Slovenija

Poudarki

  • Statistično gledano, se bo preskok v naslednjo etažo zgodil, pri uporabi negorljivih materialov, v 15 minutah
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 15 glasov Ocenite to novico!
vžigalica, ogenj
Prezračevalne fasade v Sloveniji morajo obvezno uporabljati negorljive materiale. Foto: Pixabay
false
Ogenj je povsem uničil Grenfell Tower. Foto: EPA
Fasada, pročelje hiše, obnova
Izolacijska fasada mora biti danes debela vsaj 15 centimetrov, kar v primeru gorljivih materialov in pomanjkljivega končnega sloja predstavlja še dodatno tveganje. Foto: BoBo

Dodaj v

Po požaru v Londonu - kako varni so slovenski bloki?

Požarna varnost večstanovanjskih stavb
15. junij 2017 ob 13:44,
zadnji poseg: 15. junij 2017 ob 17:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Težave starejših večstanovanjskih stavb pri nas so skupni hodniki brez ločenih požarnih stopnišč, ki lahko v morebitnem požaru postanejo popolnoma neprehodni.

Novogradnje v Sloveniji morajo imeti v projektni dokumentaciji tudi študijo požarne varnosti, ki jo mora izdelati odgovorni projektant požarne varnosti. To določilo je prišlo v zakonodajo šele pred približno 20 leti, pred tem pa je bilo treba narediti elaborat varstva pred požarom, ki ga je lahko pripravil skoraj kdor koli, pri čemer pa je bila vprašljiva tudi usklajenost projekta, je za MMC pojasnil strokovnjak za požarno varnost z Zavoda za gradbeništvo, Milan Hajdukovič.


V londonskem požaru je prišlo po njegovih besedah do nepravilne uporabe gradbenih materialov za toplotno izolacijo stavbe. Grenfell Tower je namreč imel prezračevalno fasado, pri kateri je na zunanje zdove stavbe vgrajena toplotna izolacija, ki je pred vremenskimi vplivi zaščitena s fasadno oblogo, med njima pa je okoli štiri centimetre zračnega sloja, ki je namenjen odvajanju vodne pare, ki v zimskem obdobju prehaja iz notranjosti stavbe navzven.

"Ta objekt v Londonu zagotovo ni bil narejen po predpisih. S prenovo pa so stanje požarne varnosti, nad katero so se prebivalci že več let pritoževali, še poslabšali. Sistem javljanja požara bi morda omogočil, da bi se ljudje prej zbudili in pobegnili, a je bilo tako ali tako prepozno. V stavbi je bilo namreč samo eno stopnišče, po katerem so gasilci s cevmi šli navzgor, stanovalci pa bežali navzdol, pri čemer je prišlo do zmešnjave. In če imaš prezračevalno fasado, kar se je tukaj lepo videlo, z gorljivim materialom, je vse, kar narediš, prepozno. Cela hiša bo zgorela, ker se ogenj širi znotraj tega prezračevanega prostora, ki ga ne moreš pogasiti. Ogenj se zato razširi v vsa stanovanja nad začetnim požarom. Poleg gorljive izolacije pa so bile zunanje obloge narejene iz tankih 'sendvič' panelov. To je okoli pet milimetrov debela plošča, ki ima na obeh straneh približno pol milimetra debelo alumnijasto pločevino, vmes pa je plastično polnilo z mineralnimi dodatki," je osvetlil, kaj se je dogajalo pri londonskem požaru.

Malo jih da denar za drago kameno volno
V primerih prezračevalne fasade se po naših smernicah o požarni varnosti, ki jo je pripravilo Slovensko združenje za požarno varnost, ne sme uporabljati gorljivih izolacijskih materialov. Negorljivi sta steklena in kamena volna, keramične se zaradi visoke cene ne uporablja, pri čemer je kamena boljša, saj se uporablja tudi za izvedbo požarno odporne fasade, je razložil. "Pri nas takšne prezračevalne fasade torej ne sme biti, a ne pravim, da je kdo kdaj ni naredil," je pristavil.

