V DZ se ne bi uvrstili DL, NSi in SLS. Foto: MMC RTV SLO
V DZ se ne bi uvrstili DL, NSi in SLS. Foto: MMC RTV SLO

Stranka PS ima v raziskavi šestodstotno podporo in je tako na tretjem mestu med strankami. Na četrtem mestu je s štirimi odstotki stranka DeSUS, na petem s tremi odstotki DL, s po dvema odstotkoma pa sledita SLS in NSi. Med zunajparlamentarnimi strankami sta enoodstotno podporo prejeli stranki SNS in TRS, več kot polovica vprašanih pa je glede strank ostala neopredeljena.
Obenem več kot polovica vprašanih (54 odstotkov) nakazuje možnost podpore stranki, ki bi nastala iz vstajniškega gibanja in se na tržišču pojavila z jasno opredelitvijo za solidarno družbo in socialno državo, pojasnjuje Toš. Podpora vstajniškemu gibanju je sicer v primerjavi z januarjem nekoliko upadla, dobra tretjina vprašanih pa se zavzema za temeljito in revolucionarno spremembo družbenih institucij in odnosov, je povedal vodja raziskave Niko Toš iz Centra za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij.
Vendar je po njegovih besedah vladi Alenke Bratušek uspelo obrniti "trend razpadanja zaupanja", saj je po več letih delež tistih, ki vlado podpirajo, skoraj dosegel delež tistih, ki je ne podpirajo. Javnost po Toševih besedah podpira tudi referendumske spremembe in vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, vendar državni holding, slaba banka in prodaje državnega premoženja po drugi strani nimajo podpore.

Kljub vsemu še vedno kar srečni
V raziskavi so sodelujoče vprašali tudi, ali odobravajo odločitev sodišča v primeru Patria. 65 odstotkov jih je odgovorilo pritrdilno, 20 odstotkov jih odločitve ne odobrava, 15 odstotkov pa jih ni odgovorilo oziroma je odgovorilo z ne vem. Med tistimi, ki odločitve ne odobravajo, so po Toševih besedah predvsem podporniki SDS-a in NSi-ja.
Na področju raziskave, ki posega na splošne družbene razmere, podatki po Toševih besedah kažejo, da so kljub prevladujoči zavesti o krizi ljudje še vedno sorazmerno zadovoljni z življenjskimi razmerami in pretežno osebno srečo. Raziskava je bila izvedena med 10. in 12. junijem, v njej je sodelovala 801 oseba.