Predsednik republike je po sestanku z vodstvom OZS-ja dejal, da bi se morala razprava o spodbujanju konkurenčnosti vrniti v politično ospredje. Foto: BoBo
Predsednik republike je po sestanku z vodstvom OZS-ja dejal, da bi se morala razprava o spodbujanju konkurenčnosti vrniti v politično ospredje. Foto: BoBo

Pahor je pozdravil prizadevanja za izboljšanje socialnega položaja ljudi in delovanja pravne države, toda obenem izpostavil, da Slovenija brez prizadevanj za povečanje konkurenčnosti nima veliko možnosti za uspešno gospodarsko okrevanje. "Če želi Slovenija svojim ljudem zagotavljati boljši standard, mora biti bolj konkurenčna kot danes."

Podpredsednik OZS-ja Branko Meh je na sestanku predsednika republike seznanil z največjimi težavami, ki pestijo malo gospodarstvo. To so zlasti plačilna nedisciplina, neprožen trg dela, siva ekonomija, visoke davčne obremenitve in številne administrativne ovire.

Meh je ob tem izpostavil, da pomena malega gospodarstva v Sloveniji ne gre podcenjevati, saj trenutno zaposluje okoli 230 tisoč ljudi. Kljub temu pa, tako ugotavlja Meh, vlada ni prisluhnila njihovim zahtevam. "V preteklem letu je bilo nerealiziranih 81 odstotkov zahtev, 8 odstotkov jih je v postopku reševanja, zgolj 11 odstotkov pa je bilo realiziranih oziroma delno realiziranih."

Pahor se je seznanil z oceno OZS-ja, da se je položaj obrti in podjetništva v času krize poslabšal, zato si želi, da bi se razprava o ukrepih za povečanje konkurenčnosti vrnila na "radar slovenskega političnega in socialnega dialoga. Brez tega ne bo boljših rezultatov na področju zaposlitvenih možnosti in standarda ljudi."