Sviz bo do razlike premalo izplačanega regresa prišel tudi prek sodišča, so napovedali. Foto: MMC RTV SLO
Sviz bo do razlike premalo izplačanega regresa prišel tudi prek sodišča, so napovedali. Foto: MMC RTV SLO

Sviz je zato obvestil tudi šole oziroma ravnatelje kot delodajalce, da zaposlenim regres za letni dopust ni bil izplačan v dogovorjenem znesku 692 evrov bruto. Sindikat je delodajalce pozval k odpravi nezakonitosti in izplačilu razlike med z določili zakona že izplačanim ter polnim regresom v osemdnevnem roku.

V nasprotnem primeru bo Sviz razliko do zakonitega zneska regresa, kot navajajo, zahteval s tožbo pri pristojnem sodišču. Poleg individualnih postopkov za uveljavljanje pravic bo Sviz sprožil tudi kolektivni delovni spor pred pristojnim (delovnim) sodiščem, še dodaja šolski sindikat.

Namen omenjenih postopkov je, kot so sporočili iz Sviza, da sodišče ugotovi nezakonitosti pri izplačilu znižanih regresov, saj so "javni uslužbenci pravico do regresa v polni višini pridobili že pred uveljavitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ".
Obrambni sindikat želi izplačila po novih določilih
Tudi sindikat ministrstva za obrambo je danes obrambnemu ministru Alešu Hojsu in načelniku Generalštaba Slovenske vojske Dobranu Božiču poslal poziv, naj se pri obračunu nadomestil potnih stroškov ter regresa za prehrano upoštevajo nova določila, kot jih predvideva aneks h kolektivni pogodbi.

Čeprav junijskih plač še niso prejeli, menijo, da bodo potne stroške in stroške prehrane dobili plačane še po stari ureditvi, je dejal izvršni sekretar sindikata za informiranje Marjan Lah. Aneks pa po njegovih besedah predvideva možnost povračila stroškov prevoza na delo s kilometrino, a ministrstvo do zdaj od zaposlenih podatkov o kilometrini ni pridobilo.Iz tega je mogoče sklepati, da bo prevoz na delo obračunan še po starih predpisih oz. le v višini najcenejše vozovnice javnega prometa.

Sindikat ministrstvo še poziva, da se tudi stroški prehrane na delu obračunajo po novih predpisih. Slednji, kot je povedal Lah, namreč določajo, da se lahko zaposleni na ministrstvu odločijo, ali bodo jedli v objektih ministrstva ali pa bodo imeli regresirano prehrano. Trenutno te možnosti nimajo, ministrstvo pa so opozorili, da je treba nova določila upoštevati, a odziva niso dobili.