Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 15 glasov Ocenite to novico!
false
Policisti stavkajo od srede, 18. novembra. Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami sta tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Foto: BoBo
VIDEO
Odzivi na policijsko stavko

Dodaj v

"Ponovno se je izkazalo v vsej svoji krutosti, kako težek je poklic policista"

Policijska stavka se nadaljuje
22. november 2015 ob 17:53,
zadnji poseg: 22. november 2015 ob 19:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Posredovanje policistov v Halozah dokazuje, da policisti niso zgolj uradniki in da opravljajo delo, v katerem je lahko njihovo življenje v nevarnosti, opozarjajo v obeh policijskih sindikatih.

"V zadnjih letih smo priča vse več napadom na policiste, ki so se za nekatere naše sodelavce žal tudi tragično končali," sta v skupni izjavi za javnost zapisala predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, ki poudarjata, da policisti in njihove družine v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci nikoli ne vedo, ali se bodo z dela vrnili živi, zdravi in nepoškodovani.

"Posebna policijska enota, ki je dvanajst ur že opravljala delo na mejnem prehodu Šentilj, je morala na ta dogodek v Podlehnik in ukrepati zaradi medsosedskega spora. To dokazuje, da delo policista ni uradniško delo in da se policisti, čeprav smo v stavki, odzivamo na vsak takšen dogodek," pa je v izjavi za medije v Šentilju povedal Robert Zajc iz Sindikata policistov Slovenije. "Zaslužimo si, da nam vlada prisluhne in nas povabi na pogovore, da se poskušamo pogovoriti in dogovoriti," je dodal.

"Včeraj se je ponovno izkazalo v vsej svoji krutosti, kako težek je poklic policista, kako se razlikuje od drugih v javnem sektorju. Od vlade zahtevamo, da te specifičnosti prepozna. Stavkamo zakonito, legitimno in tako bomo tudi nadaljevali. Stavkali bomo tako dolgo, dokler naše zahteve ne bodo uresničene. Upam, da se zavedajo, da se igrajo z varnostjo. Vsak dan, ko ne bo dogovora, pomeni tveganje," je dodal Andrej Kocbek iz Policijskega sindikata Slovenije.

Generalni direktor policije Marjan Fank je na Ptuju v izjavi za medije v povezavi z dogodkom v Doleni dejal, da dogodek kaže na to, kako zahtevno in nevarno je delo policistov. Ob tem je opozoril na nedopustnost postavljanja policistov na isti imenovalec kot druge javne uslužbence.

Policisti stavkajo od srede
Policisti stavkajo od srede, 18. novembra. Policijska sindikata zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovna in zaščitna opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Po besedah Zajca so policisti prisiljeni v stavko, saj so na robu svojih moči. V Sloveniji po njegovih trditvah primanjkuje najmanj 500 policistov, tisti, ki delajo, pa zaradi povečanega obsega dela zaradi beguncev, v soboto pa so morali skrbeti tudi za varnost na nogometni tekmi v Ljubljani, delajo tudi do 20 ur v kosu. "Za zdaj ne stavkamo proti državljanom, ampak izključno proti vladi," je poudaril in dodal, da se lahko to že kmalu tudi spremeni.

O morebitnem zaostrovanju stavke pa sindikatih še niso želeli govoriti. "O vseh nadaljnjih ukrepih bo jutri in v prihodnjih dneh odločal skupni stavkovni odbor obeh sindikatov," je povedal Kocbek.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Lukos
# 22.11.2015 ob 19:03
Vsak prodajalec, prodajalka lahko konča pod strelom ko ropajo in to za minimalno plačo. Vsak gradbeni delavec lahko umre prav tako za minimalno plačo....in ne protestirajo za več ker je njihovo delo nevarno. Ko se pa se kaka akcija kot v Halozah konča pa takoj hočejo večjo plačo in kažejo kako je nevaren njihov poklic....
DE(j)MOKRA(s)T
# 22.11.2015 ob 18:47
Dejavnost z največ težjimi poškodbami pa je gradbeništvo, kjer so v letu 2014 zabeležili 67 prijav nezgod pri delu, od tega 6 s smrtnim izidom in ti reveži delajo po vročini in po mrazu za sramotno plačo. Delo policista pa je prostovoljno in kdor se odloči zanj se zaveda specifičnosti in nalog tega dela. Tako kot vsi ostali državljani lahko menjajo službo in gredo delat npr. na streho. Plača 500€ nekaj malega na roke, dela se 12 ur ko je sezona.
sik
# 22.11.2015 ob 19:02
Ob vsem kar sem zgoraj napisal pa sem prvi za to, da policaji dobijo takoj boljše plače in to mnogo boljše, ker potem ne bo več izgovarjanja na to, delamo se izpostavljamo plače pa zanič.

In ravno v tem je težava.

Mnoge države so za to poskrbele že zdavnaj, da potem ni izgovorov kot pri nas.

