Slovenija

Poudarki

  • Letalski tehniki zaradi pritiskov zapuščajo družbo, ki namesto njih najema tehnike iz drugih podjetij
Adria Airways Tehnika
Delavci v Adria Airways Tehniki opozarjajo, da je vsaka izguba delavca velika škoda, saj je za ustrezno usposobljenost letalskih tehnikov potrebnih več let izobraževanja. Foto: BoBo
SDH
Delavci so ob prodaji podjetja poskušali z delavskim prevzemom, a se je tedanje vodstvo SDH-ja odločilo za poljskega ponudnika, ki je ponudil za 10 odstotkov višjo ceno. Foto: BoBo

Dodaj v

Pisni opomini delavcem Adria Airways Tehnika zaradi dve minuti prehitrega prihoda na delo

Zaradi pritiskov vodstva so delavci s peticijo pozvali direktorja k odstopu
23. november 2017 ob 06:30
Kranj - MMC RTV SLO

Letalski tehniki v podjetju Adria Airways Tehnika se, potem ko je podjetje prevzela poljska družba Linetech Holding, spoprijemajo z vse večjimi pritiski. Po odpovedi kolektivne pogodbe jim vodstvo podjetja redno pošilja tudi grožnje z odpovedjo za vsako kršitev hišnega reda, kot je vstop na delovno mesto pet minut pred dovoljeno uro. V družbi zanikajo pritiske na zaposlene.

Strah med zaposlenimi leta 2013, ko se je družba Adria Airways Tehnika znašla na seznamu državnih podjetij za privatizacijo, se je, kot vse kaže, pokazal kot utemeljen, saj se je odnos med vodstvom in zaposlenimi v zadnjem letu drastično poslabšal. Leta 2013, ko je stekla prodaja družbe, so se zaposleni bali, da bodo novi lastniki podjetje kupili zgolj za posredovanje letalskih tehnikov na druge lokacije.

Prav zaradi tega so se takrat odločili za delavski prevzem podjetja, ko pa jim je uspelo zbrati financerje za svojo ponudbo, pa se je SDH odločil za prodajo poljski družbi Linetech holding, katere ponudba je bila za 10 odstotkov višja. V zadnjem letu pa je vodstvo tudi prekinilo leta 2013 sklenjeno kolektivno pogodbo. Družba Linetech holding, ki se je lani preimenovala v Avia Prime, pa je nedavno sklenila naložbeni sporazum s češko družbo Hartenberg Capital, ki je postala 50-odstotni lastnik Avie Prime. V družbi Adria Airways Tehnika so ob tem zaposlenim poudarili, da sprememba ne bo neposredno vplivala nanje in na zaposlene.

Opomin zaradi dve minuti prezgodnjega prihoda
Toda odnos med zaposlenimi in vodstvom se je začel krhati že prej. Najprej sta družbo zapustila dva sindikalna predstavnika. Roman Repnik je družbo moral zapustiti zaradi očitkov, da je neupravičeno zapustil delovno mesto brez registracije in nedovoljeno parkiral na parkirišču za stranke.

Sindikalni predstavnik pa še zdaleč ni edini, ki je moral odgovarjati zaradi kršitve drakonskega hišnega reda. Pisnih opozoril so bili deležni številni delavci, eden med njimi se je registriral za vstop v kadilnico, sicer za pet minut, a zunaj dveh predvidenih terminov, in za nameček ob registraciji pritisnil na napačno tipko. Drugi delavec pa je prejel pisno opozorilo, saj je kar dvakrat kršil hišni red s tem, da se je registriral ob vstopu na delovno mesto enkrat pet enkrat pa dve minuti prej, kot to dovoljuje hišni red.

V družbi priznavajo nesorazmeren ukrep
V družbi zanikajo, da bi prihajalo do pritiska na zaposlene in poudarjajo, da si prizadevajo za konstruktiven dialog in s sodelavci iščejo najboljše rešitve za dobre delovne razmere. O kakovosti razmer naj bi po mnenju podjetja pričal tudi podatek, da je povprečna plača v podjetju 2.400 evrov, pri čemer nihče ne prejema minimalne plače.

