Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je prepričan, da policija prikriva dokumentacijo in s tem onemogoča delo komisiji. Foto: DZ
Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je prepričan, da policija prikriva dokumentacijo in s tem onemogoča delo komisiji. Foto: DZ

Predsednik komisije Branko Grims je po seji dejal, da so policijo zaprosili za navodila o poslovanju s finančnimi sredstvi za posebne operativne namene in strokovno navodilo o prikritih preiskovalnih ukrepih ter prikritih metodah dela kriminalistične policije.

S tem bi komisija, tako Grims, nemoteno obravnavala preiskavo v primeru Ornig. Gre za primer domnevnega vdiranja v komunikacijsko zasebnost posameznika, ki naj bi ga v dogovoru z dvema kriminalistoma izvajal policijski informator Dejan Ornig. Ta naj bi izvedel več kot 300 vdorov v osebne elektronske pošte in osebne račune na družbenih omrežjih. Vse to naj bi se dogajalo po nalogu policije, zato komisija ocenjuje, da gre za indice zlorabe policijskega informatorja za nezakonito pridobivanje podatkov.

Policija: S komisijo sodelujemo po zakonu
Policija je v odgovoru na poziv komisije zapisala, da s komisijo korektno sodeluje in bo to počela tudi v prihodnosti, a v okvirih zakonskih pristojnosti. "Tako smo ravnali tudi v danes izpostavljenem primeru, saj komisiji ne moremo posredovati internih aktov, ki se nanašata tudi na varovane metode policijskega dela. Tako razkritje ni zajeto v zakonskem obsegu parlamentarnega nadzora, saj lahko komisija nadzira samo izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov."

V policiji obenem navajajo, da so pristojnosti komisije jasno določene z zakonom, med katerimi niso zajete tudi prikrite preiskovalne metode, "zato je najmanj nekorektno navajanje, da s prikrivanjem dokumentov onemogočamo delo komisije, saj s tem, ko nismo izročili internih aktov, spoštujemo veljavno zakonodajo ter varujemo taktiko in metodiko delovanja kriminalistične policije", so še zapisali pri policiji in dodali, da "operativne informacije pridobivamo zakonito".