Policisti sporočajo:
Policisti sporočajo: "Tudi mi smo sindikat." Foto: BoBo
false
Vlada mora pogajalcem dati jasen mandat, je dejal Zoran Petrovič. Foto: MMC RTV SLO
Stavka policistov s podporo tudi v tujini

Policijski sindikati pričakujejo, da bo vlada zadeve pripravila celovito in svoji pogajalski skupini dala jasen mandat, tako v vsebinskem kot finančnem smislu, saj se v nasprotnem primeru sploh nima smisla pogajati, je dejal predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Vlada morda res potrebuje kakšen dan za pripravo izračunov, priznava Petrovič, a napoved stavke so imeli na vladi na mizi več kot 14 dni, zato njeno ravnanje označujejo kot neresno in neodgovorno. Stavkovne zahteve so upravičene, legitimne in nesporne, saj gre za uresničitev že danih zavez in izpolnjevanje pogodbenih dolžnosti, ki so zapadle, to pa je dolžnost in temelj pravne države, je spomnil Petrovič.

Policisti: 'Tudi mi smo sindikat'
Na sindikalni strani je po njegovih besedah popolna enotnost, izjave predsednika vlade Mira Cerarja pa so v policijskih vrstah sprožile posebno akcijo, v kateri zaposleni v policiji objavljajo skupinske fotografije, na katerih z napisom 'Tudi mi smo sindikat' sporočajo, da za stavkovnimi zahtevami ne stojita le sindikata, ampak vsi zaposleni v policiji.

Policisti se med stavko odzivajo na vse klice, ko je ogroženo življenje ali premoženje ljudi, je pojasnil Petrovič in dodal, da so posamezne dejavnosti ciljno usmerili, ter ob tem spomnil na začetek stavke v sredo zjutraj pred poslopjem vlade. "Dali smo močno sporočilo. Če ga ne bodo razumeli v prihodnjih nekaj dneh, je na strani sindikatov, da potegnejo poteze," je sklenil.

Pogajanja med predstavniki vlade in policijskimi sindikati, ki so se začela v tem tednu, naj bi se sicer po prvotnih napovedih nadaljevala v sredo, a je vladna stran popoldne sindikatoma sporočila, da pogajanj ne bo, novega termina, kdaj naj bi se nadaljevala, pa ni navedla. Zato sta sindikata v sredo začela stavko.

Stavka policistov s podporo tudi v tujini