Jedrsko gorivo bo shranjeno v posebnih zabojnikih. Foto: EPA
Jedrsko gorivo bo shranjeno v posebnih zabojnikih. Foto: EPA
Bomo na odlagališče jedrskih odpadkov čakali še leta?
Tranzit jedrskih odpadkov po slovenskih cestah

Prevoz izrabljenega jedrskega goriva in manjše količine plutonija je napovedan za letošnjo jesen, kdaj natančno bo to, pristojni ne izdajo. Direktor Uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar pojasnjuje, da je skrivnost ura prevoza "in pa način, kako se bo to vozilo, da ne bi komu prišlo na misel, da bi se tega prevoza lotil".

Konvoj bo najverjetneje potoval po cestah med raziskovalnim reaktorjem na Dunaju in Luko Koper, nato z ladjo v ZDA, kjer naj bi ga primerno shranili. Jedrsko gorivo, v tem primeru gre za trdno snov, bo shranjeno v posebnih zabojnikih, ki ne prepuščajo sevanja in zdržijo ekstremne obremenitve, razen če bi vanje posegali z orožjem.

Osnovni namen odvoza goriva naj bi bilo dolgoročno preprečevanje možnosti širjenja jedrskega orožja, ki bi ga lahko izdelali iz teh snovi. Zato bo ob prevozu poskrbljeno tudi za fizično varovanje s policijskim spremstvom. "Teh snovi je toliko, da bo to verjetno šlo na en tovornjak, ki bo nekako zaščiten. To verjetno ne bo konvoj, ki bi ustavil promet," še pravi Stritar.

Prevozu in uporabi jedrskih snovi pa mnogi nasprotujejo. Tomislav Tkalec iz Focusa, društva za sonaraven razvoj, opozarja: "Problematika je zelo široka. Od začetka rudarjenja urana do konca odlaganja odpadkov se v tem ciklu marsikaj dogaja, česar mi sploh ne vemo. Predvsem pa je treba problematizirati, da javnost nima vpogleda v vse to."

Stroške prevoza in varovanja bo Slovenija dobila povrnjene. Stritar ne ve, kdo jih bo povrnil, ali Avstrija, ali ZDA, ali pa podjetje, ki prevoz organizira: "Tega niti ne vemo. Domnevam, da država Avstrija."

Američani naj bi izbrali Slovenijo zaradi dobrih izkušenj s podobnimi prevozi v preteklosti, ki da jih Italijani nimajo oziroma se s tem ne želijo ukvarjati. Na Upravi za jedrsko varnost pa zanikajo, da naj bi bil glavni razlog slovenska popustljivost in sprejemanje morebitnih nevarnosti.

Maja Nemec, TV Slovenija

Bomo na odlagališče jedrskih odpadkov čakali še leta?
Tranzit jedrskih odpadkov po slovenskih cestah