V njem poziva k izvajanju zakonodaje za zaščito slovenske manjšine v Italiji. Prav ta zakonodaja – zaščitni zakon za Slovence v Italiji, znan tudi kot zakon 38/2001, ter deželni zakon o varstvu slovenske manjšine iz leta 2007 – je podlaga agende, ki jo je SKGZ pripravila v luči volilne kampanje.

Kot je SKGZ še zapisala v današnjem sporočilu za javnost, je programske točke, ki so po njeni oceni nujne za usklajen razvoj slovenske narodne skupnosti v Italiji, v preteklih dneh posredovala kandidatnim listam ter ga izročila levosredinskemu kandidatu za predsednika FJK Massimu Moretuzzu.

Organizacija predlaga, naj se deželna politika do Slovencev v Furlaniji - Julijski krajini razvija na področjih pravnega varstva, jezika, gospodarstva, kmetijstva, šolstva in izobraževanja ter rednih dvostranskih odnosov. Zavzema se tudi, da bi nova deželna vlada ustanovila odbor za manjšine in čezmejne odnose ter okrepila vlogo posvetovalne komisije za vprašanja slovenske manjšine.

SKGZ med drugim poudarja pomen skrbi za okolje v obliki gospodarskega razvoja, predvsem v Benečiji, ter se zavzema za uveljavitev specifik slovenskega šolstva.

SKGZ tudi podpira skupna prizadevanja, da bi slovenska manjšina ostala zastopana v deželnem svetu v Trstu. Kot poudarja, je zaskrbljenost, da v parlament Furlanije - Julijske krajine ne bo izvoljen noben Slovenec, upravičena. Volivce zato poziva, naj se volitev udeležijo v čim večjem številu ter podprejo slovenske kandidate oz. kandidatke.

Na deželnih volitvah kandidirajo predstavniki 13 strank, gibanj in koalicij. Stranka Slovenska skupnost nastopa samostojno, Slovenci pa kandidirajo tudi na listah nekaterih drugih strank oz. gibanj.