Poleg tega je v Sloveniji za stavbe, višje od 22 metrov (do te višine lahko gasilci pridejo prek zunanjega dostopa), že v osnovi prepovedana uporaba gorljivih izolacijskih materialov, kot sta polistiren (stiropor) in poliuretan, ki sta normalno gorljiva. Podoben standard, je dejal Hajdukovič, velja tudi v Veliki Britaniji. Za stavbe, nižje od 22 metrov, ta predpis ni obvezen, pri čemer Hajdukovič ugotavlja, da je verjetno zelo malo tistih, ki so pri izolaciji takšnih stavb uporabili kameno volno, saj je dražja kot polistiren.

Opomnil je, da so hkrati izolacijski sloji danes debeli med 15 in 20 centimetri, medtem ko so bili včasih debeli le okoli pet centimetrov, zaradi česar je zdaj požarna obtežba še večja in zaradi česar je zaključni omet treba delati toliko natančneje. Dobro izdelan končni sloj namreč preprečuje, da bi se izolacijski material, če je ta vnetljiv, vnel in s tem, da bi se požar širil po celotni fasadi. "Kočljivo vprašanje je tudi, ali je prav, da se lahko izvaja sanacija fasade s polistirenom, govorim o tistih pod 22 metri, medtem ko so v stavbi še vedno ljudje in preden se nanese končni sloj," je opozoril.

Najbolj nevaren bi bil dim
Čeprav je v Sloveniji kar precej stavb, ki za toplotno izolacijo uporabljajo polistiren, pa po besedah Hajdukoviča, potem ko je narejen končni sloj, niso kaj bolj dodatno požarno ogrožene. "Težko verjetno je, da bi se ogenj zaradi tega razširil še v zgornjo etažo, če je celoten toplotno-izolacijski sistem pravilno narejen.. Tja se bo razširil tako ali tako, kar je bolj odvisno od velikosti okna, požarne obtežbe in zunanjih pogojev. Statistično gledano, se bo ta preskok v naslednjo etažo zgodil, pri uporabi negorljivih materialov, v 15 minutah," je pojasnil.

Zunanji ovoji večstanovanjskih stavb po Sloveniji torej niso toliko problematični, čeprav bi bil pri nekaterih stavbah čas preskoka krajši od 15 minut. Večje težave bi se lahko zgodile pri evakuaciji, saj večina starejših stavb nima ločenih zaprtih stopnišč. Običajno je zgolj skupno stopnišče, morda imajo še ločen požarni izhod, do katerega pa vodi skupno stopnišče. Zaradi tega bi ob požaru dim zapolnil glavni hodnik (kako hitro bi se to zgodilo, je odvisno od več dejavnikov), in ko bi se to zgodilo, bi bil izhod za stanovalce praktično nemogoč, je še sklenil Hajdukovič.

Andrej Čebokli
Prijavi napako
Komentarji
Modrijan6
# 15.06.2017 ob 14:09
Jaz že živim v takem starejšem bloku v Ljubljani, letnik 1966. In točno to, kar avtor tega zapisa zapiše v zadnjem odstavku drži za naš blok:"Večje težave bi se lahko zgodile pri evakuaciji, saj večina starejših stavb nima ločenih zaprtih stopnišč, zgolj skupno stopnišče, ali pa imajo ločen požarni izhod, do katerega pa vodi skupno stopnišče. Zaradi tega bi ob požaru dim zapolnil glavni hodnik (kako hitro bi se to zgodilo, je odvisno od več dejavnikov) in ko bi se to zgodilo, bi bil izhod za stanovalce praktično nemogoč..Ne upam si predstvaljati, če bi do česa prišlo, kako bi se človek lahko rešil, ostal bi lahko samo v stanovanju in čakal na najhujše. Včasih se sprašujem kakšni predpisi s podorčja gradenj blokov so v 60.letih veljali za Ljubljano, da niti ne govorimo, kako so ti bloki slabo izolirani, v mislih imam stene, ko slišiš pogovore sosedov - kot bi bilo stene iz lepenke, v starih blokih ni liftov, a to je že druga debata.....Anomalij s tega podorčja je še in še.....,včasih se tega premalo zavedamo, kar je zelo žalostno, mar ne.
LasitusXVI
# 15.06.2017 ob 15:24
Pri požarni in protipotresni varnosti ne bi smelo biti nobenih kompromisov. Nedopustno je, da ljudje umirajo zaradi pomanjkljivih predpisov, šalabajzerskih izvajalcev in slabega nadzora.
Calendula
# 15.06.2017 ob 15:55
Res ima v večjih mestih malo stolpnic posebne požarne stopnice.