Na naše vprašanje o številu izdanih pisnih opozoril pa odgovarjajo, da so jih od januarja 2016 izdali 29 zaposlenim, "izdana pa so bila iz naslova vzpostavitve in spoštovanja predvsem varnostnih pravil, kot je prepoved kajenja, prepozen prihod na delo, neprimerno vedenje do sodelavcev in nenošenje delovne oziroma zaščitne obleke". Na naše vprašanje o opominu zaradi prezgodnjega prihoda na delo pa priznavajo, da je tu šlo za "nesorazmeren ukrep, ki pa ni imel posledic", in dodajajo, da v prihodnje "podobnih ukrepov ne bodo uporabljali".

A po pogovoru z nekaterimi delavci Adrie Airways Tehnika so pritiski poleg uvedbe zelo strogih pravil in nesorazmernih opominov vidni tudi na delovnem mestu, kjer jim je vodstvo poleg uvedbe videokamer odstranilo tudi avtomate za kavo in kavč iz sobe, namenjene počitku. Naši sogovorniki so nad tem ravnanjem še toliko bolj presenečeni, saj je trenutni direktor Maksimiljan Pele bil še pred nekaj leti njihov kolega in sodelavec. Zaradi takega odnosa je družbo zapustilo 19 licenciranih tehnikov od nekaj več kot 90, kolikor jih je bilo zaposlenih ob prevzemu družbe.

Reševanje kadrovske stiske z najemanjem delavcev
Po mnenju predsednika sindikata letalskotehničnega osebja v Adrii Airways Tehnika Mateja Jemca je to velika izguba, saj gre za strokovne kadre, ki jih je treba v povprečju izobraževati deset let. V sindikatu so pred časom opozarjali, da so v družbi poskušali nekatere delavce napotiti na delo v Lodž na Poljsko, a kolektivna pogodba, ki je sicer kljub odpovedi še veljavna do konca leta, ne predvideva napotitve delavcev v tujino. Vodstvo podjetja je takrat to pojasnjevalo, češ da je šlo za izredne napotitve, ki so jih uredili individualno s strinjanjem delavcev.

Prispevek o Adrii Airways Tehnika bo na sporedu v ponedeljek v oddaji Tednik ob 20.00 na TV Slovenija 1


V družbi nasprotno trdijo, da se "število zaposlenih v AAT letno znatno povečuje. V podjetju je trenutno zaposlenih 240 sodelavcev, ob prevzemu pa je bilo 204 sodelavcev. Zaposlenost se povečuje za več kot 15 %, tudi v prihodnjem letu načrtujemo vsaj 10-odstotno povečanje števila zaposlenih," a priznavajo, da morajo v vrhuncih sezone "najemati tudi agencijske delavce". "Gre za visokokvalificirano in licencirano osebje, ki svoje priložnosti za delo išče v podjetjih za vzdrževanje letal po celotnem svetu. Moramo priznati, da je tudi take delavce izredno težko pridobiti za delo v Sloveniji, saj profila licenciranega letalskega mehanika šolski sistem v Sloveniji ne zagotavlja." V družbi ob tem dodajajo, da so zaradi potrebe po kadrih vzpostavili tudi lasten izobraževalni center.

Delavci Adrie Airways Tehnika ob tem opozarjajo, da se postopoma približujejo meji, da bo v vrhuncih sezone servisiranja letal delalo več kot 50 odstotkov pogodbenih delavcev. To je tudi eden izmed razlogov, da so se odločili za peticijo, s katero zahtevajo odstop direktorja družbe Maksimiljana Peleta, ki mu tudi očitajo, da je kljub dobičku družbe še naprej zniževal stroške dela, tudi z najemanjem pogodbenih delavcev.