Ampak dokler bodo nesposobni Erjavci na oblasti in takšne vlade, ki raje kot v varnost ljudi vlagajo v slabe banke potem bo temu tako, namesto, da bi naredili policiste ljudi, ki pomagajo državljanom, a na drugi strani so strah in trepet za tiste, ki ne spoštujejo zakonov, ne pa da so predmet posmeha državljanov.

In za vse to je v večini kriva naša politika in ne policaji sami.
sik
# 22.11.2015 ob 18:50
Pa kaj so ti policaji naši babnce al kaj , da jih tolk ujčkamo ?

Ene zadeve nikakor ne razumem.Povsod v svetu, če začnemo kar od ekstremnega Ria, pa do ZDA, Srednje ameriških držav, Rusije...pa celo do Dunaja se policisti vsaj 1 x mesečno streljajo.

Pri nas pa če en policaj streljanje doživi v celem svojem delovnem stažu je pa takoj ogenj v strehi.

Pa saj zato so se odločili za ta poklic, da varujejo državljane in zato imajo strelska usposabljanja.

Žalostno in zaskrbljujoče je, da zaradi enega človeka )Videm) morajo specialci prihitet, torej da lokalni policaj ni znal umirit in onesposobit ene osebe.Pa saj ni to bila neka kriminalna združba.

Tole je res zaskrbljujoče.

Pa da tele policaje pošljejo v eno enklavo v Rio se nihče ne bi vrnil.

In enako je z našimi vojaki (taborniki).Ko je bil nekoč nekdo ranjen na misijo takoj ogenj v strehi.
Pa kaj so to vojaki, ali so spremljevalci Barbike na modno revijo ?Če se nekdo odloči za vojaka, ali policaja mora vedeti, da je njegovo življenje ogroženo, ker služi državi in državljanom v dobrem in slabem.
A se ne urijo s strelskim orožjem eni in drugi ?
Pa kje mi živimo ?
Tile fantje bodo morali vedeti, da se zadeve ekstremno spreminjajo in da ne bo več ujčkanja, kot ga je za časa kadrovanja ko je bil obrambni minister izvajal Erjavec, ampak da bodo morali izvajati svoje poslanstvo resno.Ne pa pred leti, ko je bil naš vojak ranjen je bil takoj odgovor Erjavca na očitke družin vojakov, da jih ne bodo več pošiljali na misije in tvegali...pa ljudje to so vojaki...
in zdaj sem bral, da bomo 5 inštruktorjev v Francijo poslali...5...Francija pa je samo v Parizu 100.000 policajev v enem dnevu na ulice poslala...pa tile inštruktorji naj raje pri Erjavcu doma na toplem ostanejo in našim "miličnikom" pomagajo si bomo manj sramote naredili...

E moja Sovenija...
el CARTEL
# 22.11.2015 ob 19:02
policisti pač niso krivi so druga dela tudi nevarna.

očitno je najbolj varno biti kapitalist, ne dalati nič in pobirati obresti.
dokler bodo policisti ščitili slednje pred narodom, si višjih plač ne zaslužijo :)
aristotel
# 22.11.2015 ob 18:58
Zopet policijska propaganda. Kako so ogrozeni? Veliko manj kot gozdni delavci, upravjalci gradbenih strojev, tovornjskarji in se mnogi drugi, ki molce opravljajo svoje tezko delo za veliko manj denarja. Psi cuvaji so postali stekli psi.
janko2
# 22.11.2015 ob 18:48
Ce niso zadovolni s placo, naj menjajo poklic. Naj gredo delat v gradbenistvo, pa bodo videli kaj je to nevarno!
Placamo jih mi, tako da nimajo kaj zahtevati! Dokler bo povprasevanje za postat policist, pomeni da je placa ok!
qayxc
# 22.11.2015 ob 18:43
Policajski sindikalisti poglejte si statistiko delavnih nbezgod v drugih poklicih in to za precej manj denarja in brez predčasnih upokojitev.
medo357
# 22.11.2015 ob 18:39
Bolj nevarno je biti kmet na hriboviti kmetiji, gozdar, delavec v gradbeništvu, delavec za strojem v proizvodnji... kot policist. Policisti imajo ODPZ in predčasno pokojnino, drugi našteti pa ne?
K_ris
# 22.11.2015 ob 19:01
"Ponovno se je izkazalo v vsej svoji krutosti, kako težek je poklic policijskega psa"

Upam, da imajo svoj sindikat.
JackBauer
# 22.11.2015 ob 18:40
"Ponovno se je izkazalo v vsej svoji krutosti, kako težek je poklic ..."

