Vsi podatki o vseh nepremičninah so od zdaj brezplačno dostopni na spletu. Foto: MMC RTV SLO
Vsi podatki o vseh nepremičninah so od zdaj brezplačno dostopni na spletu. Foto: MMC RTV SLO
Poleg podatkov o vseh parcelah si je te mogoče ogledati tudi na zemljevidu. Foto: Geodetska uprava
Na zemljevidu Slovenije (tukaj približan na Ljubljano) so izračunane tipične cene določenih nepremičnin (tukaj so izbrana stanovanja). Kliknite na sliko za povečavo. Foto: Geodetska uprava
Izračunajte si vrednost svoje nepremičnine

Na dveh prenovljenih portalih so zbrani podatki, pridobljeni iz zemljiške knjige, katastra stavb in popisa registra nepremičnin, skupaj pa je obdelanih okoli 6,5 milijona nepremičnin, ki jih ima v lasti 1,2 milijona različnih lastnikov (tako pravne kot fizične osebe). Osnovni portal e-prostor je dosegljiv tukaj.

V javnem vpogledu v nepremičnine je mogoče iskati določene enote prek naslova, podatkov o stavbi oziroma naslovu in številki stanovanja ali poslovnega prostora. Ob izbrani nepremičnini oziroma parceli si je nato mogoče ogledati vse pomembnejše podatke od površine, leta izdelave, materiala konstrukcije do različnih priključkov in na koncu tudi lastnika, če je ta vpisan v zemljiško knjigo in zato javen. Vrednost nepremičnini še ni dodana, saj bo vpisana šele naslednje leto. Poleg tega je mogoč tudi prikaz vseh nepremičnin na zemljevidu.

V zbirki vrednotenja nepremičnin pa so izračunane vrednosti tipičnih nepremičnin glede na izbrano enoto. Na portalu tako najprej izberemo enega izmed 21 tipov (stanovanja, hiše, garaže, lokali, industrija itd.), zatem pa se zemljevid Slovenije obarva glede na različne vrednosti v določeni manjši geografski enoti.

Zemljevid s tipičnimi vrednostmi izbranega tipa nepremičnin
Zemljevid lahko nato poljubno tudi približujemo in si natančno ogledujemo manjše enote. Kot rečeno, gre za tipične vrednosti določenih nepremičnin - tipično stanovanje v Sloveniji je tako veliko 50 kvadratnih metrov, zgrajeno med letoma 1975 in 1984, najdemo ga nekje do 4. nadstropja v stanovanjski hiši, v kateri je med 6 in 20 stanovanj. Vrednost takšnega stanovanja je potem prikazana za vsako enoto posebej. Enako velja tudi za preostale tipe nepremičnin. Vse novogradnje se bodo v model avtomatsko vključile.

Trenutno preračunane vrednosti glede na 1. januar
Trenutno stanje je preračunano glede na 1. januar 2010, upoštevani pa so vsi podatki o prodaji. Priložena so tudi vsa navodila, s katerimi si lahko vsakdo izračuna vrednost določene nepremičnine glede na številne parametre.

Vsak lastnik bo lahko spreminjal določene podatke
Vsi lastniki bodo avgusta prejeli brošuro, jeseni pa se bo začelo obveščanje o podani vrednosti nepremičnin, preračunani glede na 1. julij. Po izračunani vrednosti bodo lahko podali tudi pripombe glede na velikost nepremičnine (če ta še ni vpisana v zemljiški knjigi), saj bo vsak lastnik prejel posebno šifro, s katero bo (skupaj z vpisanim EMŠEM) dostopal do portala in lahko spreminjal tiste podatke, ki so bili zbrani s popisom. Podatki bodo spremenjeni v roku 48 ur, pripombe pa bodo zbirali dva meseca.

Večje število lastnikov se bo lahko odločilo podati zahtevo po spremembi meje lokacije, ki vpliva na povprečno vrednosti. Kot so opozorili, vrednost ni cena na trgu, saj lahko vsakdo še vedno proda svoje stanovanje za večjo vrednost, kot je zapisana v tej bazi. Ključna pri tem je zagotavljanje transparentnosti samih cen.

Baza podatkov bo pocenila in olajšala postopke
Baza podatkov je vključena že v šest različnih zakonov, prav tako pa bo tudi podlaga za določanje davka na nepremičnine, državne socialne subvencije, banke bodo lahko ocenjevale kreditna tveganja, uporabna pa bo tudi v sodnih sporih (npr. v nepremičninskih obravnavah). Pocenile se bodo tudi licitacije, saj cenilci ne bodo več potrebni.

Izračunajte si vrednost svoje nepremičnine