Je najemanje delavcev skladno z zakonodajo?
Odprto vprašanje je tudi, ali je najemanje delavcev, ki v Adrio Airways Tehniko prihajajo iz družb CAE-PARC Aviation, Excel Technical consulting, People Force in JMC, skladno s slovensko zakonodajo. Ta namreč določa, da je za posredovanje delavcev potrebna ustrezna registracija podjetja za opravljanje dejavnosti dela delavcev. Na poslansko vprašanje poslanca Levice Luke Mesca, ali imajo te družbe ustrezna dovoljenja, pa je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak odgovorila, da ministrstvo omenjenim družbam ni izdalo dovoljenja za zagotavljanje delavcev.

Trenutno v družbi potekajo tudi pogajanja za novo kolektivno pogodbo, potem ko je vodstvo podjetja odpovedalo prejšnjo. Prvi predlog vodstva je delavce precej vznejevoljil, saj jim ni ponudil ničesar, kar jim že zagotavlja panožna kolektivna pogodba. V nadaljevanju pogajanj pa sindikati menijo, da je vodstvo vendarle pokazalo nekoliko več razumevanja za njihove zahteve. Pogajanja se morajo končati do konca leta, delavci pa ne bodo odstopili od zahteve po ohranitvi dodatkov iz zadnje veljavne kolektivne pogodbe.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Norisla
# 23.11.2017 ob 06:53
Do tega je pripeljala korupcija na SDHju. Komot bi lahko delavcem prodali podjetje, cetudi po 10% nizji ceni.
okram23
# 23.11.2017 ob 07:21
Tole kar piše je vse res.. vem iz prve roke... tale ki je zdaj direktor je mel prste vmes pri prevzemu poljakov in s tem si je lepo zagotovil mesto direktorja..
Ni ni jasno zakaj so prodali Adrijo Tehniko, ki dela vseskozi dobiček...

Vglavnem tole je ena sama lopovščina!
_elektron_
# 23.11.2017 ob 07:19
Zaradi takega odnosa je družbo zapustilo 19 licenciranih tehnikov od nekaj več kot 90, kolikor jih je bilo zaposlenih ob prevzemu družbe.

Po mnenju predsednika sindikata letalskotehničnega osebja v Adrii Airways Tehnika Mateja Jemca je to velika izguba, saj gre za strokovne kadre, ki jih je treba v povprečju izobraževati deset let.


Ce so pa 5 minut prezgodaj hodili na delo, no. In to 2x!
Res ne razumem sefov, ki jeb*** zaposlene, ko enkrat pridejo slabi rezultati, zaposleni pa zapuscajo podjetje, jim ni pa nic jasno. Potrebno je delat na dolgi rok.
alah
# 23.11.2017 ob 06:51
Kaj pa je zaključna poanta članka? Padec delavcev na realna tla, ko podjetje ni več državno, ali načrtni mobing novega vodstva?
samogledam
# 23.11.2017 ob 06:50
potem lahko pricakujemo prvo resno letalsko nesreco, ker hocejo lastniki druzbe ljudi spremeniti v robote.
igor-za
# 23.11.2017 ob 07:15
ko pa jim je uspelo zbrati financerje za svojo ponudbo, pa se je SDH odločil za prodajo poljski družbi Linetech holding,
Ta SDH je ena sama štala. ali dela za državo in njeno dobrobit, ali je samo koristoljuben, prevarantski trgovec, ki proda tujcu za nekaj drobiža več kot pa domacim delavcem.
In to taka družba, kjer so delavci pomemben člen vrednosti podjetja.
Celine
# 23.11.2017 ob 06:43
A je Pezdir že odprl kufer in nam obelodanil strice?
malikaliber
# 23.11.2017 ob 07:22
Višek bede neoliberalizma in fašizma. Svet postaja koncentracijsko taborišče. Le malo kdo to opazi!
seven7
# 23.11.2017 ob 06:58
@Norisla.

