Slovenija
Predstavniki slovenske vlade so se srečali z domačini v Sečovljah. Foto: MMC RTV SLO
Vladna delegacija se je sešla s predstavniki ribičev. Foto: BoBo
VIDEO
Vlada obiskala prebivalce...
VIDEO
Srečanje vlade in ribičev

Dodaj v

Pet slovenskih družin, ki so ostale na hrvaški strani, se želi preseliti v Slovenijo

Vlada ribičem pojasnila, kje lahko lovijo
13. december 2017 ob 18:46,
zadnji poseg: 13. december 2017 ob 21:15
Piran - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki slovenske vlade so se srečali z domačini v Sečovljah. Po arbitražni razsodbi je na drugi strani Dragonje in državne meje ostalo 16 slovenskih državljanov, ki se želijo preseliti v Slovenijo.

Tudi druge slovenske družine imajo to možnost, odločiti se morajo v enem letu in to izpeljati v treh letih, da bodo upravičene do zakonsko postavljene odškodnine.

Slovenski državljani pa bodo po zagotovilih generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič obdržali vse pravice. Gre tako za socialne pravice slovenskih državljanov, ki ostajajo na Hrvaškem, do povračila stroškov, pravic na kmetijskem področju, pravzaprav vseh, ki so jih domačini želeli urediti.

Lokalna skupnost bo pomagala tudi tistim prebivalcem, ki se želijo preseliti v Slovenijo. "Mi smo dali možnost, da si vsakdo izbere prebivališče v Sloveniji. Vendar to ne pomeni, da bo v celoti prejel to odškodnino, da si lahko ob selitvi kupi nepremičnino, ampak bo moral ob tem sam participirati. Sploh za to območje, kjer vemo, da so cene nepremičnin zelo visoke v primerjavi z drugimi obmejnimi območji, bodo morali posamezniki, ki se želijo preseliti, ali prodati svojo nepremičnino ali pa vložiti lastna sredstva zato, da si lahko kupi drugo nepremičnino," je pojasnila generalna sekretarka vlade.

"Naše vodilo še vedno je, da se pogovarjamo z republiko Hrvaško, želimo si, da bi predsednik vlade republike Hrvaške sprejel poziv predsednika vlade republike Slovenije, da se imenuje dvostranska komisija, ki bo v naravi določila mejo in ob tem tudi upoštevala vse življenjske okoliščine, na kar je napotilo tudi arbitražno sodišče. Upamo in verjamemo, da bo na koncu do tega tudi prišlo," je povedala Kozlovičeva ob koncu sestanka.

Izpostavljeno je bilo tudi vprašanje vodooskrbe Joška Jorasa. Občina Piran se je tu zavezala, da bo preverila, kaj je s tem, in ali lahko piranska komunala opravlja storitve na drugi strani Dragonje. Joras je sicer sestanek predčasno zapustil.

Težave zaradi dvojnega katastra
Domačinka, ki se je udeležila današnjega pogovora, je ob odhodu povedala, da je pričakovala predvsem to, da bodo predstavili rešitev za težavo, ki je nastala zaradi dvojnih katastrov: "Ne vedo, kako se bo to reševalo. Tu imamo najmanj 50 parcel, ki so jih Hrvati enostavno pokradli, napisali druge številke, tako da je kataster isti, zemljiška knjiga pa je druga."

Vendar je večina domačinom zadovoljnih, je povedal predsednik krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin: "Predlagane so bile pametne in dobre rešitve, ki bodo dejansko ustrezale vsem, tako da gredo po mojem mnenju vsi zadovoljni domov."

Vlada ribičem pojasnila, kje lahko lovijo
Vladna delegacija je predtem trem piranskim ribičem, ki so prišli na pogovor, pojasnila, kakšne so njihove pravice po uveljavitvi arbitražne pogodbe.

