24 županov je nezdružljivost odpravilo, župani občin Beltinci, Gornja Radgona in Radenci pa ne.

Komisija je postopek preverjanja združljivosti funkcij vseh 27 županov občin ustanoviteljic začela leta 2020 na podlagi medijske objave, ki je opozorila na neskladnost odloka o ustanovitvi javnega podjetja Cerop z zakonodajo. V postopku je KPK ugotovil, da župani občin ustanoviteljic opravljajo tudi funkcijo v skupščini, ki je organ upravljanja, in so člani sveta ustanoviteljic Ceropa, ki ima upravljavske in nadzorne pristojnosti, kar pa je po zakonu nezdružljivo z župansko funkcijo.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč po navedbah KPK-ja določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma ne sme opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v javnih podjetjih, prepoved pa je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvom.

KPK je zato maja letos vseh 27 županov opozoril, da njihova funkcija v skupščini in članstvo v svetu ustanoviteljic Ceropa nista združljiva s funkcijo župana, in jih pozval, naj v treh mesecev nezdružljivost odpravijo. Občinskim svetom je tudi priporočil, naj odlok o ustanovitvi javnega podjetja Cerop uskladijo z zakonom. Veljavni odlok namreč določa, da je skupščina najvišji organ upravljanja Ceropa ter da člane skupščine predstavljajo župani občin ustanoviteljic, kar pa je v nasprotju z zakonom, pravijo pri KPK-ju.

Župani 24 občin so pozivu KPK-ja sledili in odpravili nezdružljivost ter pristopili tudi k uskladitvi odloka, zalomilo pa se je pri občinah Beltinci, Gornja Radgona in Radenci. Župani le-teh, Marko Virag, Stanislav Rojko in Roman Leljak, niso več člani skupščine, so pa še vedno člani sveta ustanoviteljic. Prav tako občine, ki ju vodijo, odloka o ustanovitvi Ceropa še niso uskladile z zakonom.

Na KPK-ju ob tem opozarjajo, da ko župani ne upoštevajo zakonov in ne delujejo v skladu z njimi, poglabljajo nezaupanje v delovanje občin. Menijo, da bi morali župani aktivneje pristopiti k uskladitvi odloka in čim pred odpraviti nezdružljivost. "Izgovor, da odlok določa, da so člani skupščine župani, in da lahko po zakonu nezdružljivo funkcijo kljub opozorilu opravljajo do sprejetja spremembe odloka, ki pa naj ne bi bil sprejet še vsaj eno leto, je po mnenju KPK-ja nesprejemljiv. KPK meni, da bi župani morali nezdružljivost funkcij odpraviti takoj," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ustanovitev in delovanje Ceropa sta se znašla tudi pod drobnogledom Računskega sodišča RS. To je Ceropu in njegovim 27 občinam ustanoviteljicam lani jeseni izreklo negativno mnenje pri oblikovanju cen storitev gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki oziroma nadzoru nad poslovanjem v letih 2015–2018. Očita jim neučinkovito ravnanje.