Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 7 glasov Ocenite to novico!
Protest novinarjev Dnevnika
Društvo novinarjev Slovenije je dobilo prvo predsednico. Foto: BoBo

Dodaj v

Petra Lesjak Tušek je postala prva predsednica Društva novinarjev Slovenije

Pomemben je profesionalizem
24. september 2015 ob 19:16,
zadnji poseg: 24. september 2015 ob 20:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Društvo novinarjev Slovenije je dobilo prvo predsednico, na čelo se je zavihtela novinarka Večera Petra Lesjak Tušek, ki je opozorila na nestabilne razmere v medijih.

V nobenem primeru turbulentnih časov, ko poteka več pretresov hkrati in ko so resno načete eksistence novinarjev, ne bo mogoče prebroditi brez širše aktivacije novinarjev, povezovanja in sodelovanja, potrebno pa bo tudi veliko solidarnosti, je po izvolitvi izjavila Petra Lesjak Tušek.

Nova predsednica DNS-ja, ki je na tem položaju nasledila novinarja Večera Matijo Stepišnika, izpostavlja boj za novinarske profesionalne standarde ter proti nadaljnji degradaciji poklica na vseh ravneh. Prizadevala si bo, da bi DNS postal simbol močne, reprezentativne in dejavne povezave novinarjev, v kateri se članstvo aktivira in deluje decentralizirano.

Lesjak Tuškova opozarja tudi na pomen zahtev, ki jih bo sprejela problemska konferenca DNS-ja in Sindikata novinarjev Slovenije, naslovljene pa bodo na državo, lastnike medijev, uprave in ne nazadnje na uredništva. V teh napetih časih je najpomembnejši novinarski profesionalizem, je poudarila.

Novinarsko pot je Lesjak Tuškova, ki je po izobrazbi diplomirana novinarka in magistrica komunikoloških znanosti, začela na Radiu Slovenija kot dopisnica, nadaljevala pri Večeru kot dopisnica iz Koroške in v mariborskem uredništvu gospodarstva in regij. Leta 2002 je prejela nagrado bratstvo resnice DNS-ja kot perspektivna novinarka. V mandatu 2011-2015 je bila članica upravnega odbora DNS-ja.

Sicer je današnja skupščina DNS-ja izvolila tudi druge organe društva: upravni in nadzorni odbor ter novinarsko častno razsodišče. Njen protikandidat pa je bil upokojeni novinar Dnevnika Marjan Lekše.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 24.09.2015 ob 19:47
Uh, koliko pompoznih besed če že ne kar fanfar! Kaj pa praksa?! Kako misli vse to kar si je zadala uresničiti v praksi?!
Sicer pa gre tukaj za cehovsko solidarnost bolj retoričnega tipa! Če smo že priča takšni degradaciji novinarskega poklica. Zakaj pa ne štrajkate?!
Mimogrede, na spletnem Žurnalu24 je pred kakšnim dnevom oz. dvema bila objavljena obtožba, da je Dars že kar podkupil RTVSLO na svojevrsten način. Vam naj bi plačal za nekakšne spote slabih 300.000 € Pop tv pa slabih 100.000 € z namenom da bi obe medijski hiši prizanesliveje delali članke o Drsu.
In vaš odgovor na te obtožbe RTVSLO oz. MMC je?!
Toliko o novinarski solidarnosti z moje strani. Sicer pa, vsak se bori za svoj kos kruha četudi je na drugi strani novinar mar ne.
jeremias
# 24.09.2015 ob 19:43
Ko bodo novinarji samokritično priznali, da so sami precej prispevali k nestabilnosti v državi (in v svojem poklicu!) bom verjel, da mislijo resno. Prej ne.
Danger_Mouse
# 24.09.2015 ob 19:56
Društvo novinarjev Slovenije je dobilo prvo predsednico, na čelo se je zavihtela novinarka Večera Petra Lesjak Tušek, ki je opozorila na nestabilne razmere v medijih.