Je pa to prilika, da se stanovalci zamislijo in vprašajo, če so stopnišča in skupni hodniki pravi prostor za odlaganje krame, shranjevanje koles, vozičkov, postavljanje omar ... ipd. Ko bo zagorelo in, ko zmanjka elektrike se boste v dimu kobacali preko vsega kar je naloženo. Verjetno ne prav dolgo. Ali vas bo zadušil dim ali pa boste zgoreli.
izo
# 15.06.2017 ob 14:21
PRi nas pa... gradnja v oblakih, na nedostopnih mestih........... ko pa pride do požara..pa ves bes in gnev spravljate na gasilce.

kdo se je kje spravljal na gasilce, mislim da so med narodom čisto dobro sprejeti? tudi glede nadzora pri gradnji se ne strinjam, so požarni inšpektorji kar konrktno pikolovski glede vsega in uporbna dovoljenja idp tudi ne dobiš kr tako ne lepe oči, tako da manj posploševanja prosim pri teh rečeh.
druga stvar pa je zakonska ureditev gasiltva ipd pri nas, pa če gremo malo na širši glede gradnje pa tudi sam urbanizem ipd, oz bolje rečeno manjko le-tega, kjer se šerifom (in koorporacijam) dovoli praktično vse, potem pa zakaj tako blizo naselij in ne vem kaj (ko je seveda kaj narobe, ko pa kao pridejo investicije, pa so spet vse inciative ipd sama navlaka).

bo treba malo bolj po pameti začet izjave dajat in predvsem včasih tudi kaj poslušat in videt prej.
Luke
# 15.06.2017 ob 18:17
Dober članek, pohvalno! Sicer malo izven tem ampak naj dodam še, da je stolpnica v Londonu gorela 24 ur pa se ni sesedla, medtem ko se je stolpnica wtcja v New Yorku sesedla že po slabih dveh urah. Mogoče pa je bila zgrajena iz mavčno-kartonastih plošč + plastična izolacija?
Ljudstvo
# 15.06.2017 ob 15:25
hehet: Centralizem v kombinaciji s požrešnostjo je tisto, zaradi česar se gradi take stolpnice. Vsi bi radi bili v velikih mestih, ker imajo tam vse dostopno. V velikih mestih so službe, nakupovalna središča, zdravstvene ustanove, zabava... In vse to hočejo imeti po dostopnih cenah, kar pa s hišami nebi bilo mogoče doseči, ker je zemlja v gosto naseljenih krajih zelo iskana in zato draga. Povsod pa se najdejo tudi pogoltneži, ki bi radi čimveč na kupu pozidali za masten zaslužek, pa če tudi zaradi tega trpi varnost. Taki pogoltneži so tudi enormno zaslužili z montažo plastičnih panelov, zaradi katerih se je požar v Grenfell-ovi stolpnici tako hitro razširil.
Neikius
# 15.06.2017 ob 15:10
@hehet: Socializem načeloma ni gradil hudo visokih stolpnic. Kapitalizem gradi precej višje. Gre pa neglede na sistem za ekonomijo gradnje.

Kolikor vem pri nas ni grozno visokih blokov (nekje med 15 in 20 nadstropij je kar maksimum), tale stolpnica je bila višja. Vprašanje je pa ta nova izolacija. Prej je itak ni bilo in ni bil problem, zdej ko je pa se dela nova izolacija povsod pa vprašanje kaj in kako.
visoki
# 15.06.2017 ob 15:01
ja mi imamo pa res veliko nebotičnikov iz 60 let
pikam_dopust
# 15.06.2017 ob 15:40
Povsod pa se najdejo tudi pogoltneži, ki bi radi čimveč na kupu pozidali za masten zaslužek, pa če tudi zaradi tega trpi varnost. Taki pogoltneži so tudi enormno zaslužili z montažo plastičnih panelov, zaradi katerih se je požar v Grenfell-ovi stolpnici tako hitro razširil

Kot si zelo prav povedal: POVSOD se najdejo takih pogoltneži. In ravno zato, ker so taki ljudje POVSOD, obstaja zakonodaja in inšpekcija - ki je dolžna to preverjati.