... niso zgolj uradniki in da opravljajo delo, v katerem je lahko njihovo življenje v nevarnosti,

"ki so se za nekatere naše sodelavce žal tudi tragično končali


Poklic gradbenika je še veliko bolj krut, veliko težji, nevarnejši in veliko bolj pogosto tragičen. In veliko manj plačan - če sploh. Prispevki plačani? Haha. Regres?
garmond
# 22.11.2015 ob 19:33
Današnji dogodek v Halozah so policisti izrabili za agitacijo svojih stavkovnih zahtev. Moj pogled na današnji dogodek je malo drugačen kot njihov. Res nas lahko zelo skrbi, ko bodo imeli opravka z izurjenimi teroristi, če jim je že navaden domač psihopat povzročil tako izredno velike probleme. En človek mrtev, en človek ranjen, zraven pa še hudo ranjen policijski pes.
revolution_SLO
# 22.11.2015 ob 22:12
Če jih naj ne mečemo v isti koš , me zanima, če ti policisti preden gredo na teren sploh naredijo še kakšen psihološki test ali pogovor z nekom, ki na 100m vidi, da ni pri "ta pravi"?
Še vedno je preveč nepismenih, nespoštljivih, preveč agresivnih, tudi predebelih in totalno nesposobnih policistov v naši policiji. Spomnimo se vsaje, ko so tepli otroke, starejše in vse kar jim je prišlo na pot....
Policist bi moral biti visoko izobražen kader z izjemnim občutkom za delo z ljudmi in stvari bi bile čisto drugačne. Ne pa, da pobirajo ves olos, ki ga najdejo na cesti.
dajno
# 22.11.2015 ob 21:53
Za horde bi morala poskrbeti vojska, ona bi naj branila mejo! Sedaj pa narobe svet, policija na meje namesto da bi se ukvarjala z notranjimi problemi, vojsko pa v tujino da služijo €€
jurica
# 22.11.2015 ob 18:19
Ma daj sindikati, zdaj pa že pretiravate :(
Vsak, ki se odloči za poklic policista, se mora zavedati, da bo verjetno kdaj uporabil tudi strelno orožje :( Oziroma, da bo kdaj v smrtni nevarnosti.
Tako je bilo včasih, tako je danes in tako vedno bo :(

Je pa zanimivo, da lahko v Slovenskih novicah dnevno beremo o napadih, grožnjah, tudi umorih kelnerc, pa policijski sindikat o tem raje modro molči :(
Prav zanimiva bi bila statistika kateri poklic je v Sloveniji bolj nevaren, kelnerca ali policist :(
kren10
# 23.11.2015 ob 16:41
what?, teh 35 procentov, katere omenjaš - gre se za to, da je naša policija toliko slabše plačana od večine Evropskih policij, glede na povprečno plačo v državi, se pravi, gre za neravnovesje, ki se je pojavilo z Virantovim enotnim plačnim sistemom, ko so si eni očitno preveč dali na račun drugih. Kot drugo, govoriš o kriminalcih politično mafijske naveze, pa kolikor si pameten, bi moral vedeti, da uniformirana policija v teh krogih nima kaj iskat, zato imamo NPU, gre za zahtevne zadeve, katere na koncu ponavadi padajo zaradi "napak" sodišč ... Uniformirana policija skrbi za tisto osnovno varnost, ki jo vsak rabi, se pravi posredovanje v primerih nasilja, ogrožanja, skrb za varnost v prometu (da, tudi merjenje alkoholiziranosti in hitrosti imata tu pomembno vlogo, s tem se iz prometa odstrani najbolj nevarne udeležence) pa še in še ... podnevi in ponoči, nedelje in praznike, in to ob upoštevanju nenehno spreminjajočih se zakonov (ne predstavljaš si, kaj to pomeni) - to je tista varnost, za katero pravimo, da je pri nas na zelo visokem nivoju. In če še ti nisi potreboval pomoči policije, to ne pomeni, da je ne boš jutri. Me pa zanima, kaj ti tako težavnega počneš v življenju, da si dovoliš tako poniževat in poenostavljat delo drugih.
janko2
# 23.11.2015 ob 08:23
Placa na stopnji izobrazbe se pozna samo v javni upravi. V zasebnem sektorju, jih skoraj ne briga kaj si studiral. 60% ljudi dela cisto nekaj drugega kar so studirali.
Ponavljam, trg dela se uravnava sam. Ce ljudje hocejo biti policaji, pomeni da je placa dovol velika. Varnostniki imajo placo dooosti manjso in dosti bol nevarno delo. Nic se ne govori o njih, ker oni so v privatnem sektorju in nimajo svojih sindikatov.
Ljagushka
# 23.11.2015 ob 05:21
Dragi What
Ravno takšna visoka stopnja varnosti, ki jo zagotavlja naša policija (kar tudi sam priznavaš, ob tem pa praviš, da so za nič) ti omogoča pisanje bedarij po forumu. Meni je v interesu, da imamo motivirano policijo, da vem, da me bo zjutraj moj avto čakal na parkirišču in, da bo moj posel varen (relativno vsaj) pred vsakim drugim, ki bi brez dela zaslužil. Odloči se, ali smo varna država in imamo dobro policijo, ki je ti zaradi tega ne bi plačal, ali pa bi imel nevarno državo, pa bi šele potem gasil požar. Malce več razgledanosti prosim in ja... takšno uro nekateri vstajamo, da plačamo davke za socialno podporo za več kot polovico nergačev tukaj ;-)
what?
# 22.11.2015 ob 22:33
. Ampak, če ti pade cigel na glavo, ali pa če to kdo ustreli, je pa bistvena razlika o samem zaznavanju dogajanja (stres) in posledicah (travme). A ne da?

