Javni organi na prefinjen način podaljšujejo roke za plačila računov. Foto: BoBo
Javni organi na prefinjen način podaljšujejo roke za plačila računov. Foto: BoBo
Dolgov ne poravnava niti država

Obvezni pobot, uzakonjen marca lani, je razkril, da s plačili redno zamuja ministrstvo za obrambo, zaradi pomanjkanja denarja svojih obveznosti v zakonskem 30-dnevnem roku ni mogla poravnati tudi davčna uprava. Gospodarstveniki na to opozarjajo že dalj časa, zato smo dva podjetnika vprašali, kako plačilna nedisciplina vpliva na njuno poslovanje, je poročal TV Dnevnik.

Med neplačniki občine, državna podjetja ali organi ...
Matjažu Pečovniku
, ki s svojim podjetjem že 30 let sanira zahtevne gradbene objekte, poslovni partnerji dolgujejo poltretji milijon evrov, od tega 1,4 milijone evrov državna podjetja ali organi, s katerimi je v sodnih sporih. Med neplačniki so tudi občine. Na 11 tisoč evrov, ki mu jih dolguje občina Komenda, čaka že dva meseca, pa čeprav bi morale občine po zakonu plačevati v 30 dneh. Odpuščanju se ni mogel izogniti, je poročal Erik Blatnik.

"Mi smo zdaj v tej krizi zmanjševali zaposlenost, zmanjšali smo jo za 30 zaposlenih za nedoločen čas," je povedal Pečovnik, direktor podjetja Map Trade.

30-dnevni rok podaljšan na 120 dni
Granitu Petra Kosija vsak mesec dolgujejo devet milijonov evrov, toliko kot je Granit dolžan drugim poslovnim partnerjem. S plačili zamujajo tudi država in občine, čeprav to nerade priznajo. Javni organi namreč na prefinjen način podaljšujejo plačilne roke prek zakonskih 30 dni. Pokaže nam pogodbo z mariborsko univerzo, kjer piše, da mora Granit račune za gradnjo nove mariborske medicinske fakultete izdajati ne vsak mesec, temveč na tri mesece. To pa pomeni, če podjetje delo konča januarja, račun lahko izda šele konec marca. Tako si država kupi dodatnih 90 dni, in če k temu prištejemo še zakonskih 30 dni, ima država dejansko na voljo 120-dnevni plačilni rok. Kljub temu je Kosi podpisal pogodbo.

"V trenutku ko je bil javni razpis zunaj in ko smo se strinjali z razpisnimi pogoji, drugega koraka nazaj več ni bilo. To je sistem vzemi ali pusti," razlaga direktor Granita Kosi.

Da država zamuja s plačili, pa ugotavlja tudi zadnja anketa gospodarske zbornice, opravljena konec lanskega leta. Večina vprašanih v anketi trdi, da jim država in občine blago in storitve plačujejo med 31 in 120 dnevi, je sklenil Blatnik.

Dolgov ne poravnava niti država