Kot smo se v Sloveniji prav v zadnjem mesecu že nekajkrat prepričali - pri nas imamo na papirju vse živo, nadzora pa nobenega. Ja, potem je pa že vseeno, če tisti papir imamo ali nimamo.
ajvard
# 16.06.2017 ob 01:20
nam manjka nek NNNP.

zakaj? 90 % ljudi ne pozna pomena posameznega opozorilnega znaka sirene.

90 % zaklonišč je zaklenjenih s strani začasnih uporabnikov. če je nujna takojšnja uporaba, so ti praktično neuporabni.

intervencijske poti so še vedno zapakirane...tu preprosto ne bi smelo biti popuščanja. kazni morajo biti astronomske (očitno). 90% ljudi računa, da se tudi danes ne bo nič zgodilo.

notranje adaptacije stanovanj so brez učinkovitega nadzora. podira se nosilne stene, zastekljuje se po mili volji...stopnišča so ponekod polna krame in služijo kot nek predvod v stanovanje, z omaro, ali pa pralnim strojem:-), pred vhodom.

ni je aplikacije, ki te reši, ko je zasedena intervencijska pot. če že, naj bo aplikacija opozarjanja/prijavljanja takšnih malomarnosti, ki ogrožajo sostanovalce.
luxmundi
# 16.06.2017 ob 01:14
Primerjave z WTC niso najbolj pametne. WTC je imel jekleno nosilno konstrukcijo, jeklo pa pri visokih temperaturah (in 700-800 stopinj je čisto zadosti) izgubi svojo trdnost in postane plastično. Porušitev je potem samo vprašanje časa, dovolj pa je, da popusti nosilec v enem nadstropju, in potem se sila samo potencira. Pri objektu v Londonu je šlo najbrž za armiranobetonsko zgradbo z nosilnim jedrom na sredini, ki ga požar ni preveč prizadel.

Glede požara pa ... stiropor se pri klasično izvedeni fasadi težko vname, saj je na eni strani fiksno pritrjen na objekt (na armiran beton, opeko itd), na drugi strani pa je prekrit s finalnim fasadnim nanosom. Tako da za enodružinske hiše je čisto ok izbira (skupaj s stirodurjem), za vse večje objekte pa je kar prav, da se uporablja negorljive variante.

