Na ministrstvu za pravosodje pričakujejo, da bodo višje takse spodbudile k racionalnejšemu sprožanju sodnih postopkov. Foto: BoBo
Na ministrstvu za pravosodje pričakujejo, da bodo višje takse spodbudile k racionalnejšemu sprožanju sodnih postopkov. Foto: BoBo

Nekatere takse bodo višje, povprečno za 10 odstotkov, nekatere pa se uvajajo na novo, na primer v individualnih delovnih sporih premoženjske narave. Sicer do srede še vedno trajajo sodne počitnice, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar.

Zvišujejo se predvsem takse za pravdni postopek, postopek v zakonskih sporih in sporih v razmerjih med starši in otroki. Višje so tudi takse v izvršilnih postopkih. Taksa za pisni predlog za izvršbo je tako po novem 55 evrov, ravno toliko tudi za ugovor na sklep o izvršbi. V zapuščinskem postopku v vrednosti zapuščine med 50 in 60 tisoč evri bomo po novem namesto 612 plačali 673 evrov, torej 61 evrov več.

Če ti je delodajalec dolžan, plačaj takso
Spet se uvajajo takse za individualne delovne spore. Če delavec toži delodajalca zaradi neizplačanega regresa, nadomestila za malico ali plače v znesku od 900 do 1.200 evrov, je taksa 84 evrov, če je tožbeni zahtevek na primer 10.000 evrov, pa je taksa 270 evrov.

Višje sodne takse so namenjene polnjenju proračuna. Nekateri opozarjajo, da bo zaradi tega pritisk na brezplačno pravno pomoč še večji in da bo veliko več tudi vlog za oprostitev plačila takse ali za obročno odplačevanje. Po zakonu so plačila takse oproščeni zgolj prejemniki socialne denarne pomoči, drugi lahko zaprosijo za odlog, delno oprostitev ali obročno odplačevanje.

Na ministrstvu za pravosodje so si sprva obetali osem milijonov novih prilivov letno, a se je med postopkom sprejemanja zakona znižala predlagana podražitev sodnih taks za izvršbe in zavarovanja, tako da ocenjujejo, da bo proračun letno bogatejši za 4,5 milijona evrov. Na ministrstvu obenem pričakujejo tudi, da bodo višje takse spodbudile k racionalnejšemu sprožanju sodnih postopkov.