kako pogosto se to dogaja v Sloveniji, da si policija zasluzi KONSTANTNO višjih 35%. a se to dogaja na dnevni bazi? so vsak dan pod takim stresom kjer nekdo strelja na njih? ali pa se to zgodi enkrat na X-let?
what?
# 22.11.2015 ob 22:03
@eternalsun:
670€ osnovne place za 6. stopnjo katero se po novem zahteva za poklic policista je za tebe primerno placilo na zahtevano izobrazbo?

1) ja, ker dandanes stopnja izobrazbe pomeni malo oz. praktično nič (6. stopnja je kot včasih 4. stopnja). kdo pa danes nima vsaj 6. stopnje? za t.i. inflacijo izobrazbe nisi slišal - sploh v Sloveniji, kjer vsak študira je to akutni problem.
2) kdo jih sili opravljati delo policista?

@zozozo:
Policaji imajo definitivno premale plače, pa preobremenjeni so, pa imajo res težko delo.

Kaj je težko pri delu policista v Sloveniji da si zaslužijo 35% več?
spet: to ni Detroit v ZDA kjer vsak starejši od 13 let opleta z revolverjem v roki, to je Slovenija.
what?
# 22.11.2015 ob 21:26
Če pa imate vi v "gospodarstvu" (koliko od vas "moralnih avtoritet" je sploh že sjušalo zaslužit kakšen €) nizke plače in si ne skušate izboriti boljših, pa je izključno in samo vaš problem.

mi v gospodarstvu? torej ti nisi v gospodarstvu? potem je seveda logično da bo en javni prisesek branil drugega.
če policajem ne paše delat so vrata odprta in lahko vedno pustijo službo - kdo jim brani? a jih kdo sili da morajo biti policaji? če nekomu ne paše služba je to izključno in samo njegov problem - pustit službo in najt drugo pa je problem rešen.
če kdo od teh "ubogih" policajev misli da je res tako sposoben in cenjen kader bo hitro najdel drugo službo. kje je tu problem?
RJSlo
# 22.11.2015 ob 20:08
No ja. Po prebranih začetnih komentarjih vam svetujem, da v primeru prometne nesreče ali kakršnekoli nezgode, ob kateri ste ponavadi poklicali policijo zdaj pokličete v kakšno gradbeno podjete naj vam pošljejo zidarje na pomoč.
what?
# 22.11.2015 ob 19:58
poklic policaja v Sloveniji nevaren? aham, potem pa svizec zavije...

99% cajta lovit 15-letnike zaradi enega jointa, ter najedat folku ker furajo 51 namesto 50 in enkrat na 10 let dejansko nekaj narest pa je cel nevaren poklic. pajade - pojdite enkrat na izmenjavo v Detroit za pol leta in pridite potem komentirat kaj je nevarno.
K_ris
# 22.11.2015 ob 19:37
Iz firbca me zanima. Ali so za policiste statistično nevarnejša posredovanja, kot je bilo to zadnje, ali prometne nesreče?

V zadnjem času pa imam žal občutek, da je od vseh poklicev najnevarnejši poklic Darsovega vzdrževalca cest.
dolfe54
# 22.11.2015 ob 19:32
ivan ne.....Poklicali bomo tiste ki so za to plačani ......so se šolali za ta poklic....Me pa res zanima kako je ta akcija potekala ,da so ga likvidirali....
JackBauer
# 22.11.2015 ob 18:45
*Povprečen policaj
JackBauer
# 22.11.2015 ob 18:44
Ob tem je opozoril na nedopustnost postavljanja policistov na isti imenovalec kot ostale javne uslužbence.

Večina drugih javnih uslužbencev mora biti pismena.

Policaj potrebuje pol ure, da napiše dva stavka.
esspero
# 22.11.2015 ob 18:41
Obstajajo policisti ,pol ..icisti in isti. Težko je vse dati v en koš. Prvi naj bi bil prijazen (če si ti z njim ) ti pomaga , je ustrežljiv, nepodkupljiv in opravlja delo kot se šika. Tak je moj prijatelj policist.! Tisti na pol - ni moj prijatelj , ker slepo uboga ukaze , namerno škoduje in ustrahuje, je neizprosen birokrat. In še tretji - temu isti ali še slabši , tisti ki bi moral iti na drugo stran roke pravice , ki ni za policaja ampak je bližje kriminalcu.
Prvemu bi zvišal plačo za polovico. Drugemu naj ostane ta bedna plača. Tretjemu jo sploh ne bi dal. Torej sindikati.? Zmenite se že.! In ne trpajte vse v en koš. To lahko dela le dedek Mraz.!
EternalSun
# 23.11.2015 ob 09:57
Varnostniki imajo bolj nevarno delo?

