Računsko sodišče je izdalo Porevizijsko poročilo na popravljalne ukrepe, ki jih je na podlagi revizije poslovanja javnega zavoda v letih 2009 in 2010 Računsko sodišče naložilo vodstvu RTV Slovenija. Foto: BoBo
Računsko sodišče je izdalo Porevizijsko poročilo na popravljalne ukrepe, ki jih je na podlagi revizije poslovanja javnega zavoda v letih 2009 in 2010 Računsko sodišče naložilo vodstvu RTV Slovenija. Foto: BoBo

Računsko sodišče je kot zadovoljive ocenilo popravljalne ukrepe na področju oglaševanja, kot delno zadovoljive pa popravljalne ukrepe s področja vračil preveč izplačanih plač in odsotnosti celovite pisne analize honorarnega dela.

"RTV SLO je nepravilnosti področja (preveč izplačane plače) odpravila maja 2011 in se po prejetem mnenju Računskega sodišča začela pripravljati na odpravo posledic nepravilnosti. Od začetka letošnjega leta tako skladno z veljavno zakonodajo odpravlja posledice nepravilnosti iz preteklosti tako, da vroča zahtevke o vračilu preplačil tistim, ki so jim bile plače napačno obračunane iz razlogov po Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju in podrejenih predpisov," so zapisali v Službi za odnose z javnostjo RTV Slovenija.

Zaradi obsežnosti bodo postopki izpeljani do poletja 2013 z natančno določenim časovnim potekom. To je RTV Slovenija Računskemu sodišču tudi večkrat pojasnila, ko mu je zaradi izjemnega obsega izvedbe tako poračunov kot vračil preveč izplačanih plač tudi predložila časovni okvir vračil.

Porevizijsko poročilo brez sankcij
Delna zadovoljivost ukrepov se nanaša na del, kjer RTV Slovenija zaradi obsežnosti izvedbe postopkov vračila preveč izplačanih plač (gre za 650 javnih uslužbencev) izvedbeno ni mogla začeti novembra 2012, je pa te postopke v velikem obsegu začela izvajati na začetku januarja 2013.

Zaradi tega v Porevizijskem poročilu RTV Slovenija ni izrečena nobena sankcija, temveč poziv, da se ti postopki v celoti izvedejo in zaključijo.

Nepravilnosti v letih 2009 in 2010
Poročali smo, da je Računsko sodišče izreklo negativno mnenje o poslovanju RTV Slovenija v letih 2009 in 2010, ko je bil generalni direktor še Anton Guzej. Ugotovilo je namreč, da zavod takrat ni posloval skladno s predpisi.

Računsko sodišče je ugotovilo, da je Javni zavod RTV Slovenija sklepal delovna razmerja ter imenoval, premeščal in razporejal javne uslužbence v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih in zakonom o javnih uslužbencih. Ugotovljeno je bilo tudi delovanje v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in podzakonskimi predpisi.

RTV Slovenija je namreč javnim uslužbencem izplačala najmanj za 1.741.509 evrov previsoke plače, poleg tega pa je javni zavod na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb izvajalcem v nasprotju z delovno zakonodajo izplačal honorarje v znesku 11.781.010 evrov, v posameznih primerih pa so v pogodbah o novinarskem delu določili previsok mesečni honorar.