Slovenija
Andrej Šiško je povedal, da se Štajerska varda usposablja že več kot leto dni in da člane urijo ljudje z vojaškimi izkušnjami, pridobljenimi od "Afganistana do Ukrajine in še kje drugje". Foto: BoBo
Novi premier Marjan Šarec je dejal, da so varuhi države pripadniki obrambnih in varnostnih struktur. Foto: BoBo
Slovenija je varna država, z ustavnopravnim redom, ki smo ga dolžni spoštovati vsi njeni prebivalci, je poudarila ministrica v odhodu. Foto: BoBo
VIDEO
Ostri odzivi politike na...

Dodaj v

Policija: Poteka intenziven predkazenski postopek; Šiško: Velik del policije je tako ali tako na naši strani

Odzivi na postroj oborožene skupine Štajerska varda
4. september 2018 ob 11:17,
zadnji poseg: 4. september 2018 ob 20:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V zvezi z oboroženo skupino Štajerska varda pod vodstvom Andreja Šiška teče intenziven predkazenski postopek, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Šiško pravi, da policija z njim še ni vzpostavila stika.

"Dejavnosti zbiranja obvestil in dokazov so usmerjene v preverjanje okoliščin glede izvora in vrste orožja, javnega spodbujanja sovraštva in nasilja ter morebitnih drugih protipravnih ravnanj. Operativne dejavnosti potekajo v skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru," so danes zapisali na GPU-ju.

Policija je v preteklosti imela določene podatke v zvezi z nekaterimi posamezniki, a dosedanja preverjanja niso potrdila prepovedanih dejavnosti. Ko je policija zaznala objavo konkretnih posnetkov in prejela tudi več prijav, pa je takoj začela izvajanje ukrepov na podlagi zakona o kazenskem postopku.

Vrste in dinamike operativnih ukrepov na GPU-ju ne morejo podrobno pojasnjevati zaradi nadaljevanja preiskave, prav tako zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, pa so navedli ob vprašanju, ali so se že pogovorili s Šiškom.

Šiško je obveščen o policijskih postopkih
Šiško je dejal, da še pričakuje, da bo policija stopila z njim v stik, sam pa je obveščen o policijskih dejavnostih in o tem, da skušajo policisti stopiti v stik tudi s člani skupine. Po njegovih besedah imajo namreč tudi sami svoje vire iz policije.

Kot trdi Šiško, je velik del policije tako ali tako na njihovi strani, enako da velja tudi za obveščevalne službe. "Tako da smo mi tudi na tekočem," je dodal. O konkretnih imenih ni želel govoriti, saj da bi jih s tem lahko spravil v težave.

Borci od Afganistana do Ukrajine
Šiško je tudi potrdil, da se Štajerska varda usposablja že več kot leto dni in da člane urijo ljudje z vojaškimi izkušnjami. Na vprašanje, ali gre torej za nekdanje pripadnike Slovenske vojske, je odvrnil, da mora to delati "nekdo, ki ve, kaj dela, to morajo biti podčastniki ali pa častniki".

Niso pa to po njegovih besedah nujno samo častniki in podčastniki Slovenske vojske. "Nekateri so to bili, zdaj niso več," je dodal. So pa v enoti tudi ljudje, ki so bili v drugih vojskah in na bojiščih drugje po svetu. Na vprašanje, za katera bojišča gre, pa je odgovoril: "Od Afganistana do Ukrajine in še kje drugje."

Šarec: Spodkopavanje ustavnega pravnega reda
Na oblikovanje paravojaške skupine Štajerska varda se je odzval tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da so edini zakoniti varuhi države pripadniki obrambnih in varnostnih struktur, in dodal, da je kakršna koli druga skupina nezakonita in spodkopava ustavni pravni red.

Oglasila se je tudi ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar. Meni, da je kakršno koli oblikovanje vzporednih oboroženih struktur, izražanje sovraštva in pozivanje k nespoštovanju ustave ter nacionalne zakonodaje nedopustno in izredno problematično. "Tovrstna dejanja so skrajno zavržna in vredna največjega obsojanja," poudarja.

