"Oddaja Pogledi Slovenije je bila na sporedu tri leta. Pogodba z ustvarjalcema se je iztekla v juniju 2013. RTV Slovenija je v času veljavnosti pogodbe spoštovala vsa njena določila in poplačala vse obveznosti, ki so iz nje izhajale," pojasnjue direktor TV Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Traven in Uroš Slak
"Ne gre za najini usodi, midva se bova znašla. Gre za to, da kar se je zgodilo nama, se lahko zgodi komur koli v naših novinarskih vrstah," sta prepričana Traven in Slak. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Traven in Uroš Slak
Traven je poudaril, da se mu takšna zgodba ponavlja že tretjič. "Osivel sem od odkrivanja gospodarskega kriminala," je dodal. Foto: BoBo

"Z vodstvom RTV Slovenije smo se sredi junija dogovorili, da bo oddaja Pogledi Slovenije jeseni ostala na programu do konca decembra. Prišli smo do kompromisa, s kolegom Travnom sva se odpovedala julijskemu honorarju in nagradi, pristala sva, da bova sama prispevala 20 odstotkov k morebitnim pravnomočnim odškodninskim tožbam. Toda po zadnji oddaji o Mercatorju se je zgodil preobrat, saj je direktor televizije Janez Lombergar odstopil od dogovora," je zbranim novinarjem pred stavbo RTV Slovenija povedal voditelj oddaje Pogledi Slovenije Uroš Slak.

Prepričan je, da gre za politično odločitev, saj so v zadnji oddaji razkrili sestanek predsednice vlade Alenke Bratušek o prodaji Mercatorja, pa tudi delovanje kupca Mercatorja - hrvaškega tajkuna Ivice Todorića -, ki bo po prevzemu lahko slovenskim medijem postavljal pogoje, češ če boste o meni slabo poročali, v vašem mediju ne bom oglaševal.

Jeseni ob četrtkih prenovljena Tarča
Direktor Televizije Slovenija Janez Lombergar zanika kakršne koli politične odločitve. Ker se je pogodba z ustvarjalcema oddaje iztekla v juniju, je vodstvo Televizije Slovenija pri pripravi Programsko-poslovnega načrta za leto 2013 predvidelo, da se oddaja jeseni ne nadaljuje, ampak da je od septembra 2013 v tem terminu na sporedu nova oddaja, ki jo bodo pripravljali novinarji, zaposleni na RTV Slovenija.

"Res pa je, da je v eni od fazi pri sočasni pripravi izhodišč za program v letu 2014 ter zaradi težav pri postavljanju nove oddaje prišlo do pogovorov o možnosti nadaljevanja oddaje Pogledi Slovenije do konca leta 2013 ter o možnosti podaljšanja pogodbe z ustvarjalcema oddaje Pogledi Slovenije. Kot direktor TV Slovenija sem se po tehtnem premisleku odločil, da bom vztrajal pri realizaciji sprejetega PPN 2013, kar pomeni pri vzpostavitvi načrtovane nove oddaje," pojasnjuje Lombergar.

Tako naj bi v terminu Pogledov Slovenije jeseni zaživela prenovljena oddaja Tarča, ki temelji na raziskovalnem novinarstvu in studijski polemiki.

Pismo programskim svetnikom
Slak in soavtor oddaje Bojan Traven pa sta se s pismom obrnila tudi na člane programskega sveta, ki jih prosita, naj podprejo obstoj njune oddaje, "ker je nacionalna televizija s sistemom financiranja prek RTV-prispevka zadnji branik pred vplivom politike in kapitala na svobodno novinarstvo in razkrivanje kapitalskih in političnih povezav, ki so Slovenijo pahnile v tako težak položaj, v katerem smo".

Oddaja takšnega formata je potrebna
Oglasili so se tudi v Aktivu novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenije. Sprašujejo se, ali navedbe o ukinjanju zaradi pritiskov različnih političnih in drugih interesnih skupin držijo. Če da, jim odločno nasprotujejo.

Menijo, da je oddaja formata, ki ga ponujajo Pogledi Slovenije, v programih nacionalne televizije potrebna. "Osvetli obravnavane tematike z drugih zornih kotov in doda dimenzijo širše razprave, ki je dnevnoinformativne oddaje gledalcem ne morejo celovito ponuditi. Informativni program TVS bi moral širiti vsebine preiskovalnega novinarstva in v vodenje tovrstnih žanrskih oddaj vključiti več svojih novinarjev, ne pa, da take oddaje ukinja, poljubno nadomešča ali daje v privatni zakup," so zapisali.

Poteze vodstva RTV-ja zmotile tudi stanovski združenji
Navedbe ustvarjalcev Pogledov Slovenije, da vodstvo RTV Slovenija oddajo ukinja zaradi pritiskov politike in kapitalskih centrov moči, pa so po mnenju Društva novinarjev Slovenije skrb vzbujajoče in jih je treba razčistiti. Zahtevajo, da vodstvo RTV Slovenija javnosti ter Slaku in Travnu pojasni razloge za sprejeto odločitev.

Ukinitev oddaje, ki je "odkrila marsikaj, kar aktualni vladi ni pogodu", je tudi po mnenju predsednika Združenja novinarjev in publicistov Tina Mamića gotovo povezana z "določenimi strici iz ozadja, ki imajo tudi velik vpliv na slovensko vlado". Da ima politična levica velike apetite na RTV-ju že precej let, je po njegovih besedah zelo jasno. Poudaril je še, naj vodstvo RTV-ja svoje obtožbe proti Slaku in Travnu tudi dokaže.