Ja za vsako pizdarijo policijo klicejo, ker samo niso dovolj usposobljeni da bi resevali dolocene probleme. Pa niso sami krivi, pac varnostne sluzbe minimalno placajo varnostnike, opreme nimajo, niso pa nori da bodo glavo nastavljali za minimalca.

Da pa dolocene firme nimate sindikata ste si pa sami krivi,malo si zakonodajo poglejte pa sindikat v firmi ustanovite, kaj mislite da se bodo drugi borili za vase pravice, ja vedno so drugi krivi da delate v firmah za minimalca in si ne upate izborit svojih pravic. Ko pa si nekdo drug hoce izborit pravice ki so mu jih 2 vlade pisno obljubile pa udrihate po njih. Saj nic novega ne zahtevali opremo in par € visje place da bodo lazje varovali vase posrane riti da se boste se naprej lahko skrivali za racunalnikom in udrihali po policistih
Space Voyager
# 23.11.2015 ob 09:19
Paedon ljudje, ampak meni teli komentarji niso najbolj jasni... Enačite delovne nezgode s smrtjo zaradi strela in podobno. Jaz za 700€ ne grem tvegat, da me bo nek psiho ustrelil pa če je ne vem kaj. Zidam pa sam in to zastonj, čeprav vedno tvegaš poškodbe.

Pa policaji nimajo več skrajšane delovne dobe...
kren10
# 23.11.2015 ob 07:57
Kake neintelegentne berem tukaj, eni ste očitno pravi Chuck Norrisi, ki bi z golimi rokami onesposobili in zajeli psihota z vojaškim orožjem, kateri strelja okoli sebe in ki je pripravljen na vse. Zavedajte se, da ni kar tako stopiti pred blaznega strelca, zgolj zato, ker je to tvoj šiht, ker si dolžan ščitit druge, zato moraš biti ČLOVEK. Pa to primerjat s kelnarco, ki je lahko tudi umre po nesreči, hm, tudi penzionistu ali komor koli drugemu se lahko pripeti nesreča, razlika je, da vsi ustali lahko bežijo in se umikajo nevarnosti, policisti, pa so se dolžni spoprijeti z njo, ne glede na nevarnost, za zaščito ostalih.
Epafrodit
# 22.11.2015 ob 20:38
...dokazuje, da policisti niso zgolj uradniki in da opravljajo delo, v katerem je lahko njihovo življenje v nevarnosti, opozarjajo v obeh policijskih sindikatih.

Potem pa, plemeniti sindikalisti, začnite reševati problem pri njegovem izvoru. Ta pa je v tem, da vas je veliki in nezamenljivi prvi notranji minister v samostojni Sloveniji zato, da vas je imel bolj v "šaki", naredil za javne uslužbence. Potrudite se, da vam bo država najprej priznala status primerljiv s policisti v drugih EU državah, pa boste lahko zahtevali in pričakovali drugačne plačne pogoje kot ostali uslužbenci v JU.
firtoh
# 22.11.2015 ob 19:57
So že ugotovili ali je imel kakšne povezave z ID?Lepše se sliši ranjen v junaškem spopadu z ekstremistom kot pa z pijanim kmetavzarjem.
Sicer se lahko uporabi tudi stunt.granata,pa ne bi bilo mrtvega in ranjenega.Kuža se mi smili.
grudi
# 09.12.2015 ob 21:27
Delodajalec ima obveznost, da zagotovi delavcu ustrezno delovno opremo. V tem primeru ge za zaščitno opremo, ki je še toliko bolj nujna za osnovno opravljanje policijskega dela. To po mojem mnenju sploh ne bi smel biti del pogajalskih zahtev, saj bi policisti morali apriori pri svojem delu imeti opremo, ko ustreza standardom. Poleg tega ima vsakdo pravico do ustreznega plačila za njegovo delo, zato ni jasno, zakaj se policistom ne izplačujejo narejene nadure. Očitno brez teh nadur njihovega dela ne gre, zato jih tudi izvajajo. Zakaj jih pa delodajalec ne plača, pa je drugo vprašanje. Pa naj bo to pek v pekarni ali policist na terenu, če delavec opravlja nadure, morajo biti te primerno plačane. Saj ljudje verjetno ne delajo nadur zgolj zato, ker si ne želijo biti doma z družino. Vlada je sindikat obdolžila, da je njihova stavka v trenutne času begunske krize neupravičena, da s tem samo izsiljujejo svoje zahteve. Po drugi strani pa te zahteve in problematika neplačanih nadur in slabe opreme ni zrasla čez noč, tako kot begunska kriza. Je pa res, da v takih kriznih časih ti problemi še hitreje in burneje pridejo na površje.
Bivši uporabnik
# 27.11.2015 ob 11:42
oni bi imeli evropske plače BRUH!