Kot so izjavo Györkös Žnidarjeve sporočili z notranjega ministrstva, je Slovenija sodobna in urejena država, v kateri so jasne pristojnosti in naloge vseh delov nacionalnega varnostnega sistema. Poslanstvo slovenske policije je zagotavljati varnost vsem prebivalcem, in to poslanstvo policisti opravljajo vsak dan vestno in z vso odgovornostjo.

Odzivi iz političnih strank
V političnih vrstah se vrstijo ostri odzivi na oblikovanje Štajerske varde.

Kot je ob robu zaslišanj ministrskih kandidatov, ki danes potekajo v DZ-ju, dejala poslanka in podpredsednica LMŠ-ja Jerca Korče, je urjenje skupine oboroženih zakrinkancev, ki jih vodi predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Andrej Šiško, v demokratični Sloveniji absolutno nesprejemljivo in nedopustno. "Naloga politike je, da tovrstna dejanja ostro obsodi, naloga preostalih pristojnih organov pa, da nemudoma odreagirajo v skladu s svojimi pristojnostmi," je poudarila. Po njenem mnenju to ni v skladu z ustavnim redom Slovenije.

Predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je za 17. september sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali poročilo pristojnih služb o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji. Najverjetneje bodo govorili o aktualnem primeru oblikovanja in delovanja paravojaške enote Štajerska varda.

Dogajanje so že v ponedeljek obsodili tudi v SD-ju, njihov novi poslanec in nekdanji predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je na svojem Facebookovem profilu zapisal, da pričakuje, "da pristojni organi kar se da hitro privzamejo ukrepe zoper paravojaške formacije na Štajerskem, katerih slike lahko vidimo na internetu".

Tudi v SMC-ju so se odzvali, že v ponedeljek, med drugim z izjavo predsednika SMC-ja in premierja v odhodu Mira Cerarja, ki je ocenil, da gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo.

Da je oboroževanje in urjenje uniformiranih skupin zunaj pristojnosti slovenskih oboroženih sil za demokratično državo nesprejemljivo in je v nasprotju z ustavnim redom Slovenije, je na Twitterju zapisal tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je prepričan, da morajo v konkretnem primeru "organi pregona to zatreti v kali". Po njegovem mnenju je to sicer odraz okolja, v katerem živimo, in ne gre za osamljen primer. Ob tem je spomnil na po njegovem mnenju podoben poziv SDS-a k oblikovanju narodne garde in na pozive SNS-a k oblikovanju vaških straž.

Glede primerjav Štajerske varde s partizanskimi in veteranskimi enotami pa je Vatovec dejal, da gre za popolnoma različni stvari, saj gre pri partizanskih organizacijah za obujanje spomina na vrednote NOB-ja.

Omenjene primerjave je bilo iz vrst poslancev SDS-a slišati tudi na današnjem zaslišanju kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Predsednik SDS-a Janez Janša pa je na Twitterju zapisal, da za Šiškom stoji Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja.

Obsojanje in zavračanje veteranov
Veteranske in domoljubne organizacije, ki so združene v koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij, zavračajo in obsojajo oblikovanje in delovanje paravojaške organizacije Štajerska varda in grožnje vodje enote Andreja Šiška. Po njihovem mnenju je to v nasprotju z vrednotami, za katere so si prizadevali pri nastajanju samostojne Slovenije.

Ob tem so vse parlamentarne in zunajparlamentarne politične stranke ter organizacije civilne družbe pozvali, naj najostreje obsodijo vse poskuse oblikovanja takšnih in podobnih uniformiranih oboroženih skupin, usposobljenih in izurjenih za uporabo nasilja.

Pristojne službe in organe pregona pa so pozvali, da v okviru svojih zakonskih pooblastil storijo vse, da se takšni pojavi in početje preprečijo in najstrožje kaznujejo ter o tem obveščajo slovensko javnost.

"Za veteranske in domoljubne organizacije v koordinaciji so napovedi in poskusi rušenja Slovenije, spodkopavanja njene ustavne ureditve ter pojavi širjenja strahu povsem nesprejemljivi in v nasprotju z vrednotami, za katere smo si pri nastajanju in oblikovanju samostojne Slovenije prizadevali," so med drugim zapisali.

