Več tisoč občanov že več let čaka na odgovor, ali bodo kmetijskim zemljiščem lahko spremenili namembnost. Foto: Občina Izola
Več tisoč občanov že več let čaka na odgovor, ali bodo kmetijskim zemljiščem lahko spremenili namembnost. Foto: Občina Izola

V slovenski Istri še ni občinskih prostorskih načrtov, zato več tisoč občanov že leta čaka na odgovore na vloge za spremembe namembnosti zemljišč. Občina Izola je že večkrat opozorila, da predolgo čaka na soglasja državnih organov. V prihodnjih mesecih naj bi izpeljala prvo od dveh javnih razgrnitev. Med sprejemanjem OPN-ja so občani vložili 70 vlog za gradnjo na kmetijskih zemljiščih, o katerih na občini še niso odločili.

Prostorski načrt že več let snujejo tudi v koprski občini. Predstojnik urada za okolje in prostor Georgi Bangiev pravi, da so zdaj v sklepni fazi priprave strateškega dela: "Za strateški del smo nekako dobili smernice. Zdaj pripravljamo dokument za razgrnitev. Mislim, da ga bomo v prihodnjih mesecih lahko razgrnili. Takoj po pridobitvi vseh mnenj, pripomb javnosti oziroma vseh subjektov, ki so v to vključeni - nosilcev urejanja javnega prostora, pa bomo začeli izvajati vse dejavnosti za pripravo osnutka izvedbenega dela."

Več tisoč občanov že več let čaka na odgovor, ali bodo kmetijskim zemljiščem lahko spremenili namembnost: "Vedeti moramo, da tukaj več kot 30 nosilcev urejanja javnega prostora podaja svoja mnenja. Za vsako parcelo se moramo v izvedbenem delu opredeliti in ugotoviti, ali so spremembe v skladu s smernicami posameznih nosilcev urejanja javnega prostora. To pomeni, da je delo zelo zahtevno, tako strokovno kot časovno. Mi bomo po sprejemu strategije to začeli intenzivno delati. Poskušali bomo čim prej pripraviti ta dokument in ga dati nosilcem urejanja javnega prostora v obravnavo," je razložil Bangiev.

Razgrnitev strateškega dela v koprski občini napovedujejo v prihodnjih mesecih. V sklepu o pripravi občinskega prostorskega načrta iz leta 2007 sicer piše, da bo občinski svet sprejel OPN leta 2009.