Točno to.
kvisko75
# 23.11.2017 ob 07:02
Kad se selja' (Maksimiljan) pogospodi...
gesan
# 23.11.2017 ob 07:18
Pisni opomini delavcem Adria Airways Tehnika zaradi dve minuti prehitrega prihoda na delo
........................................
............
To delo je res zelo odgovorno in zahteva večkratno kontrolo...in natančnost u point
vendar to pa je že res "mal too much"!

Sicer pa, kdo pa nam je kriv, da smo sami sebi v napoto in morajo prit eni poljaki, da nas "obdelujejo" s svojim pametizmom!

Jaz poljakom ne bi dal niti svojega travnika na poljskem čuvat!
In nikoli ne bi delal tam, kjer so poljaki glavni!

No, saj ne delam niti tam, kjer so slovenci glavni.
Najboljše je pač delat pri sebi ,da si sam svoj šef in čistilka obenem.
valcek2010
# 23.11.2017 ob 07:29
če so nkbm prodali pod ceno bi tudi to lahko

tiranija je vedno bližje, slovenec nad slovenci, ki jih vodi poljak
v vojni je bil nemec, kako smo tem slovencem rekli takrat....
amigo
# 23.11.2017 ob 08:02
Visokotehnološko podjetje ki dela z dobičkom je država prodala tujcem, denar pa vložila v subvencije znameniti Magna lakirnici. Slovenija-ladja norcev.
nezanimiv
# 23.11.2017 ob 08:43
Visoke dobičke je imela Adria Tehnika že prej, vendar jih je prelivala preko previsokih najemnin na Adrio Airways.
Bivši uporabnik
# 23.11.2017 ob 07:34
V Sloveniji lahko krademo samo Slovenci, ne pa neki pritepenci.

Temu se reče nacionalni interes. Jasno?!
GORILA
# 23.11.2017 ob 09:51
@boy36
In res kaj je narobe z natačnostjo,,,prihoda na delo.

...tebi se zdi 2minuti prezgodaj nenatančnost?
Si prestavljaš, da bi v kateri firmi z 2000 zaposlenimi od vseh zahtevali, da so na delovnem mestu točno ob 7.00 in niti slučajno ob 6.59 ali 7.01? Kako bi ti ti fizično izvedel?
LosAlamos
# 23.11.2017 ob 09:33
Je*at so jih začeli. Ker jih ne moreš zabrisat na cesto brez predhodnega pisnega opomina, poskušajo s šikaniranjem in sankcioniranjem minimalnih napak pripeljati do stanja, da jih kao lahko pravno veljavno odpustijo. Znana zgodba...
čak mal noris
# 23.11.2017 ob 08:06
Iz "prve roke" - od frenfa, ki tam dela; "Imam 2900 € REDNE plače".
Naprej sploh ni govoril. Ker bi bilo NESMISELNO. Sedaj pa vi skontajte, koliko ga "obremenjuje" to, da so njegovemu sodelavcu , kot ga je sam opisal - "bivšesistemskemu lenuhu", poslali opozorilo, ker se je redno valjak na zgoraj omenjenem "bivšem" kavču.
slovenkaaaa
# 23.11.2017 ob 07:57
Ni ni jasno zakaj so prodali Adrijo Tehniko, ki dela vseskozi dobiček...

Zato, ker smo v situaciji grožnje trojke morali prodati dobro stoječa podjetja, da saniramo javni dolg. Takih, kjer bi morali kupcu še mi nekaj plačati, seveda nismo mogli dati na seznam.
smartass2011
# 23.11.2017 ob 08:26
Ko Poljaki gledajo Slovence, si mislijo: "Joj, kakšni Čehi!"
GORILA
# 23.11.2017 ob 10:22
Vi kar pozivajte, happy dejsov je konec. Socializem se je poslovu, kapitalizem je tukaj.