s čim pa si jih zaslužijo ,ko obirajo ljudi zato ker so se 10km več peljali od dovoljenega?

tile kalimeroti naj se spravijo delat za tekoči trak za minimalca potem pa da bodo videli kako je če se prebijaš iz mesca v mesec ,pa kak je če te še nekdo oglobi zarad 10km viška in ti vzame kar imaš da si kupiš kruh in mleko !

pa še občutno preveč vas je na nekaterih območjih ! to je jasno kot beli dan!
Orli
# 23.11.2015 ob 18:14
kre10
Se strinjam ogromna vecina govori neumnosti kot da so nepismeni.Sem ze placal kazni toda policiste podpiram kot tudi medicinke,gasilce in druge poklice.ki jih je drzava razvrednotila.Ce nekaj obljubis se tega moras drzati v zivljenju pa ni vazno kaj obljubis .
what?
# 23.11.2015 ob 15:07
@ljagushka:
Ravno takšna visoka stopnja varnosti, ki jo zagotavlja naša policija (kar tudi sam priznavaš, ob tem pa praviš, da so za nič) ti omogoča pisanje bedarij po forumu.

torej prvo nekaj o gostilniški debati, to je pa že drugi post, kjer se spravljaš na osebni nivo. fajn osebna kultura, ni kaj.

Odloči se, ali smo varna država in imamo dobro policijo, ki je ti zaradi tega ne bi plačal, ali pa bi imel nevarno državo, pa bi šele potem gasil požar

Slovenija je zelo varna država, celo tako varna da se gospodarski kriminalci, dilerji in tihotapci počutijo zelo fajn - pohvale policiji seveda. in dokler kriminalci lahko delajo svoje nima smisla da bi delali štalo z raznimi minornimi krajami avtov ipd. bedarijami, če pa lahko npr. mimo oči naše vrle policije prešlepajo vse živo in prodajajo kar hočejo (Slovenija je ena glavnih tranzitnih držav).
A bom jaz zvedel od tebe katere so te tako zahtevne naloge da si plavci zaslužijo 35% več denarja?
kako policija zagotavlja varnost? a z nekimi brezveznimi cestnimi kontrolami s katerimi si krajšajo cajt? a z lovljenjem mularije ki poha v parku? katere so te varnostne težave v Sloveniji? mar ni neki (ali celo več?) pacient iz pariške scene pripotoval po balkanski poti - a to je zagotavljanje varnost? da spuščajo vse mimo in čim bolj tekoče naprej in mimo njih? kaj je vredno 35% več?

@zizola:
Povem ti samo eno... najtežjo od vseh... kolikokrat si ti moral povedati materi ali očetu, da je v prometni nesreči umrl njegov 18 letni sin?

trikrat sem ravno jaz sprejel klic, ko so nas med vojno na balkanu obvestili o smrti bližnjih (in mladih) družinskih članov. pa sem požrl cmok in povedal. pa sem bil še šmrkav mulec takrat in ne neki profesionalec ki bi moral to znat hendlat. z nekimi cenenimi "srceparajočimi" forami pri meni ne boš daleč prisel.
in to je po tvoje to - torej to obveščanje je tako zahtevno da si zaslužijo 35% več plače?

@eternalsun
Zanimivo, potem pa nevem zakaj se solamo da pridobimo izobrazbo ce je vse skupaj nic vredno. Nevem ce si upas rect zdravniku da njegov DR. pomeni 5 stopnjo izobrazbe? Le kaj ti kadis, to je nora roba :)

ker nekateri poklici zahtevajo izobrazbo zaradi znanja (zdravstvo) in nekateri samo zaradi papirja in plačne lestvice (večina javne uprave, policaji...). a to je treba razlagat? kaj je fora fakultete za javno upravo - kaj ti prinese tam 7. stopnja izobrazbe? nič, razen da se lahko na neki občini zagrebeš za višji stolček ko se en starec sprdne it v penzijo.
so Diplome in so "diplome".