"Pogovarjali smo se o interventnem zakonu, na podlagi katerega smo jim omogočili in zagotovili nadomestilo za izpad zaradi nezmožnosti gospodarskega izlova. V nadaljevanju smo se pogovarjali tudi o pravni pomoči, ki jim bo zagotovljena, pa tudi o morebitni škodi, ki bi nastala. Ključno pa je tisto, kar smo se tudi pogovarjali, kako bi neposredno na morju in tudi praktično potem zagotovili operativno varnost," je v izjavi po koncu pogovora povedala Kozlovičeva. Ministrstva so pri tem že usklajena, tako da bodo ribičem zagotovili varnost pri njihovem delu.

Pogovarjali so se tudi o zakonu o morskem ribištvu, ki uvaja sestavni del prava Evropske unije. Gre za zgodovinske pravice, ki so sestavni del Evropske unije in omogočajo, da obe strani te pravice izvajata.

"Pogovarjali smo se tudi o tem, ker vemo, da imajo slovenski ribiči objektivne težave. Ob tem so ribiči izrazili zadovoljstvo, da bodo vedeli, kje trenutno lahko lovijo, Republika Slovenija pa jim pri tem lahko omogoči, da se modernizirajo in da jim zagotovimo ustrezno javno službo, ki bo neposreden stik med njimi in vlado," je še dejala Kozlovičeva.

Policija sprejela ukrepe
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je povedal, da je policija že sprejela določene ukrepe, da ima ustrezno število ljudi in sredstev na tem območju: "Mi smo se tudi povezali z drugimi službami, ki izvajajo svoje naloge in pooblastila v slovenskem morju. Oblikovali smo tudi ustrezno koordinacijo za to, da bodo vsi postopki in dejavnosti usklajeni. S tem se bo povečala tudi naša učinkovitost."

Šefic je povedal še, da si prizadevajo predvsem za to, da se izognejo vsem incidentom in da bi ribiči lahko normalno opravljali svojo dejavnost ter "da bi tudi vse druge dejavnosti potekale normalno in brez konfliktov".

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
mirror
# 13.12.2017 ob 20:40
Naša vlada prodaja kožo medveda, ki še hlača po gmajni.
guverner
# 13.12.2017 ob 19:25
Vlada ribičem pojasnila, kje lahko lovijo

Do sredinske črte v Piranskem zalivu, kar tako ali tako že sami vedo. Vse ostalo je čisto nakladanje dr. Cmerarja in njegove ekipe.
aktivist
# 13.12.2017 ob 21:31
Kazni.ribicem ki lovijo v nasem morju. Pa mamo obogateno slovensko gospodarstvo.
mirror
# 13.12.2017 ob 23:43
@RJSlo
Vsak od teh "nesrečnežev", ki bodo ostali na drugi strani meje in bodo hoteli priti na našo stran, bodo morali prispevati za nakup druge nepremičnine. To je popolnoma logično. Ne bodo tu dobili zastonj parcelo in hišo, na Hrvaškem pa jim bo še vedno ostala nepremičnina. Prodati bodo morali te nepremičnine na Hrvaškem.
josh k.
# 13.12.2017 ob 19:13
Ministrico in ostale na barko z ribiči in naj jim na morju pokažejo kje lovit in to med rednim izlovom tako, da malo pomagajo ribičem pri ribarjenu.
samogledam
# 14.12.2017 ob 07:46
V tisti kozici slane vode bi bilo nujno prepovedat kakrsen koli ribolov, ker je morje izropano... ce je na tisoce tekstilnih, metalurskih, gradbenih delavcev ostalo na cesti, ker je trg dozivel razsvetlenje demokracije, poskrbite se za tisto skupinico ribicev, da se prekvalificirajo v prevoznike turistov.
veza
# 13.12.2017 ob 20:44
Računi brez krčmarja, pardon, Hrvatov.
ijagodn1
# 14.12.2017 ob 04:28
To je jasno, itak.
Kdo pa bi si sploh želel tam živeti.
samogledam
# 14.12.2017 ob 07:55
Glede na to, da je nepremicninski trg ob celotni Jadranski obali zelo privlacen za kupce iz celega sveta, menim, da bo prodaja le teh uspesna...Drzava in Obcina pa poskrbita za primerno drugo lokacijo v Sloveniji.
m72
# 14.12.2017 ob 10:56
"Pet slovenskih družin, ki so ostale na hrvaški strani, se želi preseliti v Slovenijo"