In ta je večen, tako kot sužnjelastništvo, fevdalizem,...
...hepidejsov bo konec tudi za tiste, ki se veselijo tega kapitalizma!
Binder Dandet
# 23.11.2017 ob 09:44
Hišni red ima svoj smisel in namen. Ampak če se ga prestriktno držiš, pa verjetno to pomeni, da vodstvo ima tudi nek namen.
gesan
# 23.11.2017 ob 07:33
malikaliber
# 23.11.2017 ob 07:22
Višek bede neoliberalizma in fašizma. Svet postaja koncentracijsko taborišče. Le malo kdo to opazi!
...............................
To opazijo vsi, ki ne tiščijo glave v pesek in so si pesek ob prehoda iz peskovnika v svet okoli njega, redno sčistili pesek iz vseh por tam zgoraj in spodaj!
guerrillamail
# 23.11.2017 ob 13:17
Ce berem komentarje predvsem vsevednezev in tistih ki so zdraven oziroma pozanjo nekoga tam bi clovek dobil obcutek, da se gre za mehanike ki popravljajo jugote pa stoenke in fickote in ne letala ...

Evo Poljaki samooklican "visoko usposobljen" kader na MMCju se sam ponuja! Trenerje ucijo trenirat pa ce tudi se gre za podvodni hokej, zgodovinarje ucijo zgodovino, generale kako se bojevat, politike kako nategovat vsih samo ne svojih in njih, ucitelje kaj in kako se uci, resevalce kako pomagat ponesrecencu, ob letalskih nesrecah poznanjo vzroke samo iz naslova clanka, pri rumenih tracih so nepremagljivi v poznavanju tematike ... Edini problem bo kako spravit letalo do njihovih kavcev ...
megan
# 23.11.2017 ob 11:19
Opomin, ker je nekdo prišel enkrat 5 in enkrat 2 minuti PREDČASNO na delo. Po domače povedano je to "je***** v glavo".
Kaj naj bi storil ta delavec? Čakal, da bo ura točno toliko, da se sme registrirat? Preden bo to fizično izvedeno, bo minilo nekaj sekund, potem bo pa dobil opomin, ker je prišel 10 sekund prepozno?
Morda še lahko razumem, da jim ni dovoljeno priti več ur prezgodaj, ampak če bi šlo za neko pošteno firmo, bi delavcem dala nek interval npr. pol ure znotraj katerega se morajo registrirat.
In če odmislim etični vidik in poštenje in gledam samo poslovno - v smislu grabljenja za dobičkom: Lahko še razumem, da se tak mobing vrši nad nekvalificirano delovno silo (čeprav je tudi to svinjarija), ki jo lahko hitro zamenjajo ampak, da to počnejo z visoko usposobljenimi delavci, ki jih je težko najt, da ti potem gredo drugam ... no te poslovne logike pač ne razumem.

Si pa mislim, kako je do tega prišlo. Tudi Češka in Polsjka sta se znašli v tranziciji in tudi pri njih so iz tega nastali razni tajkuni - podobno, kot pri nas.
modrijoza
# 23.11.2017 ob 08:47
1. Repnik je dobil kar si je zasužil. Tudi kot predstavnik NO sindikata je naredil več škode kot dobrega.
2. Žalostno je, da se poroča vedno samo enostransko. Realnost je taka, da brez pogodbenih delavcev tudi redno zaposleni nebi imeli v povprečju 2000 neto ter podjetje nebi imelo take poslovne ušpešnosti.
3. Vodstvo je moralo urediti delovne razmere po najboljših močeh. Kako pa si predstavljate uspešno podjetje kjer delavci prihajajo in odhajajo kot se jim zaljubi, pavza za kavico pa je vsakih 30 min.
4. Je pa res, da tudi vodstvo ni nedolžno. So nekateri vodilni, ki dosti bolj škodujejo podjetju in delavcem kot pa trenutni direktor.
amigo
# 23.11.2017 ob 08:38
Potniki, ki se peljejo z letali, ki jih popravljajo v tem čudovitem poljskem podjetju so lahko mirni. Še vsako letalo je prišlo dol.
gesan
# 23.11.2017 ob 08:17
Folku pokažeš denar in lahko z njimi delaš kar te je volja, ker si njihov gospodar in to po njihovi volji...
Povej folku samo resnico in nič drugega in izogibali se te bodo kot, da si kuga!
microhub100
# 23.11.2017 ob 12:51
Ker imam kolega, ki je tam zaposlen, lahko samo potrdim navedbe in sicer, da se družba lepo počasi spreminja v sužnjelastniško podjetje. Kar je itak svetovni trend.
123pepe321
# 23.11.2017 ob 11:38
"Ker kar sta opisala je isti sistem kot socializem"
Kakšna razlikca pa le je...
Recimo šolstvo, zdravstvo, pokojninsko zavarovanje, je v socializmu bilo, za fevdalizem pa še nisem slišu...
Je pa res, da si se moral v socializmu z nevesto kar sam matrat, brez pomoči fevdalca...
GORILA
# 23.11.2017 ob 11:06
@knedick
zanimivo kako ljudje opravi s strani socializma govorijo da je fevdalizem nekej slabega.
Dobu si zemljo, placov za 10% davkov (koliko jih placas sedaj, in koliko si jih v socializmu?), pa 3 dni druzbeno koristnega dela. Katastrofa, res...


