V nesreči na primorski avtocesti je bilo udeleženih 51 vozil in približno 120 ljudi. Foto: rtvslo.si
V nesreči na primorski avtocesti je bilo udeleženih 51 vozil in približno 120 ljudi. Foto: rtvslo.si
Prizorišče nesreče
Vzrok nesreče je bila izredno slaba vidljivost. Foto: MMC RTV SLO
Prizorišče nesreče
Vozniki so pri Postojni padli v oblak snega, ki je zmanjšal vidljivost. Foto: MMC RTV SLO
Prizorišče nesreče
Vozila so bila raztresena po dolžini 200 metrov. Foto: MMC RTV SLO
Poleg gasilcev, reševalcev in policistov so posredovali tudi psihologinja in delavci centra za socialno delo ter župan in člani občinskega štaba civilne zaščite.
Kako ravnati pred snežno zaveso
Kako je do nesreče prišlo in kako jo preprečiti
Na primorski avtocesti verižno trčilo kar 51 vozil
V verižnem trčenju 51 vozil in 29 poškodovanih

V hudi prometni nesreči, ki se je včeraj zgodila na primorski avtocesti, je bilo udeleženih 51 vozil in približno 120 ljudi. Umrl je 25-letni švicarski državljan, poškodovanih pa je približno 30 ljudi, najmanj trije huje. Podatki še niso dokončni.

Mitja Palčič, komandir prometne policije Koper, je na tiskovni konferenci v Postojni dejal, da po do zdaj zbranih podatkih ugotavljajo, da je bilo cestišče dobro očiščeno, vendar je na tem odseku v sicer lepem vremenu zapihala močna burja, dvignila sneg in nepričakovano naredila snežno zaveso. Vozniki so vanjo zapeljali z normalno hitrostjo, nato pa zmanjšali hitrost, takrat pa se je zgodil prvi trk. Predstavnik Darsa je med drugim povedal, da so o nesreči pravočasno in temeljito obveščali. Predstavnik civilne zaščite pa je dejal, da so reševalne enote v dveh urah oskrbele vse udeležence nesreče in do 21. ure odpravile vse ovire na avtocesti. Pohvalil je delo psihologov in socialnih delavcev, ki so udeležencem nudili pomoč.

Iz Dnevnika
O razmerah, ki so na cesti vladale tik pred nesrečo, se lahko prepričate v videoposnetku naše notranjske ekipe, ki je le nekaj minut pred verižnim trčenjem snemala na primorski avtocesti. Že pri uvozu nanjo se ni videlo skoraj nič, tudi med vožnjo po avtocesti, kjer se je zgodila nesreča, je močna burja nanašala sneg in vozniki niso videli niti meter pred vozilom. Vsaka napačna reakcija voznika pa se lahko v takih razmerah konča tragično.

Kot so povedali na tiskovni konferenci, je prvi ustavil voznik osebnega vozila, za katerim je zatem trčilo še 50 vozil, tudi tri tovorna vozila in avtobus. Poškodovanih je bilo okoli 30 oseb, od tega so 13 odpeljali v ljubljanski klinični center, devet v izolsko bolnišnico in šest v bolnišnico v Šempetru pri Gorici.

Kot je v izjavi za javnost povedal predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo ljubljanskega UKC-ja Matej Cimerman, je na ljubljanski urgenci pomoč poiskalo 20 udeležencev nesreče. Deset so jih zadržali, med njimi so bili trije hudo poškodovani, eden izmed trojice pa je v kritičnem stanju, vendar je njegovo stanje stabilno. Cimerman je povedal, da je pri ponesrečencih šlo večinoma za poškodbe notranjih organov, mehkih tkiv ter zlome.


Vse več ekstremnih pojavov
Vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na družbi za avtoceste (Dars) Ulrih Zorin pa je opozoril, da je vse več ekstremnih vremenskih pojavov. Nanje v Darsu redno opozarjajo voznike, ki pa pogosto precenijo svoje zmožnosti. "Ne samo hitrost, pri voznikih opažamo tudi nepravilno varnostno razdaljo in pa nepravilno prehitevanje," je dodal.

Številni ukleščeni vozniki
Po poročanju Primorskih novic je v nesreči umrl sovoznik v volkswagnu tuaregu švicarske registracije. "V štirih razbitinah je bilo pet ukleščenih. Med njimi sta bila tudi voznik in sopotnik v švicarskem tuaregu, ki sta zadela v levi vogal prikolice tovornjaka. Da smo ju rešili iz pločevine, smo morali odstraniti ograjo avtoceste, nato pa celo privzdigniti prikolico tovornjaka,” je za Primorske novice povedal vodja gasilske intervencije Andrej Tratnik iz postojnskega gasilskega društva. Voznik tuarega je nesrečo preživel, njegov sopotnik pa ob prihodu gasilcev in reševalcev ni več kazal znakov življenja.

"Vozila so bila raztresena na dolžini približno 200 metrov. Takoj smo zahtevali še gasilce iz Cerknice in najmanj deset reševalnih vozil. Do prizorišča smo se pripeljali kar po uvozu na avtocesto. Najprej smo pregledali vsa vozila in naredili načrt, komu najprej pomagati in kdo lahko še počaka. Težko je bilo zaradi poledenele ceste in močne burje, ki je nanašala sneg. Na trenutke nismo videli popolnoma nič pred seboj in na začetku smo stežka videli vse razsežnosti trčenja," je reševanje opisal Tratnik.

Največja nesreča po številu udeležencev
Nedeljska nesreča, zaradi katere je bila primorska avtocesta zaprta več kot osem ur, je bila sicer po številu udeležencev največja nesreča v Sloveniji do zdaj. Najhujša prometna nesreča po številu žrtev pa se je zgodila na Poljanskem klancu aprila leta 2005, v kateri je v gorečih vozilih umrlo osem ljudi.

Domačini, ki vedo, da je izredno slaba vidljivost ob avtocestnem izvozu pri Postojni ob močnem sneženju, ki ga spremlja burja, stalnica, pa so se včeraj spraševali, zakaj Dars tam že nekaj let ne postavlja več palisad oziroma snegobranov. Na Radiu Slovenija so vprašanje zastavili tudi odgovornim, ki so pojasnili, da te zaradi konfiguracije terena niso bile učinkovite. Rešitev vidijo le v zasaditvi dreves, težava pa je v tem, ker parcele ob izvozu niso v njihovi lasti.

Kako ravnati pred snežno zaveso
Kako je do nesreče prišlo in kako jo preprečiti
Na primorski avtocesti verižno trčilo kar 51 vozil
V verižnem trčenju 51 vozil in 29 poškodovanih