V veteranskih in domoljubnih organizacijah sicer niso presenečeni nad najnovejšim izzivanjem in njegovo zgolj splošno obsodbo pri najvidnejših političnih voditeljih. "Ob tem pojavu druge možnosti, kot se oglasiti v javnosti in to zavržno početje obsoditi, niso imeli. Vendar pa nobena obsodba tega konkretnega primera ne opravičuje njihovega molka ob številnih drugih podobnih ali celo enakih primerih, s katerimi so bili seznanjeni, čeprav se niso odvijali na očeh javnosti kot slednji," še navajajo.

B. R., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 04.09.2018 ob 11:29
Zmaskirani trebušasti fantje s sekirami. Komično in malo nevarno hkrati.
sportivko
# 04.09.2018 ob 11:24
Vesna Györkös Žnidar je edina izmed ministrov, ki svoje delo opravlja res zelo korektno in si zasluži vse pohvale, upam da ostane ministrica še naprej.
Alchemist
# 04.09.2018 ob 11:25
Vsaj enkrat da so se pristojni odzvali tako kot je treba.
Eska
# 04.09.2018 ob 11:25
Odrasli taborniki - skavti, ki z igračami posnemajo filmske prizore.
Shaka Zulu
# 04.09.2018 ob 11:34
Odziv ministrice pa je dober. Mirno in hladno. Ona je svoje povedala. Jezijo pa me različna nabijanja po medijih.
jakosol
# 04.09.2018 ob 11:29
Ta Šiškova ''varda'' je zgolj provokacija oz. zbujanje pozornosti z namenom propagande. Bližajo se lokalne volitve in Šiško kani spet kandidirati za kakšne funkcije.
Springbok
# 04.09.2018 ob 11:31
Zavržno? Napaka! Kaznivo!
pohorjezeleno
# 04.09.2018 ob 11:25
Nikjer pa nisem videl obsodbe politke na njihovega parlamentarnega kolega Kordiša, ki napoveduje omejevanje pravice do privatne lastnine, ki je zapisana v ustavi.
ANUŠKA
# 04.09.2018 ob 11:28
Se strinjam, vendar teh zavržnih dejanj je v SLO še mnogo, pa rtv o tem ne poroča. Dvojna merila!
ApolonDioniz13
# 04.09.2018 ob 12:27
Ne podcenjujem samega dejanja teh "VP" Vaških posebnežev. Vendar mislim, da se tem "skavtom" daje nekoliko preveč pozornosti. Ravno to je bil njijov namen!
Zlobni škrat
# 04.09.2018 ob 11:24
Vesna Slovenija te potrebuje kot notranjo ministrico.
bleeeee
# 04.09.2018 ob 12:11
Pa je že kdo preveril ali ti miroljubniki sploh imajo dovoljenja za videno orožje?

@Epafrodit, Šiško je na vprašanje novinarjev pojasnil, da uporabljajo pravo orožje, da pa dovoljenj zanj ne potrebujejo, ker da so svobodni ljudje, nošenje in uporaba orožja pa sta osnovna človekova pravica.

klik
rocnik1
# 04.09.2018 ob 11:46
Dejte tega Siskota na Dob ce mu je dolgcajt,lahko opravi kako druzbeno koristno delo pa se malo glavo ohladi...ne vem kaj so mu mogli starsi delat v otrostvu da je tak ratal...zalostno
G.Bruno
# 04.09.2018 ob 16:41
Zbiram sredstva za nakup novih uniform za Štajersko vardo

opusdei
# 04.09.2018 ob 19:00
Važno da so kubancem napisali kazni v 5 minutah.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 11:32
Bla bla, če bi bila policika "taprava", bi jih pohopsali na licu mesta.
Bošty
# 04.09.2018 ob 22:53
Andrej Šiško je povedal, da se Štajerska varda usposablja že več kot leto dni in da člane urijo ljudje z vojaškimi izkušnjami, pridobljenimi od "Afganistana do Ukrajine in še kje drugje".