Ostalih 58 pa je ugotovilo, da nima smisla iti iz ene banana države v drugo...
GoodFella
# 14.12.2017 ob 07:44
Čisto korektno in pravilno ravnanje vlade. SDS z velikim vodjem na čelu bi pa verjetno zavoljo dobrih odnosov s HDZ verjetno prepustil same sebi. Janševa retorika je identična hrvaški, Plenkovićevi, kaj pa je že on rešil s Hrvati, v spomin mi pride edino dogovarjanje s Sanaderjem o incidentih v Piranskem zalivu in uklanjanje Hrvatom, da bi se o meji razsojalo lred Meddrzavnim sodiscem v Haagu, kjer bi pa res dobili zgolj polovico zaliva. Toliko o njegovih prizadevanjih za južno mejo...
mikitr
# 14.12.2017 ob 06:28
Ja ena pamet mora biti,to eni ne zastopijo in se jim ne da dopovedat.Če so namere Slovenske politike iskrene ,potem bo že,če ne oz.bo vmes korupcija,osebni interesi posameznikov, potem pa nam bog pomagaj.
gantart
# 14.12.2017 ob 08:41
Tako je - naj vlada postavi novo vas na svojih zemljiščih
samogledam
# 14.12.2017 ob 08:00
AM
in kaj potem? clovek se preseli zaradi ljubezni, sluzbe, zdravja, klime, nesoglasja z sosedi ali druzino...pa kaj je z vami vrtickarji, selitev je nekaj novega, pozitivnega, ustvarjalnega...selitev ni konec sveta, to je zacetek !
fritaja
# 14.12.2017 ob 09:05
@Homer
Seveda, saj drugače ne bi imelo smisla, da bi se selili. Po eni strani me jezi, ker bomo to plačali davkoplačevalci, po drugi strani pa se tolažim s tem, da gre za enkraten dogodek, ki ne vključuje veliko ljudi. Jebi ga, ti so pač imeli srečo, da lahko profitirajo z nastalo situacijo. Ampak, najbrž se bo zgodilo to, da bomo te selitve plačali, na koncu pa arbitražna sodba sploh ne bo obveljala.
kralj matjaž
# 13.12.2017 ob 21:21
Arbitraža je bila čista katastrofa, to smo napovedali in to se je zgodilo.
Eska
# 14.12.2017 ob 13:58
Se vidi kdo ima oblast v rokah, ker se dogaja isto kot po II.SV. Pokradli so in legalizirajo krajo.
fritaja
# 14.12.2017 ob 13:03
@Miša
Ti torej ne bereš, a si vseeno prepričan? Beati pauperes spiritu ...
Miša
# 14.12.2017 ob 12:08
Ne berem vaših vsebin, sem pa prepričan , da so SLOVENCI zgulili veliko več kot pridobili....
Homer.
# 14.12.2017 ob 08:47
Država pa "genialna".......
Dali jim bodo denar, da tu sezidajo hiš, na Hrvaškem pa bodo lahko obdržali nepremičnino.
zapravico
# 14.12.2017 ob 06:17
Naj gre sam predsednik na ribiški čoln,in točno pokaže kje se naj lovi,pa počaka naj še na hrvaške policaje,ki se bodo pripeljali v “naše“ morje,seveda če ima jajca
ST11
# 14.12.2017 ob 06:34
Naše vodilo še vedno je, da se pogovarjamo z republiko Hrvaško, želimo si, da bi predsednik vlade republike Hrvaške sprejel poziv predsednika vlade republike Slovenije, da se imenuje dvostranska komisija, ki bo v naravi določila mejo in ob tem tudi upoštevala vse življenjske okoliščine, na kar je napotilo tudi arbitražno sodišče. Upamo in verjamemo, da bo na koncu do tega tudi prišlo," je povedala Kozlovičeva ob koncu sestanka.

