Prvostopenjsko sodišče je decembra 2011 razsodilo v korist medija, po uspešni pritožbi na višje sodišče pa je spremenilo svojo odločitev in 1. junija razsodilo v korist tožnice. Izdajatelju medija je naložilo plačilo 7.650 evrov odškodnine in sodne stroške,
Prvostopenjsko sodišče je decembra 2011 razsodilo v korist medija, po uspešni pritožbi na višje sodišče pa je spremenilo svojo odločitev in 1. junija razsodilo v korist tožnice. Izdajatelju medija je naložilo plačilo 7.650 evrov odškodnine in sodne stroške, "preklic neresnične kolumne" in javno opravičilo. Foto: BoBo

Ta se je za pusta oblekla v kabaretno pevko in pred dijaki odplesala erotični ples. Okrajno sodišče je portalu prepovedalo pisati o njej, portal pa mora poleg tega umakniti kolumno Igranje s seksualnostjo, v kateri je socialni delavec in blogar Leon Zelko problematiziral početje te učiteljice, urednica Špela Horvat in izdajatelj (Gibanje za mladino Murska Sobota, ki ga zastopa Tadej Kirinčič) pa morata učiteljici in šolski knjižničarki Mileni Zelko plačati še 7.650 evrov odškodnine z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 1. junija 2011 dalje in ji povrniti pravdne stroške, so zapisali v obeh novinarskih organizacijah.

Sodba "nesorazmeren poseg v svobodo govora"
V Društvu novinarjev Slovenije odločitev sodišča razumejo kot "nesorazmeren poseg v svobodo govora" in dodajajo, da je "komentiranje spornih dejanj pedagogov, izvršenih v njihovem delovnem času, na javni šoli, vsekakor v javnem interesu". Pri tem poudarjajo, da se je tožnica "s svojimi dejanji sama izpostavila potencialni kritiki javnosti".

Strinjajo se lahko, da je avtor kolumne morda hodil po robu še dovoljenega, vendar pa je ob sprejetih sodbah Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) treba objavo presojati glede na njen namen in okoliščine. Ugotovljena objektivna žaljivost sama po sebi še ni zadosten razlog za pregon novinarja, opominjajo in dodajajo: "Čeprav se strinjamo, da morajo mediji posege v zasebnost skrbno pretehtati, menimo, da je sodišče v Gornji Radgoni s svojo zadnjo odločitvijo nesorazmerno poseglo v svobodo govora."

ZNP: To bo konec za portal
V ZNP-ju ob tem opozarjajo, da bo morebitna pravnomočna sodba skupaj s stroški plačila odškodnine in zamudnimi obrestmi za portal pomenila konec njegovega izhajanja. Po drugi strani pa taka sodba pomeni tudi grobo omejevanje svobode javnega izražanja in je v nasprotju s prakso Evropskega sodišča za človekove pravice, ki daje prednost svobodi javnega izražanja pred varstvom zasebnosti, v imenu združenja opozarja predsednik Tino Mamič. Dodaja še, da pričakujejo, da bo drugostopenjsko sodišče ravnalo skladno z evropskimi praksami in spremenilo odločitev nižjega sodišča.