Jeba nastane zaradi tega prezračevalnega sloja vmes. Takrat stiropor z lahkoto dobi za gorenje potrebni kisik, v tistem malem prostoru vmes pa nastane vlek (termika). Cela zgradba je tako rekoč v hipu v plamenih. Res se čudim, kako je šla takšna prenova skozi, definitivno ogromna napaka. Nekdo bo za to odgovarjal ...
nonparel
# 15.06.2017 ob 18:07
Te energetske prenove stavb (izolacija) pri nas so itak en velik nateg, od zunaj se stavba prenovi, odznotraj pa ostane vse gnilo (vodovodna instalacija, električna napeljava itd.)
In ljudje mislijo, da imajo zdaj blok zrihtan tipi-topi.
hexen
# 15.06.2017 ob 16:15
Saj bloki so precej nizke gradnje, praviloma ne več kot 5 nadstropij in bi bilo možno ljudi reševati z lestvijo, dvigalom, nenazadnje tudi ponjavami?
oziris.va
# 15.06.2017 ob 15:54
Smešno. A zdaj razmišljate o tem? Sicer pa, a ne gre javni sektor na dopust?
ksenak2
# 16.06.2017 ob 09:38
neke požarne lojtrice bi bile nujne na vseh straneh bloka, in požarne vaje. V našem 10 nadstropnem bloku imamo v vsakem nadstropju hidrant in gasilne aparate, amapk tega nihče od nas tega ne zna uporabljat.
Petar Karamazov
# 15.06.2017 ob 23:10
Stolpnice same po sebi niso problematične, saj lahko živ zgoriš tudi v pritlični hiši. Stolpnice so super zadeva in nimajo nobene neposredne zveze s kapitalistično požrešnostjo, saj jih je za svoje vzel tudi socialistični sistem. Gre za to, da na nekaj kvadratnih metrov spraviš čimveč stanovanj in pri tem preprečiš neomejeno širjenje mest. Če ne bi bilo stolpnic, bi naredili še dosti več ekološke škode, saj bi se mesta razširila v neznano.
firtoh
# 15.06.2017 ob 21:10
V Celju 99% blokov pri energetski prenovi oblečejo v stiropor oz stirodur
Lluka
# 15.06.2017 ob 14:01
No ja.............. zanimivo predvsem to, da v drugih deželah imajo pri gradnji stavb ali tovarn ali skladišč, VEDNO besedo tudi GASILCI. In na koncu da tudi gasilski-požarni inšpektor ZELENO luč. Dokler pa ni požarno urejeno tipi top..... ima investitor RDEČO LUČ. PRi nas pa... gradnja v oblakih, na nedostopnih mestih........... ko pa pride do požara..pa ves bes in gnev spravljate na gasilce.
politik kritik
# 15.06.2017 ob 14:01
Prezračevane fasade bi lahko kar prepovedali. Kolikor mi je znano pripomore k slabši izolativnosti, poleg tega je očitno še bistveno bolj požarno ogrožena.
kapljač
# 15.06.2017 ob 14:00
Odlično! Tema ,ki bi državljanom še kako koristila . Pozivam se politične stranke , ki svoje člane spodbujajo , da jih spletnih medijih propagirajo, i. Teh je tu in drugod večina, da se udeležijo podobnih tem kot je ta in materijo varnosti , umika iz objektov v času požara, predvsem pa uporabo primernih materialov za gradnjo , renovoranje , obdelajo kar se da natančno. ( Se bojim , da bo malo komentatorjev , ker politične vodje zanima vse drugo samo blagostanje državljanov in države ne)
galoper
# 16.06.2017 ob 09:56
Pred nekaj leti je varnostni inženir razlagal, da je že razdalja med objekti bistvena za varnost. Ta naj bi znašala dve snci najvišje točke objekta. Drugi strokovnjak me je opozoril, da pri gradnji in izolacijah stavb niso povsod uporabljeni načrtovani materijali.
kapljač
# 15.06.2017 ob 23:15
"Da je v temi govora o Cerarja ali Pahorju ,bi desni komentatorji navalili ,"da bi hodili drug po drugem".
Kot sem že dejal ,politike varnost in sugurnost državljanov sploh ne zanima. Iščejo samo tiste teme, kjer lahko delajo cirkus in "lušijo bučnice"
sejnik
# 15.06.2017 ob 22:35
Ja WTC je gotovo imel podobno tehnologijo gradnje kot ta stolpnica, vnel se je pa tudi zaradi enega štedilnika.
pikam_dopust
# 15.06.2017 ob 15:19
ne sme biti.... a ne pravim, da je kdo ni kdaj naredil... je prepovedano....

Blablablabla.
Kot vedno smo odlični pri papirnemu besedičenju (kaj je dovoljeno, kaj prepovedano, kaj mora biti....), v praksi pa seveda tega nihče ne preverja in zato je to povsod po blokih (seveda z državnim denarjem).
kotzi
# 15.06.2017 ob 15:00
sami strokovnjaki na kupu...
izo
# 15.06.2017 ob 13:52
Prezračevalne fasade v Sloveniji morajo obvezno uporabljati negorljive materiale.

tudi kontaktne v določenih pogojih.
Binder Dandet
# 16.06.2017 ob 13:49
@kromo-son:
Iz clanka

"Grenfell Tower je namreč imel prezračevalno fasado, pri kateri je na zunanje zdove stavbe vgrajena toplotna izolacija, ki je pred vremenskimi vplivi zaščitena s fasadno oblogo, med njima pa je okoli štiri centimetre zračnega sloja, ki je namenjen odvajanju vodne pare, ki v zimskem obdobju prehaja iz notranjosti stavbe navzven. "
tsinamuh0
# 16.06.2017 ob 12:02
Aja, še to, cigareti so tudi vodilni vzrok požarov in smrti v požarih. Tudi tega ne napišete nikoli. Zakaj je to tak tabu? Še nikoli nisem prebral članka, ki bi napisal ta vzrok požara. Zanimivo je tudi, da številna podjetja, ki so prepovedala kajenje na celotni površini proizvodnje (npr. Krka), nimajo več požarov, več kot 10 let. Zelo podobni Lek pa je še imel požare...

