Februarja, ko je bil prvi zakonski rok v letu za preučitev možnosti za zvišanje pokojnin, se je večina pokojnin povišala za 0,4 odstotka. Foto: BoBo
Februarja, ko je bil prvi zakonski rok v letu za preučitev možnosti za zvišanje pokojnin, se je večina pokojnin povišala za 0,4 odstotka. Foto: BoBo

Možnost za novembrsko uskladitev pokojnin s plačami, ki so se septembra v primerjavi z avgustom znižale, bo svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje preučil 22. novembra.

Po intervencijskem zakonu o ukrepih za letošnje leto bi se pokojnine pri izplačilu za november lahko uskladile le za 25 odstotkov dosežene rasti povprečne plače za obdobje med januarjem in septembrom letos v primerjavi s povprečno plačo za lansko leto.

Do oktobra najnižja pokojninska osnova 550 evrov
Uskladitev bi lahko bila za največ toliko odstotkov, da povprečni mesečni porast najnižje pokojninske osnove, veljavne v letošnjem letu, po februarski in novembrski uskladitvi ne bi presegla 25 odstotkov rasti povprečne plače za letošnje leto v primerjavi z njenim povprečjem za lansko leto, ki je ocenjena z jesensko napovedjo gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in razvoj.

V obdobju od januarja do oktobra letos povprečna mesečna najnižja pokojninska osnova znaša dobrih 550 evrov. Če bo tolikšno tudi njeno mesečno povprečje letos, je znesek že za odstotek višji od mesečnega povprečja te osnove v lanskem letu in že presega mejo možnega zvišanja, ki jo določa zakon o intervencijskih ukrepih za letos.

Septembra plače nižje kot avgusta
Surs je sporočil, da so se plače pri pravnih osebah v Sloveniji septembra v primerjavi z avgustom znižale. Povprečna bruto plača je znašala 1506,87 evra, kar je nominalno za 1,1 odstotka, realno pa za 1,7 odstotka manj kot avgusta. Povprečna bruto plača je bila septembra nominalno za 1,4 odstotka višja, realno pa 0,7 odstotka nižja kot septembra lani.

Februarja, ko je bil prvi zakonski rok v letu za preučitev možnosti za zvišanje pokojnin, se je večina pokojnin povišala za 0,4 odstotka, manjši del, med drugim za tiste, ki so se upokojili po 1. januarju 2010, pa za odstotek. Upokojenci so prejeli tudi poračun od 1. januarja.