor, tudi " trd padec na zemljo" ga ni streznil.
kva dogaja
# 03.10.2011 ob 08:40
Ah Pahor, kakšen strah neki, totalna naveličanost, tebe in tvoje nesposobnosti.
tupamaross
# 03.10.2011 ob 06:16
Seveda Pahor, da boš premier. Pa še Simono ti bomo dali.
lipa
# 03.10.2011 ob 01:38
Pahor ni pretrgal nobenih omrezij....
On je sestavni del teh udbomafijskih omrezij, ki obstajajo se iz komunisticne Juge...
Pahor si prizadeva za status quo, ker s statusom quo se obdrzijo na oblasti stari preverjeni komunisticni kadri, ki so pri koritu ze izpred 1991 leta...
veza
# 03.10.2011 ob 00:37
KP,
sem pozabil, nič nimam proti bogatašem, samo za levičarje naj se ne proglašajo in naj sami plačujejo za svoje bogastvo in uživajo v njem, ne pa da nam naprtijo za ne vemo koliko milijard evrov dolga, ki naj bi jm ga jaz in ti in mi vsi za njih plačevali in nihče ni kriv, da so te kredite dobili iz državnih bank!
Ali si tudi ti med njimi in zato držiš s tajkuni!
ta_prav
# 03.10.2011 ob 10:33
Pahor: Na levici obstaja strah, da bom znova postal premier

Ne samo na levici ...
WWW@.com
# 03.10.2011 ob 09:41
Tip je bolan....
ixxo
# 03.10.2011 ob 09:09
hahaha
vihraviuporabnik
# 02.10.2011 ob 23:07
To meji na norost, ki ji ni primerjave, večina okoli njega in narod
je hudo bolan, ker nihče ne more razumet čudežnih videnj
in vedeževanja, koga že ?

Pa naj še kdo reče, komunistom se dogajajo čudeži.
Upajo na čudež zmage, hudo, hudo.
Dolfi
# 02.10.2011 ob 23:05
Pahorček očitno res ne veš več, kaj sploh govoriš, mislim, da si že res zrel za ustanovo, ali pa si na "prehranskih dopolnilih"!
Halo
# 03.10.2011 ob 18:39
Heee, ej pa ta je res zafiksan...
schawlly
# 03.10.2011 ob 13:21
Jaz ne vem zakaj se oni bojijo na levici, jaz npr. se niti malo ne bojim, naj gre kamor če, sam, da ne vidim več njegovga butastega nasmeška!
Ribiič
# 03.10.2011 ob 11:50
Borat jih še naprej poka, ima vizijo, zapustil je dobor dediščino ... in na Šmarni gori so našli rudnik diamantov.
Tomažin
# 03.10.2011 ob 11:11
finky ali je dpouščanje neomejenega plenjenja ob tem, ko ljudje stradajo po tvoje dimenzija človeškosti? Je po tvoje zamenjava guvernerja banke, s takim, ki omogoča izšrpavanje bank, medtem, ko ljudje ne dobijo zasluženih plač in nimajo za preživljanje družin po tvoje plod širokosržne človeškosti? Ali ni kaznovanje plenilcev, ki ves narod potiskajo v bedo in rešitev naroda it objema plenilske bande stvar humane človeškosti? Kako človeško je tvoje razmišljanje!
mbvana
# 03.10.2011 ob 10:55
@hudobni volk; 3. oktober 2011 ob 10:07:

Nikakor te ne mislim prepričevati v karkoli, samo pri pozitivnih lastnostih prejšnje vlade bi izpostavil drugačno pot, kot je bila dotlej v praksi. Govorim o poti zmanjševanja stroškov in omogočanju prihrankov.

Čeprav se je ves čas govorilo pretežno o bonbončkih, imajo določene zadeve (uvedba vinjet, ukinitev registracijskih nalepk, optimizacija sekvence tehničnih pregledov za vozila, poenostavitev postopkov oddaje dohodninske napovedi, predvsem pa bistveno olajšano odpiranje novih podjetij preko točke VEM - vse na enem mestu) blagodejne učinke na gospodinjstva in mikro-gospodarstvo. Tovrstna skrajšanja postopkov in odprava nepotrebnih prispevkov se ponavadi v razmeroma kratkem roku poznajo pri povečanem obsegu kroženja denarja (notranja poraba) od česar imajo vsi nekaj, ljudje delo, država pa denar od davkov iz rednih prilivov, brez potrebe po uvajanju novih davkov. Če k vsemu temu prištejem še pospešeno izgradnjo infrastrukture, predvsem avtocest, ki pomeni poleg ostalih omenjenih zadev, izdaten prihranek časa za posameznika, se s tem dodatno omogoči večjo efektivnost.

Kot sem že večkrat povdaril, je bilo obdobje 2004 do 2008 zame neverjetno uspešno, zato je moj pogled na vlado tega obdobja vse prej kot objektiven. Vem samo to, da so mi ti "bonbončki" presneto olajšali življenje. In čeprav so na upravnih enotah kleli čez Virantove delovne sobote (1 x mesečno) je bilo zame tudi to blagodejno, ker sem imel delovni čas od jutra do nezavesti.

Če na vse naštete pozitivne zadeve povem samo eno močno negativno, ki jo Janševi vladi najbolj zamerim, je to plačilna nedisciplina in pravno varstvo neplačanih.
palca
# 03.10.2011 ob 10:40
Tudi strokovnjaki so potrdili in javno izrazili dejstvo, da tovariš Pahor nima stika z realnostjo.
Po mojem ne bi smel več biti v tej službi, niti z a'tekoče posle'.
Ali bodo voluharji dobili kaj manjšo plačo, na raču 'tekočih poslov'?
felixon
# 03.10.2011 ob 07:48
Borut ti si premier lahko samo antarktiki, ker Slovenija nujno rabi gospodarja, ki ve kako se to dela.
Kazalo