"Ker informacijski pooblaščenec ni pridobil dokazov, ki bi nakazovali sum nezakonitega posredovanja osebnih podatkov, je državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov inšpekcijski postopek zoper VDT ustavil," so sporočili z urada Pirc Musarjeve. Foto: BoBo

TV Slovenija je pred dnevi poročala, da je del slovenskih medijev v zgodbo o domnevno spornih poslih ljubljanskega župana Zorana Jankovića vpletel tudi predsednika republike Danila Türka in generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Türk in Fišer očitke zavrnila
Fišer naj bi namreč januarja predsedniku republike pokazal Dursovo ovadbo zoper Jankovića, kar naj bilo razlog za Türkovo odločitev, da v drugo prvaka Pozitivne Slovenije ne predlaga za mandatarja. Tako na državnem tožilstvu kot tudi v uradu predsednika republike so tovrstne navedbe odločno zanikali.

Spletni portal zurnal24 pa poroča, da urad informacijske pooblaščenke v svojem inšpekcijskem nadzoru ni našel dokazov, da bi Fišer Türku ali pa nekdanjemu predsedniku republike Milanu Kučanu januarja izdal, da tožilci za pregon organiziranega kriminala preiskujejo domnevno sporne posle Zorana Jankovića.

“Informacijski pooblaščenec je po uradni dolžnosti uvedel inšpekcijski nadzor zoper vrhovno državno tožilstvo (VDT), ker naj bi generalni državni tožilec Fišer bivšega predsednika Milana Kučana in predsednika države Danila Türka obvestil o vložitvi kazenske ovadbe zoper Jankovića,” pojasnjujejo v uradu pooblaščenke Nataše Pirc Musar.

Dodajajo še: “Ker informacijski pooblaščenec ni pridobil dokazov, ki bi nakazovali sum nezakonitega posredovanja osebnih podatkov, je državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov inšpekcijski postopek zoper VDT ustavil."

Obremenilni dokument prišel v javnost
Pred dnevi je bil dokument, ki ga je Durs posredoval VDT-ju, v celoti javno objavljen. Iz dokumenta je razvidno, da je del denarja, ki je iz MOL-a šel na račun Grepa, končal tudi na računu podjetja KLM Naložbe, ki je v lasti Zorana Jankovića.

Pol milijona evrov občinskega denarja je namreč Grep nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor siceršnji Electin vodja projektov Boštjan Stamejčič. Še isti dan pa je Baza Dante 400.000 evrov nakazala podjetju KLM Naložbe.

Nekaj dni pozneje so mediji poročali še, da je MOL leta 2010 s prostorskim načrtom spremenil namembnost zemljišča, katerega lastnik je družba Baza Dant, s čimer se je vrednost zemljišča močno povečala.

Na Dursu so že napovedali preiskavo o tem, kdo je dokument posredoval medijem.