Glede na objavljene posnetke od teh ljudi, po mojem dlje od lokalnega McDonaldsa in bifeja, oni še niso prišli.
KovacevaKobila
# 04.09.2018 ob 13:42
Mati božja, kdo vse v tej državi ne kandidira za predsednika ...

Po vodji paravojaške milice, oborožene s kalašnilovkami in sekirami, čakamo še na vodjo ljudožerskega kulta.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 19:15
Šiška za predsednika Štajerske! K men naj pa pošlje svojo vardo s sekirami, da mi nacepijo drva za zimo in ima moj glas.
alenka2012
# 04.09.2018 ob 12:54
Še dobro da notranja ministrica čita Večer z dvodnevnim zamikom....ko amo še imeli Milico se kaaj takega ne bi moglo zgoditi....bi že kdo prišepnil rajonskemu miličniku da je sosed šel v gošo čudno opravljen....dans po gozdu divja 140 butcev s puškami in branijo odceoljeno pokrajino pa polcaji o tem ne vejo nič, zvejo šele ko jih 24ur.com prosi za komentar......če bi bli država bi nemudoma odstopli šef policije, lokalni policijski veljaki in seveda ta zgubljena Vesna...
Epafrodit
# 04.09.2018 ob 12:05
Pa je že kdo preveril ali ti miroljubniki sploh imajo dovoljenja za videno orožje? Mi ostali naj samo poizkusimo imeti doma kakšno staro pištolico, n.pr. za spomin na dedka, pa bo takoj racija,če vas prijavi kakšen domoljuben sosed.
mattyy
# 04.09.2018 ob 11:29
Meni tudi gre za zavržno dejanje, da se migrante vabi brez dokumentov v našo državo, pa si ne morem nič.
hernandez
# 04.09.2018 ob 15:49
Koliko časa bo pa še trajala ta velika medijska promocija šiškotovih maskiranih revežev?

Dajte pustit organom pregona da opravijo ustrezne korake in šele potem kaj spet objavite v črni kroniki.
Robert 2345
# 04.09.2018 ob 11:55
Kaj šiškota so že aretirali? Ker če je on nevaren za državo ga je treba aretirati takoj ne čez 10 let!
bleeeee
# 04.09.2018 ob 11:36
Se strinjam, vendar teh zavržnih dejanj je v SLO še mnogo, pa rtv o tem ne poroča. Dvojna merila!

Ja? Na primer?
Rasta75
# 04.09.2018 ob 13:40
Ali naša policija sploh še odkrije kaj sama (razen hašarjev po parkcih)? Se mi zdi, da jim je zadnje čase treba vse "k rit" prinest.
amigo
# 04.09.2018 ob 12:45
Res imamo super državo. Notranja ministrica izve za obstoj paravojaških enot iz dnevnih časopisov.
artoum*2
# 04.09.2018 ob 11:40
@SvarunNoordung
Bla bla, če bi bila policika "taprava", bi jih pohopsali na licu mesta.

kako že? zadevo so posneli in poslikali in potem objavili. pa kako jih boš prepoznal ? po velikosti pivskega trebuha?

------------------------

sicer je pa brez veze vse skupaj . gre za preusmerjanje pozornosti.
patria
# 04.09.2018 ob 21:11
Janša me je kar malo razočaral saj sem pričakoval, da bo izjavil , da za tem stoji Kučan, kot za vsem kar Janša komentira.
veza
# 04.09.2018 ob 20:24
Kdo financira Šiškota?
svabo
# 04.09.2018 ob 11:57
Človek se neha smejat, ko nekdo izjavi, da je legitimno delovanje poslancev, ki so izvoljeni na splošnih volitvah deviantno in to enačijo z formiranjem zblojenih nasilnežev, ki paradirajo in grozijo z orožjem. Vsak državljan imam možnost svoje ideje postaviti na preizkus volilcem in biti izvoljen. Delovanje poslancev pa primerjati z divjaštvom in nasilništvom pa bolj kaže na deviantno razmišljanje ljudi, ki dejansko živijo v svojem fašističnem svetu.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 11:53
josh k.
Policija bi že morala biti v akciji in zaplenit orožje, te "stražarje" pa na hladno.