Kdo je dobil zemljo????
10% davka si plačal samo Cerkvi, fevdalec je pa pobral, kar je mislil, da rabi (lahko tudi vse).
3 dni družbeno koristnega dela... tako ti imenuješ celodnevno tlako!?

Seveda pa si pozabil še na ostale dobrote fevdalizma: nevesto ti je graščak razdevičil, da se ni bilo treba tebi matrat!
mile952
# 23.11.2017 ob 09:24
Kar verjamem, da je podjetje pred prevzemom namerno poslovalo z minimalnim dobičkom, da so potem tisti ki so podjetje prodajali, laže dobili mastne provizije. To je pri nas že praksa, tako je bilo pri vseh prodajah, tudi PL, pa Mercatorja, pa Fotone, pa NKBM, pa NLB, pa železarn, pa Perutnine Ptuj, vse se hoče na vsak način prodati za male pare. Za NLB Vlada sicer nasprotuje prodaji, vendar EK zahteva prodajo, ker pač zastopa lobiste iz tujine, ki hočejo zastonj našo največjo banko. Tako pač je.
knedlck
# 23.11.2017 ob 08:47
@DLeagueStar

Se strinjam s tabo, tole s prijavo s kartico je treba al spremenit, da je bl fleksibilno, po eni strani se pa lahko ukine. Ker prijave s kartico so najvecja traparija mozno. Ceprou pa razumem da v zabusantskih nebesih pa mors met neko kontrolo nad folkom, na zalost niso vsi tolk odrasli kt misljo da so
@twwwter
# 23.11.2017 ob 08:43
"...ko pa jim je (delavcem) uspelo zbrati financerje za svojo ponudbo, pa se je SDH odločil za prodajo poljski družbi Linetech holding"

kako značilno ...
F430
# 23.11.2017 ob 08:10
... tudi podatek, da je povprečna plača v podjetju 2.400 evrov, pri čemer nihče ne prejema minimalne plače....

Kdo komu tukaj laže!?!
Pojdite in vprašajte delavce koliko tam dobijo. Agencijski delavci dobijo minimalca + 1/12 regresa na mesec... vem kako je sem delal tam.
Adrijci se držijo zase in so vzvišeni ko k...
Odnosi so v p.... Že res da imajo mogoče licencirani mehaniki 2400, ampak bruto, ne neto...
Preden pa te iz agencije vzamejo v svoje vrste, se večina delavcev že premisli, ker nima smisla čakati toliko časa in poslušati prazne obljube... konkretno " čez pol leta te vzamamo iz agencije, potem greš takoj na šolanje...bla bla bla....Je pa tudi potrebno vedeti, da, če hoče firma narediti licenciranega mehanika, mora ta mehanik najprej 5 let delati na tem področju, da se lahko začne šolati. A kaj ko nihče ne zdrži 5 let v tej firmi.
Tujci naj lepo vržejo vodilni kader ven, in nastavijo svoje, potem pa bo mogoče šlo.
Se morajo pa tudi mehaniki zavedati, da ne bo več ležanja v kabinah in prtljažnih prostroih, ter čakanja da bo ura 15h...
pogled
# 23.11.2017 ob 08:09
DareT,

