Informator policije Dejan Ornig, v javnosti znan kot odkritelj  varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra, je med decembrom 2012 in majem 2015 v dogovoru z dvema kriminalistoma vdiral v elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume, zgodovino spletnega iskanja in preostalo spletno komunikacijo več kot 300 ljudi, ki so se njemu ali policiji zdeli sumljivi. Foto: Reuters
Informator policije Dejan Ornig, v javnosti znan kot odkritelj varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra, je med decembrom 2012 in majem 2015 v dogovoru z dvema kriminalistoma vdiral v elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume, zgodovino spletnega iskanja in preostalo spletno komunikacijo več kot 300 ljudi, ki so se njemu ali policiji zdeli sumljivi. Foto: Reuters
Marjan Fank
Generalni direktor policije Marjan Fank je odredil strokovni nadzor nad delom enot, ki se na Policijski upravi Ljubljana in na Upravi kriminalistične policije ukvarjata s kriminalistično-obveščevalnim delom. Foto: BoBo

Posebni oddelek specializiranega tožilstva je namreč pristojen za obravnavo sumov kaznivih dejanj uradnih oseb policije. "Preiskava posebnega oddelka bo morala potrditi ali ovreči pristnost korespondence in razloge, da so bila storjena morebitna kazniva dejanja konkretne osebe in kriminalistov," so navedli na policiji.

Spletni portal podcrto.si je pred dnevi objavil, da je informator policije Dejan Ornig, v javnosti znan kot odkritelj varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra, med decembrom 2012 in majem 2015 v dogovoru z dvema kriminalistoma vdiral v elektronsko pošto, profile na Facebooku, zasebne forume, zgodovino spletnega iskanja in preostalo spletno komunikacijo več kot 300 ljudi, ki so se njemu ali policiji zdeli sumljivi. To je mogoče razbrati tudi iz korespondence med Ornigom in kriminalistoma.

Na policiji so pojasnili, da je v tej zadevi na policiji že potekal nadzor. Minister za pravosodje Goran Klemenčič je namreč februarja seznanil generalnega direktorja policije Marjana Fanka, da naj bi Ornig deloval kot policijski vir in da naj bi bilo domnevno nezakonito ravnanje policije posledica navodil kriminalistov.

Na policiji odrejen strokovni nadzor
Fank je posledično odredil strokovni nadzor nad delom enot, ki se na Policijski upravi Ljubljana in na upravi kriminalistične policije ukvarjata s kriminalistično-obveščevalnim delom. Nadzor ni potrdil, da bi kriminalist dajal navodila o vdorih, pokazal pa je neprimernost komuniciranja kriminalista z Orningom prek elektronske pošte.

Nadzor je pokazal še, da ga je kriminalist večkrat opozoril na prepoved izvajanja kaznivih dejanj. Ko je ugotovil, da je Orning vpleten v domnevno druga nezakonita dejanja, pa je bilo sodelovanje z njim prekinjeno.

V strokovnem nadzoru pa policija ni razpolagala z vsebino korespondence med kriminalistoma in Orningom, "saj lahko policija pridobi vsebino komuniciranja po elektronski pošti le na podlagi sodne odredbe, in to samo, če gre za utemeljene razloge za sum storitve kaznivega dejanja drugih, ne uradnih oseb".

Ornig nepravnomočno pogojno obsojen
Proti Ornigu trenutno poteka kazenski postopek na sodišču. Ljubljansko okrajno sodišče je Orniga pred tedni namreč obsodilo na leto in tri mesece pogojne kazni, vendar sodba ni pravnomočna.

Grims napoveduje, da bodo "šli do konca"
Domnevno vdiranje v komunikacijsko zasebnost posameznikov bo v petek obravnavala tudi Parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), je danes na novinarski konferenci napovedal predsednik komisije in poslanec SDS-a Branko Grims.

Opozoril je, da je Dejan Ornig izpovedal nekaj, kar se v demokratični državi ne bi smelo zgoditi, zato bodo preverili verodostojnost navedb in "šli do konca". Glede na dejstvo, da je bil Ornig nekaj časa uradno registriran policijski sodelavec, vedenje o njegovem početju ne more biti omejeno le na dva kriminalista, je prepričan poslanec.

Ker gre pri razkritju po Grimsovih ocenah le za začetek zgodbe z izjemnimi dimenzijami, poslanec upa, da bo že petkova seja pokazala prva dejstva. Seja bo sicer zaprta za javnost, je pa po njej predvidena izjava.