Ko se je deset muslimanov dobilo na piknuku ob Savi je pol Slovenije skočilo pokonci, vmešala se je celo Sova. Tokrat je Sova rekla, da gledajo posnetke iz YT.
Orionstar
# 04.09.2018 ob 11:38
Varda je samo posledica!

Vzroke naj vladajoči iščejo v ignorantski politiki do mnenj ljudi, katerim se vsiljuje nekaj česar ne sprejmejo pod nobenimi pogoji.
Ljudje se počutijo prezrte in niso neumni, četudi gre za neumnost...
Problem je globlji in logično je, da se je spet pričelo na Štajerskem, kot že ničkolikokrat prej (od čevljarčka, ki je preplezal obzidje l. 1532, preko Maistra, Volkmeierjevega prehoda, Josefa Šimčika, preko Peker, do Mb vstaje...)
rudes
# 04.09.2018 ob 22:03
Dajte, priznajte, če bi se tile "korenjaki" res urili že več kot leto dni, bi izgledali malenkost drugače.
Robert 2345
# 04.09.2018 ob 12:51
Sova pa spi!? Bog ve kaj vse se klati po naših gozdovih?
jCoob
# 04.09.2018 ob 21:26
qwertz # 04.09.2018 ob 19:43
Tole sranje, ki ga dela Šiško je false flag operacija, da se odvrne pozornost od sestavljanja katastrofalno slabe vlade.

Vlada še sestavljena ni kamoli da bi začela delat .. in glej ga zlomka eni že vedo da je slaba..... LOL
- - - - - - - - - - - - - - -
torej, če te zastopim, je šiškota nekdo nastavu, da se sedaj o njem bere, ker se skriva koalicijska pogodba??.. glede na to, da šiško sam pravi, da imajo te taborniške akcije že eno leto, je vse skupaj že vsaj leto dni vnaprej predvideno?? ..
hecno kolk nas politika dr*a v glavo... in še bolj hecno, da se to nekaterim pozna
x1ijn
# 04.09.2018 ob 20:21
Mene najbolj skrbi to, da so rekli, da bodo naredili puč, če se jih proba razorožiti. Upam, da se ta zgodba hitro konča.
Radoveden
# 04.09.2018 ob 16:11
Zanimivo branje o Šišku in Jelinčiču

Ko veš da sta dobesedno želela poslati v zrak enega človeka z bombo v avtu, veš da nista pri tapravi. Eden celo sedi v parlamentu. Norišnica, res.
biočlovek
# 04.09.2018 ob 12:18
Kaznivo, zavržno in še kaj - odziv odgovornih je seveda edini primeren.

Ampak upoštevati je treba, da bodo tile postrojenci, če/ko jih bo dovolj veliko število in bodo ustrezno opremljeni, orožje NAJPREJ uperili proti tistim, ki naj bi jih svetozapriseženo branili, tj. proti Slovencem.

Zato in na to je treba reagirat.
dingdong
# 04.09.2018 ob 12:01
"Domoljubi" nehajte že jokati o vaši strašni ogroženosti od nekakšnih strašnih "nasilnih levičarjih". Nasilni ste vi, pripadniki raznoraznih navijaških (Viole ali Dragonsi isti šmorn). Kdo je metal molotovke na Rog? Kdo se je prišel delat pizdarije na Metelkovo po demonstracijah na Kotnikovi? Najbrž so bili to vrtni palčki ali kaj? Ko vas ne zna, skupo bi vas platio!
frakl
# 04.09.2018 ob 11:33
Kaj pa "revolucionarne" izjave nekoga iz Levice, kako bodo z bajoneti potisnili podjetnike v morje in nasilno spremenili družbeni red ? A se bo to tudi kaj sankcioniralo ?
jure-kralj
# 04.09.2018 ob 23:43
Šiško ima vizualne simptome kroničnega alkoholizma
luckyss
# 04.09.2018 ob 17:17
Po moje gre za nesporazum...
To je štajerska varianta "The Biggest Loser "..
Oziroma "shujševalni kamp"...Krinke so zaradi tega, ker se sramujejo svojih vampov, sekira je nujen rekvizit za tistega, ki skrbi za ogenj, kalašnikov pa daje tempo pri teku..;)