Pomembno je samo, da je dobiček. Se večji bi bil, če bi uvedli suznjelastnistvo. Se strinjaš?
amigo
# 23.11.2017 ob 08:04
Delavci so ob prodaji podjetja poskušali z delavskim prevzemom, a se je tedanje vodstvo SDH-ja odločilo za poljskega ponudnika, ki je ponudil za 10 odstotkov višjo

Poljaki so bili bolj radodarni do prodajalcev.
DareT
# 23.11.2017 ob 07:58
Novi lastniki - vendar takoj prvo leto dober dobiček, prej pa skoraj nič:
Prihodki 2014: EUR 18.660.242,00, dobiček: EUR 28.396,00
Prihodki 2015: EUR 24.438.218,00, dobiček: EUR 44.978,00
Prihodki 2016: EUR 23.787.287,00, dobiček: EUR 1.316.304,00
Sprememba lastništva 25.11.2015.
Knight Kant
# 23.11.2017 ob 11:31
Gorila

Se strinjaš, da res nima smisla?

Je pa zanimivo, da me o slabih straneh socializma na veliko šopajo mladci, ki socializma na osnovi lastnih izkušenj ne morejo objektivno interpretirati, ker so bili takrat še premladi ali še nerojeni, taki torej, ki so rojeni nekje po letu 1975. Po moji izkušnji gre običajno za potomce frustrirancev, ki se niti v socializmu niso prav dobro znašli in bi se seveda še veliko slabše obnesli v današnjih razmerah. Pa jim jezik ne da, da za svoje frustracije ne bi krivili takratnega "krivičnega" sistema in zato svoje nezadovoljstvo z vso ihto prenašajo na svoje potomce.
GORILA
# 23.11.2017 ob 11:15
@Knight Kant
Vidim, da sem 4 minute predolg pisal moj zadnji komentar.

...saj sva le oba neumna, da takim ravnozemeljskim amebam sploh karkoli razlagava!
Kekec99
# 23.11.2017 ob 15:22
Očitno bodo zaposleni kmalu dobili še pelenice, vse za zaslužek ki seveda ne ostane v Sloveniji.
šurda
# 23.11.2017 ob 13:12
" knedlček "
Ne delam pri Ljubljanski SNAGI že dolgo ne ! Imajo pa vodstveni
zelo dober odnos z podrejenimi, poleti ko je vroče dobiš vodo in
sadje !

Delam v privat firmi, kjer so odnosi vodilnih do nas fizikalcev le
malce boljši !
šurda
# 23.11.2017 ob 12:35
" knedkčk "
Za take jeb..tre ostaja samo ena lekcija, fizično delo, denimo
v SNAGI, kjer bi " vaša visokost " praznila kontenjerje ali pa
čistila WC.
Ti v svoje mladem življenju še nikoli nisi fizično delal !

Poljaki pa naj kar "spokajo kufre" in gredo domov med svoje.

Fizično je NEIZVEDLJIVO, da bi vsi do minute natančno
"štempljali" svoje kartice ! Kaj bi še bilo če bi zamujali !
@twwwter
# 23.11.2017 ob 08:51
modrijoza:
"Vodstvo je moralo urediti delovne razmere po najboljših močeh."

Podjetje, kjer je vodstvo na eni strani, delavci pa na drugi, nima nobene perspektive.

Delavci so v povprečju povsod isti. Vodstva seveda niso.
Knight Kant
# 23.11.2017 ob 12:19
Pisal sem o frustracijah staršev, ne o frustracijah njihovih potomcev.