Mogoče se bo z odhodom Stepišnika prostituiranje in priklanjanje sedme sile omrežjem salonske kvazi levice vsaj malo zmanjšalo, tako da se "begunci" v 48 urah ne bodo več čudežno transformirali v "ilegalne prebežnike". Upanje umira zadnje...
Alatus
# 24.09.2015 ob 22:54
Novinar v Sloveniji oz. modernem svetu: Poročajo o stvareh, za katere se ve, da bodo brane vsebine, ponavadi igrajo na čustva ljudi. Pri mednarodnih dogodkih nas obvestijo o neki zadevi in nam kar povejo, kaj naj si o tem mislimo.

Novinarstvo, ki ga pogrešam: Faktna predstavitev nekega dogodka, intervjuji z udeleženci tega dogodka in konec. Mnenje si bom sam ustvaril.

Vse kar pa ti naši "novinarji" delajo pa je da svoje mnenje vsiljujejo širši množici. O kakšni nepristrankosti ni ne duha in ne sluha.
Kar seješ to žanješ pravijo.
tru-bar
# 25.09.2015 ob 05:42
Mediji, ki so politična trobila, seveda potrebujejo novinarje, ki so politični navijači. Tu je bistvo problema. Lastnikov medijev ne zanima objektivno informiranje javnosti, temveč oblikovanje javnega mnenja, ki bo njim v prid. Boško Šrot, ki je hotel pokupiti vso Slovenijo, je kupil za ta namen tudi recimo Delo. Zdaj je lastnik Dela drug tajkun, ki si spet obeta informiranje javnosti na določen način. Grobo rečeno, večina medijev in novinarjev podpira levo, Kučanovo opcijo, manjšina pa jiih podpira desno, Janševo opcijo. Žal je tudi javnost podobno strukturirana in želi brati navijaške medije. Tako je krog sklenjen. Zgleda, da ima človek v genih potrebo po pripadnosti določeni skupini, ki vključuje tudi tekmovalnost do drugih skupin, ki poraja sovražnost z vsemi posledicami: pristranost, napadalnost, izključujočnost...
tru-bar
# 25.09.2015 ob 06:15
Ampak slika je pa famozna. Gre očitno za Freudov spodrsljaj, s katerim podzavest pove to, kar si zavest ne upa izreči.
TROBI ZA NOVINARJE - TROBI ZA TROBILA!
tru-bar
# 25.09.2015 ob 04:39
V teh napetih časih je najpomembnejši novinarski profesionalizem, je poudarila.

Novinarski poklic je popolnoma degradiral. Novinarji so postali nekakšni tehnični vmesniki med izvori novic in javnostjo. So kot športni reporterji, ki samo posredujejo dogajanje. Podobno kot športni reporterji pri posredovanju športnih dogodkov navijajo za "naše", tako morajo tudi novinarji navijati za določeno politično opcijo. Intelekt, ki je potreben za takšno novinarstvo, je tudi nekje na nivoju športnega reporterstva. Važno je, da je reporter naš, da navija za naše. Jasno je, da v medijih, ki so predvsem politična trobila, ni mesta za kritično, objektivno, nepristransko novinarstvo, za katero je potrebna določena intelektualna širina in poštenost.
awesome1
# 24.09.2015 ob 23:23
krjavelj
# 25.09.2015 ob 07:03
Večina takih, ki ne znajo nič pametnega delati se deklarirajo za novinarje ali pubvliciste
obermiha
# 24.09.2015 ob 20:30
z ženskami je križ, brez njih pa še večji
genniuuss
# 24.09.2015 ob 19:59
V Sloveniji ženske v povprečju zaslužijo 89 evrov manj kot moški
Povprečna mesečna bruto plača žensk je v letu 2014 dosegla 94,7 odstotka plače moških,


tolk da bo vedla, zakaj bi blo boljš da bi bila moški.
Aeda
# 24.09.2015 ob 21:11
@mb128, vi nimate niti najmanjšega pojma o namenih in nalogah DRUŠTVA novinarjev Slovenije. Na linku http://novinar.com/drustvo/o-nas/dokumenti/kodeks/ boste našli nekaj osnovnih podatkov, priporočam tudi statut (društva). Pred pisanjem komentarjev je potrebno kaj prebrati, da se seznanite z osnovnimi pojmi...
Kazalo