Nataša Pirc Musar bi kot politična novinka dobila precejšnjo podporo. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar bi kot politična novinka dobila precejšnjo podporo. Foto: BoBo
Tanja Fajon
Fajonova ima znotraj SD-ja očitno veliko podpornikov. Foto: BoBo
false
Veliko glasov bi SMC-ju odnesla tudi morebitna Brglezova stranka. Foto: BoBo
false
Primcu bi uspelo priti v DZ, če bi ustanovil svojo stranko, kažejo izsledki raziskave. Foto: BoBo

Tako kažejo izsledki raziskave Novi obrazi, ki jo je za Infonet media opravil Episcenter septembra letos na vzorcu 701 državljanov. Če bi Pirc Musarjeva torej ustanovila svojo stranko, bi prejela 11,8 odstotka glasov vprašanih v anketi. Med njenimi volivci bi bilo 28 odstotkov novih volivcev, 25 odstotkov podpornikov ZL-ja in 11 odstotkov podpornikov SD-ja. K stranki Pirc Musarjeve pa bi prestopilo 15 odstotkov trenutnih volivcev ZL-ja, devet odstotkov trenutnih volivcev SD-ja in šest odstotkov trenutnih volivcev SDS-a.

Na drugem mestu ji sledi morebitna stranke Fajonove z 10,6-odstotno podporo. Med njenimi volivci bi bilo 27 odstotkov podpornikov SD-ja, 24 odstotkov podpornikov ZL-ja in 25 odstotkov novih volivcev. Bi pa k stranki Fajonove prestopilo 19 odstotkov trenutnih volivcev SD-ja, 13 odstotkov trenutnih volivcev ZL-ja in 14 odstotkov trenutnih volivcev DeSUS-a.

Če pa bi se za svojo stranko odločil Klemenčič, bi ga volilo 8,5 odstotka vprašanih. Med njegovimi volivci bi bilo 24 odstotkov podpornikov ZL-ja, 19 odstotkov novih volivcev in 16 odstotkov podpornikov SMC-ja. K novi stranki Klemenčiča bi prestopilo 10 odstotkov trenutnih volivcev ZL-ja, 12 odstotkov trenutnih volivcev SMC-ja in pet odstotkov trenutnih volivcev SDS-a.

Primc bi prišel v DZ, Čuš in Kangler ne
Raziskava je poleg tega namerila 6,9-odstotno podporo morebitni stranki nepovezanega poslanca, nekdaj poslanca SMC-ja, Bojana Dobovška, če pa bi stranko ustanovil predsednik DZ-ja Milan Brglez, bi jo volilo 6,6 odstotka vprašanih v anketi. V njegovo stranko bi prestopilo največ SMC-jevih volivcev, 17 odstotkov, v Dobovškovo pa največ, prav tako 17 odstotkov, DeSUS-ovih volivcev.

Če bi stranko ustanovil Lojze Peterle, bi zanjo glasovalo šest odstotkov vprašanih, najbolj pa bi prepričal NSi-jeve volivce, saj bi k njegovi novi stranki prestopilo 15 odstotkov trenutnih volivcev NSi-ja. Doseg stranke, ki bi jo ustanovil Aleš Primc, znaša 4,7 odstotka. K njegovi stranki pa bi najštevilčnejše prestopil trenutni volivci SDS-a, in sicer 12 odstotkov.

Če bi stranko ustanovil nekdanji poslanec SDS-a Andrej Čuš, bi zanjo glasovala dva odstotka vprašanih v anketi. Ta bi prepričal največ trenutnih volivcev DeSUS-a - 10 odstotkov. Isti odstotek glasov bi dobila tudi morebitna nova stranka nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. K njegovi stranki pa bi prestopili trije odstotki trenutnih volivcev SDS-a.