Dolge kolone proti Gruškovju bodo poskusili preusmeriti k obisku Ptuja. Foto: BoBo
Dolge kolone proti Gruškovju bodo poskusili preusmeriti k obisku Ptuja. Foto: BoBo
grad ptuj
Mimo Ptuja proti morju letno zdrvi tri milijone potnikov. Foto: BoBo

Tako bodo od desetih dopoldne čakajočim v koloni delili plastenke ohlajene vode ter razglednice z vabilom za ogled Ptuja. Akcije se bodo udeležili prostovoljci in tudi ptujski župan, načrtovana pa je tudi ob prihodnjih dveh koncih tedna, je za Radio Slovenija poročala Irena Kodrič Cizerl.

Ptujski župan Miran Senčar pravi, da je bil za takšno akcijo že skrajni čas. Čeprav so se šele odzvali na pobudo od zunaj. Pomembno pa je, da bodo zamisel tudi udejanjili in tako bodo med 10. in 16. uro potnike, ujete v kolono, ob osvežitvi povabili, da si ob priložnosti ogledajo tudi Ptuj. Ob pomoči policistov bodo tako delili vodo in letake-razglednice.

Trije milijoni mimo Ptuja na morje
Po neuradnih podatkih je v preteklem tednu mejni prehod Gruškovje prestopilo skoraj 40 tisoč vozil, na leto pa naj bi se na poti proti morju mimo Ptuja odpeljalo tri milijone ljudi. Letak bo vabil na aktualne festivale in k ogledu ptujskih znamenitosti.

Poskrbeli bodo, da bo akcija varna, zato so lokacijo izbrali v sodelovanju z Darsom, saj je odstavni pas namenjen izključno intervencijskim vozilom. Prostovoljci promotorji bi sicer lahko bili deležni kakšne kritike zaradi kolon nejevoljnih voznikov, a ptujski župan je prepričan, da bodo vozniki razumeli gesto.