kadim pa lastno domačo, ki jo vzgajam na vrtu zadnjih 8 let. bio-eko pa tko:-)
kaimera
# 23.11.2015 ob 11:40
Kot prvo je potrebno narediti crto med policisti na terenu in inspektorckom v pisarnah. Ker tisti v pisarnah imajo po 2 do 3 X vecje place + sluzba dopoldne od ponedeljka do petka v topli pisarni pa res ni nevarna, pa tudi neke odgovornosti ni.
Pravzaprav je tudi drugje v JS tako. Medicinska sestra se mora za placiko raztrgat in si specega dezurnega zdravnika niti ne upa zbudit v soboto zvecer. To je problem JS. Tiste ki jih srecujemo kot drzavljani in od njih zahtevamo pomoc je dejstvo da nimajo bog ve kaj visoke place. Problem so tisti ventilatorji v JS skriti po pisarnah, ki sploh ne vedo za kaj so tam in kaj je njihovo delo. Ti pa le preganjajo cas da bo sluzba mimo - pa hudicevo lepe place imajo.
romanoprodi
# 23.11.2015 ob 11:38
JackBauer
Trenutno velja, da moraš imeti najmanj peto stopnjo izobrazbe, če se hočeš zaposliti kot policist. Tvoj odnos do Policije in policistov je ponižujoč. Me prav zanima, katero stopnjo izobrazbe imaš ti.
žižola
# 23.11.2015 ob 11:30
@what: povej kaj je tako težko pri delu policista? prosim, razsvetli me, povej 5 primerov zahtevnih nalog policista.

Povem ti samo eno... najtežjo od vseh... kolikokrat si ti moral povedati materi ali očetu, da je v prometni nesreči umrl njegov 18 letni sin? Ali pa ženi, da ji je pijani voznik do smrti povozil moža, ki je bil na običajnem nedeljskem kolesarjenju? Sklepam, da nikoli, ker če bi, bi vedel o čem pišeš, tako pa nimaš pojma. Zaradi takega razmišljanje se mi smiliš.
KunteKinte
# 23.11.2015 ob 07:13
PLICIST ni najbolj tvegan poklic v Sloveniji... to je NAVADNO PRODAJANJE MEGLE... najbolj nevaren poklic po številu smrti v RS je gradbeni delavec.. mislim da je cca 9 smrti na leto..

smrt policista je ponavadi bolj nasilna in zato medijsko še bolj izpostavljena.. podatke dobite na Inšpektoratu za delo
božo1
# 23.11.2015 ob 06:40
me4uall
da pa še zaključim; nisem pa za to, da takšne dogodke pol.sindikat izrablja za pogajalsko moč pri zviševanju plač.....

Sem v dilemi, da ali ne? Zakaj? V državi, ko je redna pot in resnost obravnave sekundarnega značaja, potem ni druge, ko da se opozori takrat, ko je nekaj najbolj izpostavljeno. Ko so ogrožene meje, država, premoženje itd in, ko nastopijo strokovno usposobljeni, ob tem pa ne nazadnje še mentalno ali človeško privzgojeno odgovorni, je pravi čas, da se spomni tiste, ki v drugih okoliščinah mižijo na eno oko, ko se gre za kake obveznosti in odgovornosti.

Da smo bili kdaj Slovenci redoljubni in odgovorni se je znalo slišati v časih Juge. Sem zadnjič poslušal primer, ko oblast(beri aktualna vladna administracija) neko nalogo, menda po odločbah US ali EU zamuja v izpolnitvi že četrto leto.
Pa vzemimo resnost v zadnjem primeru rasti BDP za 2,5% , kaj so si izmislili sedaj, ko je potrebno nekaj izpolniti za en segment ljudi?
Od tu izhaja največje nezaupanje ljudi do oblasti, tukaj je vprašanje tudi domoljubja!

Policija ima prav in, ker oblast nima razuma, jo je v to treba prisiliti. Kaj takega v neki urejeni Avstriji npr. ni potrebno početi, ker se znajo pogovarjati in držati besedo!
božo1
# 23.11.2015 ob 06:24
nedopustnost postavljanja policistov na isti imenovalec kot druge javne uslužbence....

Se popolnoma strinjam! Policist je eden od temeljev varnosti v državi, je tudi reprezentant države in zato mora imeti optimalne pogoje za delo in življenje(se razume katero).
againstMafia
# 22.11.2015 ob 23:26
Ne zastopim kaj bi radi, saj vsi trpimo zaradi niskega standarda in preveč tistih ki živijo od ustvarjalnih kmetov, delavcev in obrtnikov...naj se prekvalificirajo če jim ni dobro biti policist. Če je lažje biti zidar, traktorist ali voznik kamiona dela je dost potem boste veselo na delo za "večje plače".
Državni uslužbenec in stavka ne gre skupaj pod nobenim pogojem.
me4uall
# 22.11.2015 ob 23:17
nisem policist, ne vojak, tudi nisem v javnem sektorju.
tudi ne posebej simpatiziram s policaji, vendar me moti, ker nekateri pišete take neumnosti.

kot prvo, "znalci", tisti tukaj najbolj pametni, očitno še vedno ne poznate tiste osnovne razlike med posebno policijsko enoto in specialno enoto!
v doleni je intervenirala posebna pol.enota in ne specialci.

