Februarja, ko je bil prvi zakonski rok v letu za preučitev možnosti za zvišanje pokojnin, se je večina pokojnin povišala za 0,4 odstotka. Foto: BoBo
Februarja, ko je bil prvi zakonski rok v letu za preučitev možnosti za zvišanje pokojnin, se je večina pokojnin povišala za 0,4 odstotka. Foto: BoBo

Porast povprečne mesečne najnižje pokojninske osnove je že s februarsko uskladitvijo pokojnin presegla mejo, določeno v intervencijskem zakonu, je na seji Sveta pokojninskega zavoda opozoril Jože Kuhelj, namestnik generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) in dodal, da je bila rast povprečne mesečne najnižje pokojninske osnove tako letos za odstotek višja od mesečnega povprečja te osnove v lanskem letu.

Zato je svet sklenil, da se pokojnine v novembru, ko je drugi rok v letu za preučitev možnosti za uskladitev, ne morejo povišati.

Kuhelj je na seji sveta še opozoril, da so se tudi plače septembra v primerjavi z avgustom znižale, po intervencijskem zakonu za letos pa bi uskladitev, tudi če bi bila mogoča, lahko znašala le 25 odstotkov zakonsko določene. Poleg tega je bilo treba po njegovih besedah upoštevati še, da povprečni mesečni porast najnižje pokojninske osnove, veljavne v letošnjem letu, letos ne sme presegati 25 odstotkov rasti povprečne plače za letošnje leto v primerjavi z njenim povprečjem za lansko leto, kot je ocenjena z jesensko napovedjo gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in razvoj.

Plače so se septembra znižale
Plače pri pravnih osebah v Sloveniji so se po podatkih državnega statističnega urada septembra v primerjavi z avgustom znižale. Povprečna bruto plača je znašala 1506,87 evra, kar je nominalno 1,1 odstotka, realno pa 1,7 odstotka manj kot avgusta. Povprečna bruto plača je bila septembra nominalno za 1,4 odstotka višja, realno pa 0,7 odstotka nižja kot septembra lani.

Februarja pokojnine večinoma višje za 0,4 odstotka
Februarja, ko je bil prvi zakonski rok v letu za preučitev možnosti za zvišanje pokojnin, se je večina pokojnin povišala za 0,4 odstotka, manjši del, med drugim za tiste, ki so se upokojili po 1. januarju 2010, pa za odstotek. Upokojenci so prejeli tudi poračun od 1. januarja.