V čem je življenje na socialistični Kubi za povprečneža slabše, kot je življenje povprečneža v kaitalistični Braziliji? Kje bi ti raje zbolel in potreboval zdravstveno oskrbo, na Kubi ali v ZDA? Morda si v zvezi s tem ogledaš film Sicko, ki med drugim primerja socialistični zdravstveni sistem na Kubi in strogo "kapitalistični" zdravstveni sistem v ZDA, kakršnega sicer na srečo ne poznamo nikjer v Evropi.

Sicer pa kapitalizem in socializem nista črna in bela škatla, v kateri bi razporejali države. Tako je Norveška, kjer socializma uradno ni bilo nikoli, danes mnogo bolj socialistična, kot je Slovenija. Plačujejo visoke davke iz katerih se financira javno porabo, državna naftna polja pa se v veliki meri izkoriščajo kot nekakšna družbena lastnina, od katere imajo preko solastništva državnih skladov nekaj vsi državljani,

Kapitalitem ima, podobno kot je imel tudi socializem, v različnih državah različno podobo. Zakaj je šlo Romunom (in jim gre še vedno boje), kot gre na primer ljudem v Bangladešu? Žal ne moremo zavrteti časa nazaj in na isti populaciji in pri enakih izhodiščnih pogojih preizkusiti, koliko bolje ali slabše bi se Balkan obnesel v pogojih kapitalizma. Dejstvo pa je, da je imela Slovenija v pogojih socializma močno gospodarstvo, ki je temeljilo na velikih in dobro delujočih gospodrskih sistemih v naši lasti in v veliki meri temelječih na lastnem znanju. Sedaj pa moramo iz davkov, ki jih plačujemo državi, podkupovati tuje velike gospodarske sisteme, da pri nas odpirajo svoje obrate in nam obljubljajo zaposlovanje v teh svojih obratih (npr, Magna).
Knight Kant
# 23.11.2017 ob 11:34
No, tokrat sem bil minuto hitrejši :)

Se pa očitno strinjava glede "mladosti" in "prepametnosti" (indoktrinacije).
Knight Kant
# 23.11.2017 ob 11:10
knedlck - 23.11.2017 ob 10:27
@gorila - zanimivo kako ljudje opravi s strani socializma govorijo da je fevdalizem nekej slabega.
Dobu si zemljo, placov za 10% davkov (koliko jih placas sedaj, in koliko si jih v socializmu?), pa 3 dni druzbeno koristnega dela. Katastrofa, res..
.
--------------

Z 10% imaš verjetno v mislih zgolj obvezne prispevke za duhovno oskrbo (in pranje možganov), imenovane tudi desetina.

V fevdalizmu zemlje niso dobili kmetje, ki so zemljo obdelovali, ampak fevdalni posestniki. Relacije med posestniki in kmeti so bile po evropi razične, tudi pri nas običajna "kolektivna pogodba" se je imenovala (s)polovinarstvo, po kateri je najemnik zemlje lastniku (fevdalcu, ki je "dobu" zemljo), oddajal polovico pridelka.

Za najem torej 50%, za obvezne prispevke za duhovno oskrbo nadaljnih 10%, pa do rednih in izrednih davkov sploh še nismo prišli ...
123pepe321
# 23.11.2017 ob 08:49
"Če sami ne znamo poskrbet za naša podjetja, bodo pa tujci."
Ne znamo ali ne smemo?...
KLIPAN
# 23.11.2017 ob 08:37
Super je ta desni kapitalizem, kakšen posluh za zaposlene, kakšni motivacijski prijemi......ma vrhunsko no.
gesan
# 23.11.2017 ob 08:24
pobrisan
# 23.11.2017 ob 07:46
V kateri resni firmi lahko delovno mesto zapustiš prosto po Prešernu?
...................................
V vsaki bi moralo bit tako, da ko delo opraviš kot se od tebe zahteva, lahko greš.
Zakaj bi bil tam tako dolgo kot tisti, ki so manj sposobni?

A ni problem kvaliteta in hitrost?
Aja, zglancano natančnauniformiranost in zbirokratizirana pamet, to je rešitev!

Itak!
Kazalo