Zoran Janković ne posnetka ne pisanja medijev ne komentira. Foto: BoBo
Zoran Janković ne posnetka ne pisanja medijev ne komentira. Foto: BoBo

Divjanje po avtocesti, kakršnega prikazuje posnetek, ki ga je v preteklih dneh objavil eden od spletnih medijev, je vsekakor nedopustno in nesprejemljivo, še posebej zato, ker je prav neprilagojena hitrost še vedno eden glavnih razlogov za najhujše prometne nesreče, ki se zgodijo na naših cestah.

Iz policijskega sporočila za javnost
Policist
Ko gre za prekrške, povezane s prehitro vožnjo, so rezultati meritev hitrosti zakonsko veljavni in uporabni le takrat, ko je hitrost merjena z merilniki, ki so tipsko odobreni ter izpolnjujejo meroslovne in z njimi povezane tehnične zahteve, pravijo na policiji. Foto: MMC RTV SLO

Na policiji so za MMC pojasnili, da novosti v zvezi s postopkom, ki poteka, ni. "Takoj po objavi smo na policiji jasno povedali, da spremljamo ravnanje voznikov v cestnem prometu kot tudi posnetke, ki jih objavljate mediji, in da se v primerih, ko so izpolnjeni zakonski pogoji za začetek postopka o prekršku in obstajajo verodostojni dokazi zanj, postopek izpelje in zaključi skladno z Zakonom o prekrških," so zapisali in znova poudarili, da na podlagi videoposnetka ne morejo uvesti prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje, saj ne gre za zakonsko veljaven merilnik hitrosti.

Morebitne druge prekrške lahko dokazujejo z videom
Ob tem so dodali, da tako kot v drugih primerih na podlagi 50. člena Zakona o prekrških v povezavi z omenjenim primerom zbirajo "obvestila in ugotavlja pogoje za začetek postopka o morebitnih drugih prekrških, ki bi jih lahko zagrešil voznik vozila na objavljenem posnetku". Če bo ugotovljeno, da so podani pogoji za začetek postopka, bo na podlagi 51. člena Zakona o prekrških zbrala dodatna obvestila in dokaze o prekršku, še pravijo.

Če je Jankovića ujel stacionarni radar, je postopek stekel samodejno
Ob tem policija poudarja, da na avtocestnem omrežju uporabljajo deset stacionarnih merilnikov hitrosti, "med drugim tudi na odseku, ki se v povezavi s konkretno prehitro vožnjo omenja v medijih". Ti stacionarni radarji "avtomatično beležijo prehitro vožnjo vozil, na podlagi česar steče prekrškovni postopek". "Če je vozilo na omenjenem odseku, kjer je radar, vozilo prehitro, je prekrškovni postopek torej stekel samodejno," še pravijo policisti.

Spletna stran požareport.si, kjer so posnetek tudi prvi objavili, poroča, da so prejeli uradno zaprosilo policije, naj jim posredujejo podatke o točni uri, datumu in kraju, kjer je bil prekršek na posnetku storjen, stik z očividcem in seveda posnetek vožnje ljubljanskega župana po avtocesti med Ljubljano in Koprom z jasno vidno registrsko tablico.

Policisti so v zaprosilu med drugim zapisali, da so "na podlagi vpogleda v videoposnetek ugotovili, da so iz posnetka razvidna ravnanja, ki imajo znake prekrškov", zato je prekrškovni organ specializirane enote za nadzor prometa po uradni dolžnosti začel postopek o prekršku, kar so nam potrdili tudi na policiji.

Vozil 200 km/h, kjer je omejitev med 110 in 130
Spomnimo: Na spletu se je znašel posnetek neznanega avtorja, ki je osem minut vozil za avtomobilom Zorana Jankovića (za volanom naj bi bil ravno on, na sopotnikovem sedežu pa njegova žena), občasno pa posnel tudi merilnik hitrosti v svojem vozilu. Ta je ponekod, na odsekih, kjer so omejitve hitrosti med 110 in 130 kilometrov na uro, pokazal blizu 200 kilometrov na uro. Poleg tega naj bi predsednik Pozitivne Slovenije storil še nekaj drugih prometnih prekrškov, med drugim naj bi prehiteval po odstavnem pasu in menjaval pasove brez smernikov. Zoran Janković ne posnetka ne poročanja ne komentira.

Policija: Ne gre za zakonsko veljaven merilnik hitrosti
Po objavi posnetka so na policiji opozorili, da so rezultati meritev hitrosti zakonsko veljavni in uporabni le takrat, ko je hitrost merjena z merilniki, ki so tipsko odobreni in izpolnjujejo meroslovne in z njimi povezane tehnične zahteve. S pomočjo amaterskih posnetkov policisti lahko verodostojnost dokazov ugotavljajo samo pri prekrških, ki se ne ugotavljajo na podlagi zakonsko veljavnih meritev. Pri prekoračitvi hitrosti ne šteje kot dokaz, če nekdo domnevno prehitro vožnjo posname, tudi če pri tem zajame še prikazovalnik hitrosti, ki je vgrajen v armaturni plošči vozila, navajajo.

Po zakonu o prekrških pa policija lahko začne postopek ugotavljanja okoliščin prekrška in verodostojnosti dokazov na podlagi posnetkov, ki jih pridobi od občanov, medijev, nadzornih kamer Darsa in podobno, če se ti nanašajo na prekrške, ki se ne ugotavljajo na podlagi zakonsko veljavnih meritev, so še zapisali in dodali, da so takšni prekrški, denimo, nepravilna smer vožnje ali vožnja po odstavnem pasu. "Na podlagi ugotovitev nato prekrškovni organ odloči, ali so izpolnjeni pogoji za izdajo odločbe o prekršku oziroma podaje obdolžilnega predloga na pristojno sodišče," pojasnjujejo na GPU-ju.

Divjanje po avtocesti, kakršnega prikazuje posnetek, ki ga je v preteklih dneh objavil eden od spletnih medijev, je vsekakor nedopustno in nesprejemljivo, še posebej zato, ker je prav neprilagojena hitrost še vedno eden glavnih razlogov za najhujše prometne nesreče, ki se zgodijo na naših cestah.

Iz policijskega sporočila za javnost