Če smo realni....To niso osebe, ki bi lahko kogarkoli čuvale, ampak bi morali biti čuvani...v ustreznih ustanovah !!
smallbudget
# 04.09.2018 ob 12:30
Slovenija je varna država, z ustavnopravnim redom, ki ga moramo spoštovati vsi njeni prebivalci, je poudarila ministrica v odhodu.

Čeprav sem mnenja, da je Vesna dobro oddelala svoj mandat, se tukaj ne strinjam z njo. Glede na to, da je SOVA v tihem štrajku, policija v "zamrznjeni" stavki, vojska pa ima negativno oceno za bojno pripravljenost, ne moremo govoriti o neki varnosti. Sreča je le v tem, da je večina ljudi še kolikor toliko skulirana. Zaenkrat. Poleg tega so vsi trije stebri varnosti v državi hudo kadrovsko podhranjeni, slabo opremljeni in plačani ter po mojem mnenju pod konstantnim vmešavanjem in zlorabljanjem dnevne politike in medijev.
Binder Dandet
# 05.09.2018 ob 08:07
Zakaj menite, da sta policija in vojska udeleženi? Če že, kakšen posameznik, ne pa strukturno. Saj se vidi po slikah, da so jih izza šanka dobili, da ne gre za natrenirane ljudi.
jCoob
# 04.09.2018 ob 21:21
K_ris # 04.09.2018 ob 19:05
Predsednik SDS-a Janez Janša pa je na Twitterju zapisal, da za Šiškom stoji Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja.

Od kdaj partizani urijo domobrance?
- - - - - - - - - - - - - - - - -
to je janša sam zato twittnu, da mu ne bi šiško na desni jemal glasove..
vsekakor pa je to vse absurd.. šiško.. varda.. twitt.. in janša
pikam_dopust
# 04.09.2018 ob 21:07
Enkrat, ko kazen odsediš si rehabilitiran in je pravno gledano isto kot če dejanja nikoli ne bi storil.

Sorry, ne bo ravno držalo.
Poglej si pogoje za delovna mesta (vtipkaj ključno besedo "potrdilo o nekaznovanosti").

Sem pa presenečen, da veš, da dovoljenje za posedovanje ni ravno enako kot dovoljenje za nošnjo. To imaš pa prav.

Ampak kakor koli obrneš - res je noro, da pri nas lahko kandidira nekdo, ki je nekoč dokazano hotel nekoga naklepno umoriti. Marsikje taki ljudje niti volit več ne morejo, pri nas si pa lahko kar predsednik! Res smo banana država, povsem primerljiva tistim, ki se nahajajo v sredinskem pasu Afrike.
ivavalant
# 04.09.2018 ob 13:38
A imamo pri nas SOVO?
Kaj delajo gospodje sovi, da je že vsak pubertetnik z novicami s FB bolje obveščen od njih?
Aja! plačo pa dobivajo!
pa ne spet štrajkat!
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 11:57
Sicer pa še en dokaz, kako država ujčka skrajno desnico (naciste). V drugih državah EU bi danes gledali množične aretacije, pri nas pa čakamo, da g. Šiško dobi uradno vabilo, če mu bo morda ustrezalo, za sestanek ta teden.
makoshark
# 04.09.2018 ob 22:21
Kot trdi Šiško, je velik del policije tako ali tako na njihovi strani, enako da velja tudi za obveščevalne službe. "Tako da smo mi tudi na tekočem," je dodal. O konkretnih imenih ni želel govoriti, saj da bi jih s tem lahko spravil v težave.

Tole je nakladanje, gotovo pa nekaj policistov podpira ŠV (štajersko vardo) - to pa je problem.

Če je pa slučajno vsaj približno gornja izjava resnična, potem pa res nič čudnega, da vinjene mladoletnice vozijo policijska vozila...
Kazalo