... in kot vselej do danes jih bodo, ce se milo izrazim, peljali zejne preko vode.
RJSlo
# 13.12.2017 ob 22:16
Lokalna skupnost bo pomagala tudi tistim prebivalcem, ki se želijo preseliti v Slovenijo. "Mi smo dali možnost, da si vsakdo izbere prebivališče v Sloveniji. Vendar to ne pomeni, da bo v celoti prejel to odškodnino, da si lahko ob selitvi kupi nepremičnino, ampak bo moral ob tem sam participirati. Sploh za to območje, kjer vemo, da so cene nepremičnin zelo visoke v primerjavi z drugimi obmejnimi območji, bodo morali posamezniki, ki se želijo preseliti, ali prodati svojo nepremičnino ali pa vložiti lastna sredstva zato, da si lahko kupi drugo nepremičnino," je pojasnila generalna sekretarka vlade.
-----------------------------------------------------
No ja. Sami si delijo milijone, tu pa ne morejo petim družinam kupiti ali postaviti nepremičnin? Bolano!
AM
# 14.12.2017 ob 07:53
Si predstavljate, da se družina preseli, potem pa čez npr. 5 let naši politiki s Hrvaško dosežejo dvostranski dogovor o meji, ki bi prinesel to, da bi družina ostala v Sloveniji ??
amigo
# 14.12.2017 ob 07:26
Izpadli smo kot največji bebci. To kar so napravili ti arbitri je kriminal. Niti enega problema niso rešili, niti rešitev niso iskali. Na teren sploh niso šli. Razen Piranskega zaliva je vse drugo v našo škodo. Mi smo pa plačevali neke blazno drage advokate. Seveda pa tudi zadeve okoli teh prebivalcev niso najbolj čiste. Vzemimo samo betonarno na Hotizi. Tu je domačin odprl betonarno na slovenskem katastru. Nato so si pri njem kljuko podajali razni inšpektorji. Človeku je bilo tega dosti in je dejavnost preselil na sosednjo parcelo, kjer je bil hrvaški kataster. Hrvatje so ga pustili, da je lahko v miru delal, pa tudi razni prispevki so bili nižji. Sicer pa danes ni nič boljše. Iz Slovenije bežijo mladi ljudje, podjetniki, podjetja itd. Na Hrvaškem ni nič boljše.
zapravico
# 14.12.2017 ob 06:25
To bo ostalo samo pri želji,ker cmerarja boli za njih
nikhrast
# 13.12.2017 ob 21:51
Sem mislil da se more uveljaviti arbitažni sporazum, zdaj pa nova pogajanja.
AMFIBIJA
# 13.12.2017 ob 21:32
V KALNEM

Rib ulov odvisen je od sreče,
to vedo še zadnji neplavalci
in enako spretni kart igralci,
rib ulov vprašanje je pereče.

Zlasti še, ko v kalnem se ribari,
blato ko se z morsko vodo zmeša,
ko se mulj na silo stiska, preša,
in v plitvini ko se le brodari.

Rib ulov se v takšnih bo pogojih
brez najmanjših dvomov hitro sfižil,
ves izplen se v hipu razdrobižil,
ribolov se meril bo v razkrojih.

Takšen lov pred kratkim je na ribe
ribičem do dna grenil veselje,
utonile so v plitvini želje,
da ujame riba se brez hibe.

So zajeli nekaj le kubikov
prazne, mlačne, morske vode kalne,
vse za ceno akcije podtalne
in zaradi neuspelih trikov.

Ribe malo mar so vsem postale,
šlo je zgolj za morsko vodo slano,
brez potrebe, v prazno le oddano,
iluzije v morju so ostale.

Plimo ko zamenjala oseka
se v zalivu vsem je pokazalo,
za malenkost vode žrtvovalo
se na drugem bregu je ČLOVEKA.
Kazalo