Vlada pravi, da se o regresu ne more pogajati. Foto: MMC RTV SLO
Vlada pravi, da se o regresu ne more pogajati. Foto: MMC RTV SLO

V tožbi, ki jo bodo vložili prihodnji teden, bo sindikat zahteval izplačilo razlike regresa, ki je nastala zaradi sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ.
Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 je namreč predvideval izplačilo regresa za letni dopust pri plači za april 692 evrov, medtem ko je vlada s sklepom najprej zamaknila izplačilo regresa in ga z varčevalnim zakonom nato tudi znižala.

Petrovič je še izpostavil, da sta tako intervencijski kot varčevalni zakon začela veljati že po tem, ko bi morala vlada v skladu z omenjenim dogovorom o prejemkih javnih uslužbencev regres izplačati.
Vlada: Zakon nam veže roke
Policisti so na vlado namreč naslovili pobudo za pogajanja o izplačilu regresa. Vlada je v odgovoru zapisala, da se z njimi ne more pogajati za izplačilo regresa za letni dopust v drugačnem roku oziroma v drugačni višini, kot to določatata zakon za uravnoteženje javnih financ in intervencijski zakon.

Po mnenju Sindikata policistov Slovenije je dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 mogoče razumeti kot kolektivno pogodbo. Vlada pa je po njihovem mnenju to pogodbo kršila s tem, ko je s sklepom določila, da se regresa za letni dopust javnim uslužbencem in funkcionarjem pri plači za mesec april 2012 ne izplača.

A vlada omenjenega dogovora ne dojema kot kolektivne pogodbe, zato se jim pred posegom v te določbe ni bilo treba posvetovati s sindikati.