kot sem razbral, pa so na prizorišče najprej prišli običajni policisti, verjetno oboroženi le z pištolami. ne vem, mogoče se motim. in če je bilo tako, potem en človek z avtomatskim orožjem, ki je pripravljen na vse, lahko naredi veliko škodo.

spomnim se primera iz zda v enega večjih mest (se mi zdi l.a.), ko sta bila dva bančna roparja oborožena z kalašnikovkami in veliko municije in ko so na mesto ropa prispeli "navadni" policaji. pa vemo, da imajo v ameriki, sploh v velikih mestih, vsakodnevne izkušnje s streljanji.
v glavnem rešetala sta jih kot v videogrici, ker pač niso pričakovali takšne oborožitve, odločnosti in tudi rokovanja z orožjem.
vse dokler niso prispeli swat-ovci...

tako, da ne kar povprek pisat, če nimate pojma glede osnov.

da pa še zaključim; nisem pa za to, da takšne dogodke pol.sindikat izrablja za pogajalsko moč pri zviševanju plač.
what?
# 22.11.2015 ob 22:29
@ljagushka:
Ne govorim tukaj o raznih agencijah, ki so same sebi namen, ampak o stebrih vsake države od prvih takšnih tvorb naprej - varnostnem aparatu in zdravstvu. Ampak ne potem jokat, ko se boste skrivali v luknjah pred tolpami, ali pa današnjemu dnevu primerno, pred hordami prišlekov iz daljnih dežel.

povej kaj je tako težko pri delu policista? prosim, razsvetli me, povej 5 primerov zahtevnih nalog policista.
delanje zapisnika ob nezgodah in zavarovanje mesta nezgode - a to je zahtevno?
a je stopnja kriminala izjemna v Sloveniji? a ima Slovenija huda geta kjer vsak prebivalec opleta z orožjem? a imamo vojne med tolpami? a sploh imamo prave tolpe? aja - kje?
a so opravili s kriminalom pri nas? kot beremo je večina pravih dilerjev in tihotapcev tega in onega zunaj. kriminalci uživajo v Sloveniji ravno ker ta "steber države", ki naj bi skrbel za varnost ne opravlja svojega dela. Znajo pa lovit 15 letnike ki pohajo v parkih in se pred njimi delat glavne šerife, tukaj pa so glavni, se strinjam.
Policijski "steber države" je tako kilav v Sloveniji, da je zahtevat višjo plačo najmanj neokusno.
Lepo da omenjaš javne agencije - povej kateri poklic v Sloveniji je bolj zabušantski od policajev in delavcev na občinah in agencijah? v zdravstvu dejansko garajo nonstop in ne samo enkrat na vsake toliko kot policaji.
torej ker so letos prvič po 25 letih od osamosvojitve dejansko nekaj delali je cel halo. OK, potem pa naj vrnejo za prejšnjih 25 let ko niso delali nič in so bili lep primer "sekire v medu" - in ko odplačajo za to 25 letno zabušavanje naj se jim dvignejo plače za teh 35 %.
bojci81
# 22.11.2015 ob 22:18
DEjMOKRAst... Tudi vsak gradbenik se lahko danes odloči in menja poklic za policista. Ampak, če ti pade cigel na glavo, ali pa če to kdo ustreli, je pa bistvena razlika o samem zaznavanju dogajanja (stres) in posledicah (travme). A ne da?
janko2
# 22.11.2015 ob 22:02
Policaji z vsemi dodatki dobijo cez jurja, z srednjesolsko izobrazbo. Koliko se spotijo na delu?
Ljagushka
# 22.11.2015 ob 20:43
Določeni se v svoji zaslepljenosti smešite... Ker pač niste dovolj moža, da bi na cesti povedali policistu, kar naj bi mušlo, ampak se mu po vsej verjetnosti hinavsko dobrikate, potem od doma junaško udrihate po tipkovnici. Koliko od vas, ki ste očitno pojedli vso pamet tega sveta bi skušalo ustavit oboroženega moškega? Naj vam povem - nihče ;-) Problem je samo v tem, da vedno v vsakem primeru pride na plan slovenska zavist. Če se policisti borijo za boljšo plačo sem popolnoma na njihovi strani. Da bi jim le uspeko, ker za to kar dobijo bodo brez razmišljanja branili tudi vaše prepotentne riti. Če pa imate vi v "gospodarstvu" (koliko od vas "moralnih avtoritet" je sploh že sjušalo zaslužit kakšen €) nizke plače in si ne skušate izboriti boljših, pa je izključno in samo vaš problem. Over & out.
EternalSun
# 22.11.2015 ob 20:20
@vremenko....670€ osnovne place za 6. stopnjo katero se po novem zahteva za poklic policista je za tebe primerno placilo na zahtevano izobrazbo? Uh koliko je placa v gospodarstvu za 6. stopnjo?
Kazalo