Ja, dajmo rajši jadikovat o požaru v VB, o potresu na Javi, o lakoti v Etiopiji, ne se ukvarjat z resničnimi problemi v Sloveniji... to nam res veliko pomaga.
tsinamuh0
# 16.06.2017 ob 11:57
Seveda je najbolj nevaren dim, kakšna novica. Ni potrebno odkrivat tople vode.
Zato bi morali že zdavnaj - v 20. stoletju pustiti cigarete, nasmrtonosnejši izdelek v zgodovini človeštva. (S tem se pa novinarji na MMC ne ukvarjajo, kdo bi vedel, zakaj.)
Ustvarjajo namreč dim s 4000 strupi, med njimi več kot 70 dokazanih kancerogenov - in vse to dobite direktno tja, kjer je najslabše- vsako uro Lafarge direktno v vaših pljučih.
In potem se še najdejo primerki, ki to zlonamerno trdo drogo, ki se prodaja izključno zaradi nikotina in patološkega pohlepa par posameznikov - zagovarjajo kot ''svobodo''.
Petar Karamazov
# 15.06.2017 ob 22:22
Sem se pa tudi jaz zadnjič peljal mimo ene stolpnice iz 70. let v Celju, kateri prenavljajo fasado in skoraj prepričan sem, da je nova izolacija iz stiroporja. Je pa res, da naredijo eno celo steno in jo takoj zamažejo dol s končnim ometom, tako, da ni več nevarna za požar.
kromo-som
# 16.06.2017 ob 09:15
Prezračevalne fasade v Sloveniji morajo obvezno uporabljati negorljive materiale.

Potem živim v kakem vzporednem vesolju v Ljubljani. Na svoje oči sem videl oblaganje fasad s stiroporjem, ki gori kot smodnik.
(mimogrede: kaj so to prezračevalne fasade?)
izo
# 15.06.2017 ob 14:27
Multipor sistem je še boljši kot volna.

zdaleč od tega, je samo dodelan siporeks, po domače povedano. je pa gelde požarno odposrnosti boljši (čperav kto že rečeno prej v teh debatah, pri stiroporju ipd so večji problem hlapi pri izgorevanju, kot kaj drugega)
Deep_G
# 15.06.2017 ob 14:21
Multipor sistem je še boljši kot volna. Ne vem pa, kakšna je cena.
kapljač
# 15.06.2017 ob 14:02
Pozivam vse politične stranke (poprava)
hehet
# 15.06.2017 ob 15:24
@Neikius: aja seveda, socialistični bloki so simbol kapitalizma hahaha, dobra!
hehet
# 15.06.2017 ob 14:32
Nobena stanovanjska zgradba ne bi smela biti višja od 20-30 metrov.
Stolpnice služijo maksimalni napolnitvi na račun minimalne varnosti in dobrega počutja stanovalcev, in so neverjetno nehumane.

Jaz bi jih porušil in nadomestil s trinadstropnimi večstanovanjskimi zgradbami, ki bi postale osnovna oblika neprofitnih stanovanj, tudi ta pa ne bi smela postati stalnica, ker gre za primarno obliko revščine v t.i. prvem svetu, tako da ko stanovanjski sklad nenadoma noče več dovoliti odkupa stanovanj, je to nekako prvi indikator, da vas država želi spravit na kant za vsako ceno.

V vsakem primeru pa stolpnice sodijo v določen nehuman totalitarni sistem iz preteklosti, in so koristne samo kot nekakšna priča o tem kako nečloveški in okruten je socializem.
Kazalo