Inšpektorji so v akciji preverjali, ali se gradnja, za katero je predpisana prijava začetka gradnje, izvaja na podlagi popolne prijave, predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje in z imenovanjem nadzornika.

V upravnih postopkih, kjer v primeru ugotovljenih kršitev inšpektor izreče ukrep, s katerim odredi in določi rok za odpravo nepravilnosti ter ustavi gradnjo, so izdali 55 inšpekcijskih odločb. Dvema zavezancema so odpravo lažjih nepravilnosti odredili z opozorilom, so zapisali na Inšpektoratu za okolje in prostor.

V akciji so inšpektorji odkrili tudi en neskladen objekt, za katerega je inšpektor z odločbo odredil, da se gradnja ustavi, dokler investitor ne pridobi spremenjenega gradbenega dovoljenja.

V prekrškovnih postopkih so inšpektorji v sklopu akcije izdali tri odločbe z izrečenimi opomini in en plačilni nalog o prekršku z globo tisoč evrov. Prekršek se je nanašal na neobstoj prijave začetka gradnje, so pojasnili.

Inšpektorji v prekrškovnem postopku obravnavajo prekršek investitorja, če ta ne prijavi začetka gradnje, ne zagotovi zakoličenja objekta, ne imenuje nadzornika, kadar je ta predpisan, v primeru zamenjave vodje nadzora ne odredi ustavitve gradnje, dokler je ne prevzame novi vodja nadzora.

Odkrili so tudi sedem nezakonitih objektov, za katere so izdali odločbe, s katerimi so gradbeni inšpektorji odredili ustavitev gradnje in rok za odstranitev objektov.

V primerjavi s prejšnjim letom podatki akcije nadzorov v letu 2022 kažejo na porast števila gradenj brez prijave ali brez popolne prijave gradnje in gradbišč, ki niso ustrezno označena in ograjena.

Prav tako so gradbeni inšpektorji med februarjem in septembrom izvedli akcijo nadzorov izpolnjevanja bistvenih zahtev in pogojev na gradbiščih, označitve in zaščite gradbišč ter z zakonom določenih pogojev in obveznosti investitorja, nadzornika in izvajalca.

Opravili so 195 inšpekcijskih pregledov, uvedli pa 109 inšpekcijskih postopkov, od teh 106 upravnih in tri prekrškovne postopke.

Bistvene ugotovitve nadzora so bile, da veliko gradbišč ni ustrezno označenih in ograjenih glede na zahteve pravilnika. Sicer so v nadzorih v akciji gradbeni inšpektorji odkrili šest nezakonitih objektov, za katere so odredili ustavitev gradnje z rokom za odstranitev objektov, in štiri neskladne objekte.

V povezavi z ugotovljenimi nepravilnostmi pri sami gradnji so gradbeni inšpektorji izdali 17 odločb za odpravo nepravilnosti. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri nadzoru dela udeležencev pri graditvi objektov pa so izdali 34 inšpekcijskih odločb.

Zoper investitorje oziroma izvajalce, ki izvajajo gradnjo na neograjenem, nezavarovanem in neoznačenem gradbišču, so uvedli prekrškovne postopke. Izdali so tri odločbe, s katerimi so kršilcem izrekli opomine. V štirih primerih, ko so bile ugotovljene nepravilnosti blažje, pa so zavezancu določili rok za njihovo odpravo.